Tebriz Gezi Rehberi
Tebriz Gezi Rehberi
İran’da kendinizi en rahat hissedeceğiniz yerlerden desem yanılıyor olmam sanırım. Bir de Tebriz Gezi Rehberi yazısını okuyunca her şey dört dörtlük olacak inanın bana 🙂
Yezd’deki günlerim tükenince Tahran’a gelip ordan da Tebriz’e geçtim. İran’a gelirken bulunduğum, otobüsteki arkadaşım Ali burada yaşıyor. Televizyonda Azeri kanallarında nasıl konuşuluyorsa burada da aynısı hiç bir fark yok. Otobüsten inince otel aramaya koyuldum fakat o kötü gerçekle kendime geldim.
Tebriz’de Otel Sorunu
Tebriz, Azerbaycan sınırında olduğundan Azerbaycanlılar buraya tedaviye geliyorlarmış. Azerbaycan para birimi olan “Manat” burada oldukça değerli. Katır yükü sırt çantamla gitmediğim otel kalmadı ve yer bulamadım. Her yerde yazan şuydu: “Boş otağımız yohtur” tabi bende durumu tekim ve bana bu yüzden yer vermiyorlar diye düşünüyorum hala.
Neyse ki bir otel sahibi Türkiye’den geldiğimi öğrenince beni, Türkiye’den İran a gelip yerleşen birinin oteline yönlendirdi. Orada da yerin olmadığını öğrenince bu sefer söylenmeye başladım. Konuşmalarımı duyan otel sahibi sağ olsun yanıma geldi ve nereli olduğumu sordu. Kendisi Aydın’dan gelip İran’da bir evlilik yapmış. 2 yıldır burada yaşıyormuş. Oteli eşiyle birlikte işletiyorlarmış.
Durumumu anlatınca yerin olmadığını ama civar köylerden gelen bir amcayla aynı odayı paylaşabileceğimi söyledi. Bu amca 7 yıldır düzenli olarak bu otelde kalıyormuş. Bu arada otel diyorum ama misafirhane ya da hostel desek daha doğru olur. Çare bulamayınca mecbur kaldım ve kabul ettim.
Kısa bir uykudan sonra daha önce haberleştiğim Ali ile buluşmak için yola çıktım. Burada da buluşma yeri saat kulesiymiş. Biz de adeti bozmadık.
Tebriz İle İlgili Gözlemlerim
Tebriz şık ve gelişmiş bir şehir. Bana öyle geldi ki 7/24 hareketli ve çok kalabalık. Misafirhane gece yarısı kapılarını kapattığı için ilk gün pek gezme fırsatı bulamadım.
Sadece Ali ile birlikte Şah Gölü’ne gittik. Akşam burada üşüyorsunuz diyebilirim. Çadırlar kuruluyor panayırlar mevcut ve insanlar piknik havasını burada da yaşatıyorlar.
Şah Gölü’nün üst kısmına çıktığınızda lunaparkı ve gölü güzel bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Burası ne zaman çıksam rüzgarlıydı. Gölün etrafında hediyelik eşyalar, yiyecek, içecek, kitaplar v.b. gibi ürünler satılıyor.
Sabah erkenden kalktım ve şehri adım adım gezmeye koyuldum. Gözüme ilk çarpan heykellerdi. Diğer şehirlere nazaran burada heykelleri sıklıkla görüyorsunuz.
Tebriz Turist Bilgilendirme Merkezi
Heykellerin bulunduğu caddede fotoğraf çekerken “Tourist Information” tabelasını gördüm. Merdivenlerden çıkarak odaya girdim. Beni çok sıcak karşıladılar ve yardımcı oldular. Türkiye’den geldiğimi öğrenince ayrı bir ilgi gösterdiler. Tebriz hakkında bir kitapçık bastırılmış ve bu kitapçık tamamen Türkiye Türkçesi ile yazılmış. İçinde gidilecek mekanlardan tutun, gezilecek görülecek yerler bile vardı. Unutmadan hatıra fotoğrafı çektirelim dedik.
Tebriz de gördüğüm diğer bir detay; şehitlere verilen değer. Meydanda bulunan bu heykeller Irak savaşında şehit düşen askerlerinmiş. Bunun gibi heykel ve fotoğrafları sıklıkla görüyorsunuz.
Otoyolda giderken yol kenarlarında sırayla gördüğünüz büyük fotoğrafların üzerinde nerede şehit oldukları ve tarihleri yazıyor.
İran’da Gazete Okumak
Bu da bedava gazete okuma alanı. Anlatılana göre ilk sayfaları ücretsiz okunabiliyormuş fakat sayfayı açıp çevirme girişiminizde gazete sizin oluyormuş daha doğrusu parayı ödemek zorunda kalıyormuşsunuz
Tebriz’de oldukça büyük ve çok sayıda kapalı çarşılar var. Kimilerinde kilim halı satılırken kimilerinde altın takı satılıyor.
Hakkını yemeyeyim kayısı güzeldi ve kilosu 2.000 Tümen yani 1.25 TL. Bunca yürüyüşten sonra bir şeyler atıştırmak gerek diye düşünüp tercihimizi Tebriz Kebabından yana kullandık. Kardeşler lokantasına girip siparişimizi verdik.
Tebriz’de Gezilecek Yerler
Yemek faslı bittikten sonra rotamızı Mescid-i Kabud yerel dille Göy Mescid’e çevirdik. Tebriz Gezi Rehberi gezdiğim rotalarla devam ediyor. Geçirdiği depremler sebebiyle büyük hasarlar görmüş fakat restorasyon işlemleri sonrasında durumu daha iyi bir hal almış. Bu camiye “İslam’ın Turkuazı” deniliyormuş. Yabancıysanız camiye girmek ücretli ve bir kısımdan sonra ilerleyemiyorsunuz çünkü faal olarak kullanılıyor. Namaz kılabilirsiniz. Avlu kısmında da hediyelik eşyalar satılıyor.
Yürümeye devam edince tüm görkemiyle Tebriz Kalesi (Arg-e Tabriz) karşıma çıktı. Kalenin surları idamlar için kullanılıyormuş. Şu sıralar restorasyon çalışmaları yapılıyor.
Şairler Mezarlığı
Şehrin kuzeyine doğru rotamı çevirdiğimde; Şairler Mezarlığı’na yaklaştığımı fark ettim. Bu mezarlıkta 500 kadar şairin bulunduğu söyleniyor. Bu şairlerin tartışmasız en ünlüsü Şehriyar.
Benden kaynaklı mıdır bilmem ama nereye gittiysem restorasyon vardı. Burada da bir iyileştirme çalışması var fakat ne olursa olsun böyle bir mekanın olması bile merakımı fazlaca arttırdı. İran halkı şiire ve şairlere çok önem veriyor.
Şehriyar Kimdir? 1906 yılında Tebriz’de doğmuş Türk şair. Şiirleriyle dünya çapında ve özellikle Türk Dünyasında büyük üne kavuşmuş.
1988 yılında vefat etmiş. Türbesine girdiğinizde Şehriyar’ın sesinden şiirler dinliyorsunuz. En ünlü şiirinin “Heydar Baba’ya Selam” olduğunu öğrendim ve okumanızı tavsiye ederim.
Tebriz’de Sosyalleşmek
Zaman ilerleyince ve hava kararınca araçla bir caddeye gideceğimiz bilgisini aldım Ali’den. Bu cadde diğerleri gibi değil. Tanışıp arkadaşlık kurmak isteyen kızlar erkekler araçlarıyla gelip birbirleriyle bakışıyor. Sonra hoşlandıklarına telefon numaralarını veriyorlar.
Bir nevi sosyal medyayı sıcak bakışmalar ile sağlamışlar. İşte o caddeden bir kesit. Trafik var sanmayın bakışanların kalabalığı.
Bunca yürüyüşten sonra Şah Gölü’ne gittik ve çimenlerde dinlendik. Ali’nin bahsettiği dürümü yemenin zamanı gelmişti.
Rahatlıkla gezip güzel vakit geçirebileceğiniz bir şehir Tebriz ve Tebriz Gezi Rehberi yazısının da bu konuda ışık tutacağını umut ediyorum.
Recommended Posts
Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023
Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020
Yazı çok güzel olmuş. Siz Ermenistan dan buraya mı geçtiniz ? Çünkü o yazıyı okurken gördüm Tebriz’i ben de benzer bir rota yapacağım eğer öyleyse.
Hayır Tebriz’e haricen gitmiştim ama buradan da kapı var geçebiliyorsunuz. Ben tiflis’ten geçip sonra geri dönmüştüm. Çok teşekkür ederim darısı size.
Ulkemi ve heleki yasadigim sehri begenmenize cok sevindim , tekrar bekleriz ?
keske gelmeden internetten yada onceden gelen arkadaslardan Tebriz/Iran , otel konusunda arastirma yapsaymissiniz ! Iranda guzel oteller var . fiyatlar yuksek ama sizin icin degil !! ambargo nedeni ile doviz durumu cok kotu ve fiyatlar sizin icin cok cok dusuk ! Tebriz de gittiginiz otel ve bolgesi genelde Baku ve Nahcivan dan tedavi icin gelen Azeriler yada kac gunlugune kurt bolgesinden gelen insanlar icindir ! turistler oralara gitmezler ! … bu sene Tebrizin kapali carsisi birincilik unvanini aldi ! dunyanin en buyuk ve uzun kapali carsisi ve sadece hali yada altin satilmiyor ! bu defa geldiginizde mutlaka haber verin , her kose bucagini sizi gezdiririz . kapali carsisinin ortasinda Tebrizin en buyuk ve en eski cami si var ! guzeldir vs vs vs . Tebriz icin en az 3 gun ayirmaniz gerekiyor ? guzel yorumlar ve yaziniz icin cok tesekkur ediyor ve tekrar bekliyoruz . selam ve saygilarimla ?
Kısmetse tekrar geleceğim. İran’da yaklaşık 20 gün kaldım. Gezilerde haliyle plan yapamadım. 4 gün geçirdim Tebriz’de. Kapalı çarşı gerçekten güzel amacım bölgelere ayrıldığını belirtmekti yoksa neler satılıyor neler ?
İlginiz için ben teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
E-posta adresim : gezmelerdeyim@gmail.com buraya mail atarsanız irtibata geçebiliriz. Muhtemelen bir daha ki sefere kuzeye gideceğim.
Ben ramazan sonu gelmeyi düşünüyorum. Beni tebriz için bilgilendirirmisiniz
Okuduğunuz yazılar var benim de bilgim dahilinde olan ancak sorunuz varsa cevaplayabiliriz.
Sayın Sheyda,
Biz İstanbuldan 5 karavan İran (Tebriz, Tahran ve İsfahan) gezmeyi düşünüyoruz. Tebriz’ de Karavanlarda konaklamak (karavan parkı, otopark, belediye parkı) mümkün müdür. Herhangi bir güvenlik problemi, yasal bir sıkıntı olabilir mi. İran hakkında yeterli bilgiye ulaşamıyoruz. Anca gezginlerin blogları veya İranlı dostlardan bilgi alabiliyoruz.