Yezd Gezi Rehberi

Yezd Gezi Rehberi

Yezd Gezi Rehberi

Yezd Gezi Rehberi biraz yolda başıma gelen olayla başlayacak. Şöyle ki; Şiraz’da geçen günlerden sonra gece Yezd’e gitmek için otobüse bindim. Yolculuk yedi saat kadar süreceği için en son 22:00 otobüsüne bilet aldım. Tam uykuya daldım derken otobüsümüz durdu ve millet panik halde araçtan inmeye başladı. Şoförde Farsça bir şeyler anlattı ve çantamın araçta kalmasını söyledi. Bende pasaportumu alarak çantamı araçta bıraktım. Bu gibi durumlarda belime sardığım bir bel cüzdanım var. Onsuz yurt dışına çıkmıyorum desem yeridir. Anlayacağınız paraları da bel cüzdanına koyarak aşağı indim.
İnsanları sıraya dizmişler ve bagajları açmışlardı. Çantama bakınca ağzının açık olduğunu farkettim.

Yezd Gezi Rehberi

Çantaya yönelince, bir polis tarafından durduruldum ve beklemem gerektiği söylendi.
Ne olduğunu anlamadan polisler ellerinde birkaç köpekle geldiler. İpleri çözülen köpekler otobüsün bagaj kısmına ve içine girerek hızlı bir şekilde aranıyorlardı. Anlaşılan uyuşturucu kontrolü varmış. Sonra herkese sert davranan bir polis bana bir şeyler söyledi. Pasaportumu gösterince bir şey söylemeden uzaklaştı. Böyle bir macera atlattıktan sonra yolumuza devam ettik. Sonrasında iyi bir uyku çekmiştim ve Yezd otogarına gelmiştik.

Yezd

İran’ın en eski ve tarihi şehirlerinden birisiymiş ve beni en etkileyen kısım Zerdüştlüğün en önemli merkezi olması. Burada Türkçe konuşan kimselere pek rastlamıyorsunuz. Farslar burada büyük çoğunluğa sahip.
Otogarda inip taksiye binerek daha önceden telefonla rezervasyon yaptığım otele gittim. Bu şehirde geleneksel yapılarda otellere sıklıkla rastlıyorsunuz. Önceden bir han ya da konak olan oteller bunlar.
Konakladığım Vali Traditional Hotel’in avlu kısmı. İsterseniz burada yemek yiyebiliyorsunuz. Öğlen sıcaklarında kurtarıcım olmuştur. Otelin lobi kısmından ilerleyince nasıl bir mekanın beklediğini az çok anlayabiliyorsunuz.

Yezd Sokakları

Yezd ile ilgili bana en çok söylenen ve kaynaklarda okuduğum; “sokaklarda kaybolmalısın” idi. Bende öyle yaptım ve güneşin en tepede olduğu saatlerde Yezd sokaklarına girdim bir ara kayboldum fakat hepsine değdi diyebilirim.
Çok ıssız olması insanı ürkütüyor ama merak ve gördüğünüz manzara, yapılar sizi esir alıyor.
Bende bu esaretin ardından yola koyuldum sokak sokak gezdim ta ki sıcaktan yorgun düşene kadar.
Hava çok sıcak olduğu için arada sırada motor kullanan insanları görüyordum. Onun haricinde insan görmek bu saatlerde pek mümkün değil.
Şehrin merkezi ve sembolü Emir Çakmak Kompleksi. Nakhl Palmiyesi ve Emir Çakmak fotoğraf karesinde.
Saat 18:00 civarı ve insanlar yeni yeni dışarı çıkıyor
Cuma Mescidi, minareleri 48 metre yüksekliğinde ve İran’da en yüksek minareye sahip cami burası.

Nakhl Palmiye Aracı

Yezd Gezi Rehberi

İmam Hüseyin’in tabutunu sembolize ediyor. Aşure gününden önce süsleniyor ve aynalarla donatılıyormuş. Bu aynaların İmam Hüseyin’in şehit edilmiş bedeninin aydınlatıldığına inanılıyor. Aşure günü bu araç davullar ve ziller eşliğinde ağıtlarla meydanda dolaştırılıyormuş.
Şimdi rotayı Zerdüşt dininin en önemli tapınağı olan Ateşgede ye çevirme zamanı. Bu binada bulunan kutsal ateş 470 yılından beri yakılmaktaymış. Belirli sürelerde görevliler ateşi besliyorlar. Şu zamana kadar gördüğüm en sade tapınaktı desem abartmış olmam. Tapınağın girişinde bir havuz var ve içerisi neredeyse boş.

Faravahar

Yezd Gezi Rehberi

Zerdüştçülüğün en bilinen ve önemli sembolü. Yaradılıştan önce iyilik adına dünyadaki dengeyi sağladığına, yaradılışla birlikte koruyucu melek olduğuna inanılıyor. Sembolik olarak iki kanat, kanatların ortasında bir halka / yüzük, halkanın üstünde Ahura Mazda’nın tasviri var.
Yezd,gerek tarih gerekse gezilecek yerler konusunda oldukça bereketli. Sokaklarda insanlar diğer taraflardaki gibi sıcak bakmasalar da yine güzel. Fotoğraf konusunda rahat olamadığınız yerlerden biri.

Yezd’de Kadınlar

Daha önceki yazılarımda kadınların giyimini göstermiştim ve bahsetmiştim. Elimde her ne kadar kaynak fotoğraf olmasa da şöyle tarif edeyim; kara çarşaf ve yüzüne maske takan bir çok kadın gördüm Yezd’de (Beluci olduklarını öğrendim çevredekilerden). Burka değil demirden bir maske vardı yüzlerinde.
Tutuculuk konusunda katı kuralları olan bir bölge. İran’da seyahat ederken bölgelere göre davranmakta fayda var diye düşünüyorum. Örneğin : Tebriz’de ya da Tahran’da rahat dolaşırken diğer bölgelerde sıkıntı çekebilirsiniz.
İlerleyen yazılarda anlatacağım bir çöl turu yaptım. Bir gece çölde konakladım ve dönüşte bir köy de kahvaltı yaptım. Orada süslü bir “paykan” görünce hatıra fotoğrafı çektirdim.

Zurhane

Yezd Gezi Rehberi

İran’da bizimkiler gibi pehlivanlar var ve bu mekan onların gösteri yaptığı yer.
Para karşılığında bir nevi şov yapıyorlar sizlere. Kendi ekseninde dönenler akrobatik hareketler yapanlar.
Yezd Gezi Rehberi yazısının haricinde müzeler v.s de var. Gidip gördüğüm ve gün içerisinde müze gezip sonrasında sokakları dolaşmakta fayda var çünkü öğle saatlerinde acayip sıcak.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir