Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir?
Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir?
Bir yanı tarih diğer yanı yeşil olan şirin mi şirin bir yer Mudurnu. Pek çoğumuzun tarihini bilmediği halbuki İstiklal Savaşında büyük öneme sahip olan ilçelerimizden. Sakinliğini, sıcakkanlı insanlarını ve lezzetlerini birazdan anlatacağım sizlere.
Tüm bunları düşünerek bu şirin ilçemizi keşfe çıkmak için yola koyulduk ve sonrasında da bu yazı dizisini oluşturalım dedik. Başlığımız; Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir?
Mudurnu’ya Ulaşım
Mudurnu; İstanbul, Bursa, Ankara ve Eskişehir gibi büyük şehirlere oldukça yakın ve günübirlik ziyaretler için bile tercih edilebilir. İstanbul’dan yola çıkıp yaklaşık 250 km civarında bir yol katettikten sonra ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz otobüs alternatifi de var ve ilçeyi yürüyerek gezebilmeniz mümkün.
Mudurnu’da Gezilecek Yerler
Demin de bahsettiğim gibi ilçeyi yürüyerek gezebilirsiniz. Fotoğraf çekmek ve halk ile sohbet etmek için en iyi yol kesinlikle bu.
Pertev Naili Boratav Kültür Evi
Görmeden, gezmeden dönmeyin diyebileceğim yerlerden burası. Adını, Türkiye’nin en önemli halk bilimcileri arasında yer alan Pertev Naili Boratav’dan alıyor. Bu ismin de hakkını veren yerlerden. Özellikle müzenin sorumlusu Nejdet Akay ile sohbet edip Mudurnu ile ilgili çok şey öğrenebilirsiniz.
Yazının başında İstiklal Savaşı için Mudurnu’nun öneminden bahsetmiştim. Bu da bu önemin kanıtlarından biri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mesajı : Sayın Mudurnulular, Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde Kuvay-i Milliye’ye verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz kahramanlığa teşekkür ederim.
Müzede ayrıca çok sayıda unutulmaya yüz tutmuş araç – gereç ve eşya da sergileniyor. Mesela pranga, cumhuriyet döneminden de eski mühürler, baskı da kullanılan aletleri burada hem görüp hem de dokunabiliyorsunuz. Kısacası tarihe tanıklık edip hissedebiliyorsunuz.
Pertev Naili Boratav Kültür Evi’ni ilk sıraya koymamdaki en büyük sebep; ilçeye dair güzel bilgiler aldıktan sonra gezmeniz.
Demirciler Çarşısı
Belediye binasının hemen yakınında ve sağlı sollu dükkanları görebileceğiniz bir cadde. Bazen tuhafiye bazen de demircilere rastlamanız olası. Özellikle el emeği göz nuru demir işlerini görmeden dönmeyin.
Sevdiklerinize buradan hediye de alabilirsiniz.
Orta Çarşı
Demirciler Çarşısının hemen alt sokağı ve benzer özelliklere sahip. Burada da dolaşıp fotoğraf çekip, alışveriş yapabilirsiniz.
Saat Kulesi
Mudurnu’yu tepeden gören bir nokta burası. 1890 – 1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış fakat 1900 yılında yangın geçirince ağır hasar görmüş.
1905 yılında çevreden getirilen taşlarla Mudurnu Hapishanesi’ndeki mahkumlara yaptırılan kuleye Mudurnulu demirci ustasının yaptığı saat takılmış. Bu saat her saat başı çalarak bölgeye gelenlere zamanı hatırlatıyor.
Yıldırım Bayazıt Hamamı
Günümüzde de hizmet veren bu hamam 1382 yılında yapılıyor. Isıtmada hala odun kullanıldığını belirtmemde fayda var ve haricen girip hamamı gezme imkanınız da bulunuyor.
Yıldırım Bayazıt Camii
Bu cami de 1374 yılında, Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadeliği döneminde yapılıyor. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak anılan cami bölgede görülmesi gereken yerlerden.
Kanuni Sultan Süleyman Camii
Kanuni Sultan Süleyman Camii 1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış. Şu sıralar restorasyon çalışmaları devam ediyor ve tavanı ahşap, gövdesi de taş yapıda. Anlatılana göre caminin istediği kadar büyük olmadığına sinirlenen Kanuni Sultan Süleyman kapısına kilit vurduruyor. Ölümünden 50 yıl sonrasında ancak cami tekrar faaliyete geçiriliyor.
Mudurnu Sokakları
Dar sokakları gezip, hem güzel fotoğraflar alabilir hem de bol bol oksijeni içinize çekebilirsiniz. Mudurnu evlerini görmekte cabası tabi.
Mudurnu Konakları
İlçede çok sayıda konak var ve bazısı otel ya da restoran olarak hizmet veriyor. Bunların başlıcaları; Hacı Abdullahlar Konağı, Fuat Beyler Konağı, Keyvanlar Konağı, Yarışkaşı Konağı, Hacı Şakirler Konağı, Karataş Konağı, Tekkeliler Konağı
Ahilik ve Esnaf Duası
Mudurnu’nun en büyük zenginliklerinden Ahilik ve Esnaf Duası. Öyle ki 700 yıldır her cuma gerçekleştiriliyor. Duanın bir diğer özelliğiyse; ayakta çalışan esnafın oturarak, oturarak çalışan esnafın da ayakta duaya katılması. Ahilik ve Esnaf Duası, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine de dahil edilmiş. Dua sırasında somun, lokum gibi yiyeckler de ikram ediliyor. Zamanınız olursa Mudurnu’ya cuma günü gelip bu duaya katılın. Detaylar yazının sonunda paylaştığım youtube videoda.
Mudurnu’da Nerede Ne Yenir?
Mudurnu’nun en güzel noktalarından birine geldik. O kadar yürüdük, sohbet ettik şimdi sıra geldi yeme içme faslına. Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir? yazısının hakkını verircesine bir liste çıkardım sizler için. Sırayla şimdi de bunlara bakalım:
Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi
Ev yemeklerinin yanında yöreye has tatlıları da yiyebilirsiniz. Mekan Mudurnu Belediye binasının hemen yanında yer alıyor. Biz; un helvası, ekmek kadayıfı ve kabak tatlısını deneyimledik. Oldukça lezzetliydi.
Tekkeliler Konağı
Konaklama ve restoran hizmeti veren mekana öğle yemeğinde uğrayabildim. Dekorasyonu ve lezzetleriyle bölgede uğranılması gereken yerlerden. Yöresel yemeklerden tatlılara bir çok alternatif var.
En sevdiğim kısımlardan biri de Mudurnulu fotoğrafçının karelerine yer vermesi ve çok güzel olduğunu söylemeliyim. Ben sırf bu fotoğrafları görmeye gidebilirim.
Kaşık sapı, bombay fasulye, güveç öne çıkan lezzetlerden..
Keyvanlar Konağı
Sıcacık ortamı ve hoş sohbetleriyle içinizi ısıtacak mekanlardan. Güzel bir de bahçesi var ama hava muhalefetinden dolayı ocağın başında oturdum. Ayşe Abla’nın ev baklavası, güveçte yaprak sarması ve balkabaklı gözlemesi denenmesi gereken lezzetlerden. Baklava diyorum ev yapımı kıtır kıtır diyorum, şerbeti damlıyor.. Susuyorum.
Yapı aynı zamanda konaklama hizmeti de veriyor.
Özetle
Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir? yazısını bir de youtube videosu ile paylaşayım sizlerle..
Recommended Posts
Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020
Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019