Tiyatrosu Olan İlk ve Tek Köy: Bademler Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Tiyatrosu Olan İlk ve Tek Köy: Bademler Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bazı hikayeleri dinleyince içiniz ısınır ya işte tam böyle bir hikaye; Tiyatrosu Olan İlk ve Tek Köy: Bademler Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? yazısı. Şöyle betimlemeye çalışayım; böyle bir köyüm olsaydı sanırım şehirden dönüş yapardım buraya. Kültürü, doğası, denizi ve yiyecekleriyle çok hoşunuza gidecek bir köy burası. Zamanında etrafında yetişen badem ağaçlarından almış adını.
Ben nasıl mı tanıştım? Sığacık bölgesini gezerken; Tiyatrosu olan ilk ve tek köy dediler. Bir de Türkiye’nin en temiz köyü seçildi denilince tamam dedim yola çıkayım.
Bademler Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Hikayeyi anlatmadan; Bademler Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? sorusuna değinelim ilk önce. Öyle ulaşılamaz yerlerde ya da merkeze uzak bir noktada değil Bademler köyü. İzmir’e 35, Seferihisar’a da 9 km uzaklıkta yer alıyor. Dedim ya hayli merkezi ve ulaşılabilir.
Aracınızla geldiyseniz zaten çok kolay ama onun haricinde bir rotanız varsa; taksi ya da minibüsleri kullanabilirsiniz. Bir de denemediğim ama çevreden öğrendiğim şu yol var; İzmir Konak’tan saatte bir kalkan otobüsleri kullanarak buraya ulaşabiliyorsunuz. Yazın gidiyorsanız, plaja gidenlere bir otostop yapsanız eminim eliniz boş dönmez.
Sığacık taraflarında ya da Urla’da kalırsanız; bisiklet kullanarak buraya ulaşmanız hayli kolay. Ne de olsa 9 km mesafeden bahsediyoruz.
Tiyatrosu Olan İlk ve Tek Köy
İzmir’de tiyatro yokken, Bademler Köyü’nde tiyatro oyunları oynanırmış. 1925 yılında köyde öğretmenlik yapan Mustafa Hoca önayak olmuş tiyatronun açılmasına. Bir de tiyatronun şöyle güzel bir yanı var; oyuncusu, ışıkçısı, yönetmeni hep köylülerden oluşurmuş. Sabahtan akşama kadar tarlada çalışan köylü, akşam olduğunda da tiyatro çalışırmış hep birlikte. “Kahvede zaman geçireceğine burada güzel şeyler yapıyorlar” diyor Bademler sakini. Gerçekten de öyle değil mi? Boş zamanını ne de güzel değerlendiriyor.
Bu arada oyunlar ilk zamanlarda köyün meydanında sergilenmiş ama sonrasında tiyatro binası yapılmış ve 1963 yılında bu binada oynanmaya başlamış.
Türkiye’nin En Temiz Köyü
Şöyle Avrupa sınırını geçince ve birkaç sokak gezince ne demek istediğimi en iyi sizler anlarsınız. Sokaklar tertemiz ve öyle düzenlidir ki hep özenirdim yürüyüş yaparken. Neden bizde olmasın diye.
Bademler Köyü’nde de böyle bir hava var. Evlerin duvarları tertemiz ve sokaklar ışıl ışıl. Bir çöp bile bulamazsınız inanın yerde. Hal böyle olunca da; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı bir yarışma sonucunda Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiş.
Bu yarışma 2012 yılında yapılmış ama hala hakkının verircesine tertemiz tutuluyor sokaklar.
Susuz Yaz Filmi de Bademler Köyü’nde Çekilmiş
Köyün yukarıda birkaç özelliğini saydık ama en akılda kalıcılarından biri de bu. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü alarak hafızalara yer eden Susuz Yaz filmi burada çekilmiş. Oyuncuların bir kısmı da köy halkından seçilerek filme dahil edilmiş.
Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi
Tamam tamam bu son. Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi de burada kurulmuş. Arkeolog Musa Baran köye güzel bir hizmet yaparak bu oyuncak müzesini kazandırmış.
Ziyaret Edilesi
Evet kısa kısa anlatıp Bademler Köyü ile ilgili bildiklerimi paylaştım. Tabi en önemlisi de şu; ne güzel değil mi insanın yaşadığı yere bir taş koyması ve dokunması. Mesela Mustafa Öğretmenin tiyatroyu kurması, köylülerin özverisi ve Arkeolog Musa Baran’ın Oyuncak Müzesi. Aslında bu köyde dahası var. İzmir’e yakın olması ve gün geçtikçe de adından söz ettirmesi kim bilir belki de burayı daha popüler hale getirecek.
Mesela özel bir kolej inşaatı yapılıyor şu günlerde bu güzel köye. Daha şimdiden bu yaşama dahil olmak isteyenlerin gözdesi olmuş durumda.
Bence her muhtar ya da yerel yönetim görevlisi buraya gelip bu köyü baştan aşağıya gezmeli.
Nice Bademler Köyü olması dileğiyle..
Recommended Posts

Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020

Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019
Ne güzelmiş içim huzurla doldu yeminle
Ne güzel sevindim 🙂
İlk işim bu köyü ziyaret etmek olacak. İzmir’e o kadar gittim burayı şimdi duyuyorum. Teşekkür ederim
Rica ederim ne güzel. Kesinlikle gidin görün derim.
ellerinize sağlık keyifle okudum. Seferihisar’a bu sene gittim ama Bademleri bilmiyordum.
Neyse artık bir daha ki sefere. Çok yakınlar birbirlerine. Teşekkürler