Tayland Fil Turizmi Gerçeği

tayland-fil-turizmi-gercegi

Tayland Fil Turizmi Gerçeği

Tayland seyahatinde ne yapmalı diye bir araştırmaya girseniz ilk sıralarda Fil Turizmi gelecektir kuşkusuz. Öyle ki Güneydoğu Asya seyahatim sırasında bana en çok sorulan sorulardan biriydi bu. Neden fil safarisi yapmadın ya da fillerle nehir gezisine neden katılmadın? Ben de bunlara cevap niteliğinde olan Tayland Fil Turizmi Gerçeği yazısını kaleme almak istedim.
Fil safarilerinin ülke turizminin yüzü olduğunu söylemem gerekmiyor sanırım çünkü her programda fillerle ilgili bir şeyler çıkacaktır karşınıza. Gelelim asıl konumuza : Tayland Fil Turizmi Gerçeği

Filler Nasıl Eğitiliyor?

Haliyle fillerin insanlara itaat etme gibi bir özelliği yok ve kendi vahşi doğasında yaşayıp huzurlu bir hayat sürüyorlar ya da olması gereken bu. Vahşi doğanın olmadığını düşünelim. Bu durumda da kendilerine ayrılan alanlarda yaşamalı ve hayatlarına devam etmeliler.

tayland-fil-turizmi-gercegi

Yukarıda bahsettiklerim olması gerekenler tabi. Gerçekte şöyle oluyor; yeni doğmuş fillerden emirlere itaat etmesi bekleniyor. Doğasında olmadığı için tabi itaat etmeyen yavru filleri; açlık, dayak, uykusuz bırakma gibi cezalar bekliyor. Fil sopası denen mızrak gibi bir aletle de fillerin bacaklarının hemen yan kısımları şiddete maruz bırakılıyor. Ta ki fil söyleneni kabul edene kadar.
Hatta vücuda verilen bu tahribat, fillerin sırtlarına yerleştirilen koltuk benzeri sistem ile kapatılıyor. Bırakılan hasarlar da genelde görünmeyen bölgelere ya da kapatılabilen bölgelere veriliyor.

Fillere Öğretilenler

Filler o kadar akıllı ve öğrenebilen canlılar ki; top oynamaktan, çemberin içinde geçmeye kadar birçok şeyi öğrenip komutlarla yapabiliyorlar. Tabi bu onların doğasında olmadığı için hepsi işkence ile yapılıyor. Mesela sizi sırtına almak için çöküyor sonrasında orman içerisinde bol fotoğraflı bir yürüyüşe çıkarıyor hatta nehir içinden geçip sizinle beraber “suyun tadını çıkarıyor”.

Şehir ve Plajdaki Filler

Asya’da zaman zaman insan yerleşim alanlarında bulunan filleri görürsünüz. Bazen plaj bazen de gürültülü bir panayır alanı olabilir.
Araştırmalar neticesinde bu bölgelerde yaşayan fillerin 5 yaşına kadar dayandığı ve sonrasında da öldüğünü belirtiliyor. Ses, çevresel atıklar ve en önemlisi doğal olmayan ortamlarda yaşama mücadelesi veren filler ne yazık ki çok dayanamıyor.

Peki Filleri Görmek İstiyorsak

Evet çok sevimliler ve Asya’ya gitmişken filleri de görmek istiyorsunuz. O zaman doğru adres filleri koruma kurumları. Bu kurumlardan biri EARS (Asya Fil Kurtarma ve Yaşatma Vakfı).
Bunun yanında http://www.saveelephant.org/ web sitesine girerek, Asya’da bulunan ziyarete uygun ve etik kurallara uyan fil alanlarını görebilirsiniz.
Bunun yanında çeşitli ülkelerde de fil bakım ve fil koruma alanları var. Bunları da web siteleri aracılığıyla bulabilir, dilerseniz hem ziyaret edip hem de yardımda bulunabilirsiniz.

Son olarak

Kuzey Tayland’da seyahatime eşlik eden arkadaşım konuyla ilgili çokça bilgiler verdi bana. Bu işin büyük bir ticari geliri olduğunu, bölge insanını kalkındırdığını da ekledi. Turizmin bu denli zengin olduğu bu ülkede fil turizmi de eksik olsun değil mi ya da farklı boyutlara taşınsın. Filleri kurtarma alanları oluşturulsun. İnsanlar fillere dokunsun ya da uzaktan izlesin ama doğası gereği nasıl yaşadığını da görsün.
Siz de Tayland planları yaparken bunları göz önünde tutarsınız diye düşünüyorum. Burada paylaşmak istemedim ama web sitesi araştırmalarına girerseniz bu işkencenin ne boyutta olduğunu görebilirsiniz. Değer mi?

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir