Unutulan Gelenek Diş Kirası Nedir?

Diş Kirası Nedir

Diş Kirası Nedir?

Bazen öyle gelenekleree şahit oluyorsunuz ki “yok artık” diyebiliyorsunuz. Tabi ilk duyunca ben de; diş kirası nedir? sorusunu yönelttim karşımdakine ama detaylarını öğrenince daha da şaşırdığımı itiraf etmeliyim.
Hepimizin tanık olduğunu gibi son zamanlarda da Osmanlı kültürü ve mutfağı daha bir popüler hal aldı. Bu kültürler de gerek restoranlarda gerekse sosyal medya aracılığıyla gün yüzüne çıkıyor ufak ufak. Bir de diziler var ki en etkili yollardan biri de bu popüler diziler. Unutulan Gelenek Diş Kirası Nedir? yazısı da böyle bir görevi üstlenerek yazıldı desem abartmış olmam sanırım.

Ufak Hediyeler

Diş kirası aslında size verilen ufak hediyelerden oluşuyor. Bu bazen; akçe, takı gibi değerli şeylerden oluşabiliyor. Tabi burada amaç kiranın bedelini size vermek ama bunu en kibar yoldan yapmak.
Şöyle bir özet geçeyim; Osmanlı döneminde bir çok ev,konak ve köşklerde yemeğe davet edilen misafire keseler içinde ikram edilirmiş diş kiraları. Demin bahsettiklerimin yanında; akçeler, tesbihler, gümüş takılar, tabaklar v.b. gibi değerli materyaller de olarak.
Diş kirasının verilme sebebini şöyle özetleyeyim; davetliler zahmet edip gelmişler. Ev sahibine de, ikram edilen yemekleri yiyerek sevap kazanmasına yardımcı olmuşlar. İşte bu yüzden bir teşekkür niteliğinde bu hediyeler verilirmiş.
Hayli garip geliyor değil mi?

Fatih Sultan Mehmet Zamanında Diş Kirası

Fatih Sultan Mehmet döneminde de Ramazan ayının gelmesiyle kesenin ağzı açılırmış ve ikram edilen nohutlu pilavların içine nohut büyüklüğünde altınlar konurmuş. Davetliler de altının kendilerine denk gelmesi için epey çaba sarf ederlermiş. Günümüzü düşününce hayal etmesi bile hayli zor.

Diş Kirası ve Günümüz

Yazının başında da belirttiğim gibi diş kirası geleneği unutulmaya yüz tutmuş hatta unutulmuş geleneklerden biri. Ben nerede gördüm derseniz; İstanbul’da Osmanlı Mutfağı alanında hizmet veren restoranlarda temsili de olsa diş kirası veriliyor ve bu gelenek hakkında bilgiler veriliyor.
Evet günümüzde hayli zor ve yapılması öyle kolay değil ama bu unutmaya da sebep değil diye düşünüyorum. Hem yazılı hem de fiili olarak bu geleneği yaşamam benim için farklı bir deneyimdi.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir