Yurtdışı Seyahati Öncesinde Yaptırmanız Gereken Aşılar

Yurtdışı Seyahati Öncesinde Yaptırmanız Gereken Aşılar

Yurtdışı Seyahati Öncesinde Yaptırmanız Gereken Aşılar

Seyahatte en korktuğum şey hasta olmak. Bir de ben gibi yalnız seyahat ediyorsanız vay halinize ya da sağlık koşulları iyi olmayan bir ülkeye giderseniz ciddi probleminiz var demektir. Kıyısından köşesinden deneyimlemiş biri olarak; Yurtdışı Seyahati Öncesinde Yaptırmanız Gereken Aşılar yazısını hazırlayayım dedim.
Size şöyle bir Vietnam anımı anlatarak giriş yapayım konuya; Vietnam’da hava değişikliği gibi sebeplerden hastalandım ve hastane aramaya başladım. Tabi arama işlemini google maps uygulamasına bakarak yaptım ve adrese doğru yola koyuldum. Adrese ulaştığımda hastane olduğuna inanamadım. Ufak bir eczaneden farksız ve tedavi etmek yerine hasta edecek bir yere benziyordu. Kıssadan hisse; her ülke olmasa da, bazı ülkelerin sağlık koşulları ülkemizdeki gibi olmayabiliyor.
Hepimizin bildiği gibi aşı; zayıflatılmış mikroplardan oluşuyor ve aşı sonrasında hasta olma riskimiz hep var yani seyahatten biraz önce aşı olmakta fayda var.

Seyahatten Ne Kadar Önce Aşı Yaptırmalıyım?

Evet akla takılan sorulardan biri de bu. Seyahatten 4 hafta önce aşınızı yaptırın derim. Önceki seyahatimde yaptırdığım aşıdan sonra iki gün yorgan döşek yattım ve vücudum gerçekten yorgun düşmüştü. Demem o ki; seyahatinizin hemen öncesinde aşı olmayın. Durduk yere hastalanarak yola çıkmak da var.

Aşı Ne Kadar Koruma Sağlıyor?

Yurtdışı Seyahati Öncesinde Yaptırmanız Gereken Aşılar listesine bakarken ilk aklıma gelen soru buydu. Ben doktorun yalancısıyım %60 oranında bir koruma sağladığını söylemişti bana. Bakınca az gelebilir ama seyahatinizde neden hasta olasınız ki; ya da dolu taraftan bakıp %60 oranının iyi olduğunu düşünmekte fayda var.

Yurtdışı Seyahati Öncesinde Aşılar Nerede Yaptırılır?

Bu sorunun cevabını Seyahat Sağlığı Merkezi adıyla yazdığım yazıda paylaşmıştım. Randevu alıyorsunuz ve ücretsiz olarak aşınızı yaptırıyorsunuz.

Hangi Ülkelerde Hangi Aşıları Yapılmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün listesine dayanarak ülkelere göre aşı haritası da çıkarılmış. Bu aşılardan bazıları zorunlu bazıları da isteğe göre yaptırılıyor ya da yapılması tavsiye ediliyor.

Meningokok

Bu aşı özellikle hac döneminde Mekke ve Medine’yi ziyaret edenlerden zorunlu olarak isteniyor.

Tifo

Hijyen sorunu olan her ülkede aşağı yukarı görülen bir hastalık. Asya, Amerika, Ortadoğu daha doğrusu dünya ülkelerinde görülebiliyor ama hijyen sorunu olanlarda daha sık rastlanıyor. Aşı ve hap şeklinde alınabiliyor. Aşı ya da hap kullanımının, seyahatten 1 hafta önce tamamlanması gerekiyor.

Sarı Humma

Sivrisinek ısırmasıyla bulaşan ölümcül bir hastalık. Afrika ya da Orta ve Güney Amerika’daki tropikal bölgelere seyahat ediyorsanız zorunlu. Aşı 10 yıl koruma sağlıyor ve seyahatten 10 gün önce yapılması gerekiyor.

Difteri

Ölümcül bir hastalık ve üst solunum yolları iltihabı ile başlıyor. Herhangi bir seyahate de gitseniz yaptırmalısınız.

Polio

Poliomiyelitin salgınının olduğu ülkelere gidildiğinde yapılması gerekiyor. Bu aşıyı olduysanız hayat boyu bağışıklık kazanmış oluyorsunuz.

Hepatit B

Çin, Afrika, Asya kıtasının merkezi ve kuzey doğusu, Ortadoğu, Doğu Avrupa ülkelerine seyahat edeceklerin yaptırılması isteniyor. Virüs; cinsel yolla, dövme ya da bunun gibi deri işlemlerinin yapılmasıyla da bulaşabiliyor.

Hepatit A

Bunda da liste oldukça kabarık. Orta veya Güney Amerika ülkeleri, Karayipler, Meksika listenin başında. Japonya hariç Asya ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerine seyahat ediyorsanız aşıyı yaptırmanızda fayda var.

Sadece Aşı Yeterli Mi?

Elbette sadece aşı yeterli değil ama koruma sağladığı da kesin. Seyahate çıkmadan Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret edip, gideceğiniz ülkeyle ilgili bilgiler alabilirsiniz.
Bu sitede; ülkeye ait bilgiler, sağlık hizmetleri ve bunun gibi bir çok konuya yer verilmiş. Her seyahat öncesinde incelemenizde fayda var.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir