Mostar Gezi Rehberi: Mostar’da Nereleri Görmeli

Mostar Gezi Rehberi

Mostar Gezi Rehberi: Mostar’da Nereleri Görmeli

Bosna Hersek denilince aklıma ilk Mostar Köprüsü gelir. Saraybosna‘dan sonraki durağım da Mostar oldu haliyle ve Mostar Gezi Rehberi yazısında da bu köprü üzerinde duracağım daha çok.

Saraybosna’dan Mostar’a Nasıl Gidilir?

En önemli konuyu detaylıca anlatayım ki sizler de kolaylıkla bulun bu güzel şehri.
Hemen herkesin Saraybosna üzerinden geleceğini düşünerek tarifte bulunayım. Saraybosna’dan 1 numaralı tramvay ile terminale gidip sonrasında Mostar otobüslerine binebilirsiniz. Bu en kolay ve hızlı yöntemlerden biri. Tabi araç kiralarsanız orası ayrı ama topluma karışmak adına bu otobüsler iyi oluyor. Sabah 06:00’dan 12:30’a kadar neredeyse her yarım saatte bir Mostar’a araç bulmak mümkün ve ücret 20 ile 25 KM civarında. Yolculuk aşağı yukarı 2 2,5 saat sürüyor. Yolu izlemek hayli güzel benden söylemesi.
Tabi bir de tren alternatifi var. Bana söylenene göre sadece sabah 06:50’de tren varmış. Tahminime göre sonrasında da tren vardır ama ne sıklıkla geliyor ya da beklemek ne denli mantıklı bilemeyeceğim. Tabi bir de saatlere ne kadar uyuyor tren hatları orası da ayrı.

Mostar’da Gezilecek Yerler

Aslına bakarsanız fazla bir alternatifiniz yok. Şehre adını veren ve hayli önemli olan Mostar Köprüsü ilk ve en önemli durağınız olacak. Sonrasında köprü çevresindeki çarşı v.s gibi gezilecek yerler var. Şimdi Mostar Gezi Rehberi yazısının; Mostar’da Gezilecek Yerler kısmına geçelim.

Mostar Köprüsü

Mostar Gezi Rehberi
Hatırlamayanımız yoktur sanırım bu köprünün bombalanıp yıkılma sahnesini. Öyle bir sahneydi ki savaşın en akılda kalan karelerinden oldu bir anda. Tabi bunun köprüyle de sınırlı kalmadığını buraya geldiğinizde anlıyorsunuz. Savaş sonrası Mostar Köprüsü, Hırvatlar ve Müslümanları da ayırmış. Müslümanlar doğuda kalırken; Hırvatlar da batıda yaşamaya başlamışlar.
Köprünün biraz da tarihinden bahsedeyim; Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında yapılmış ve yıkılana kadar ki 427 yıl boyunca hizmet etmiş. Köprü; Neretva Nehri’nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde; yapımında da 456 kalıp taş kullanılmış.
Mostar Köprüsü’ne otobüsten indikten sonra yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.

Koski Mehmet Paşa Cami

Mostar Gezi Rehberi
Aslında birçok Osmanlı eseri var bu şehirde ve yolda yürürken bile çoğunu görüyorsunuz ama Koski Mehmet Paşa Cami biraz daha özel geldi bana. Cami, Sokullu Mehmet Paşa zamanında yaptırılmış ve günümüzde de ayakta duran yapılardan. Tabi burası da savaşta zarar görmüş hatta minaresi yıkılmış. T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edildikten sonra 31 Ağustos 2001 yılında ibadete açılmış.

Mostar Sokakları

Her zamanki gibi sokak yürüyüşleri benim vazgeçilmezim. Burada da bol bol gezip kalacak yeri de böyle bir tesadüf sonrası buldum. Bu yürüyüşlerde; Eski Köprü Müzesi, Müslüm Bey Konağı, Tara Kulesi gibi yapılara denk gelip fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Mostar’da Nerede Konaklarım?

Bu da Mostar Gezi Rehberi yazısının en önemli parçalarından. Benim bununla ilgili bir önerim var size tabi seçim her zamanki gibi sizin.
Ben sırt çantamı alıp kapı kapı dolaştım. Burada evlerini açan çok kişi var ve yerel bir aileyle birlikte konaklayabilirsiniz. Uygun bir ücret karşılığında hem de deneyimleyerek yaşarsınız bu şirin şehri.
Birkaç yer gezdikten sonra Miran Pansiyon’da kaldım. Aslında otel gibi ve odanız var. Ortak bir bahçe bulunuyor ve dilerseniz bahçede oturup, misafirlerle ya da ev sahibiyle sohbet edebilirsiniz.
Diğer seçenek; En Gerekli Mobil Seyahat Uygulamaları yazısında yer alıyor. Burada bulunan uygulama ve web sitelerini ziyaret ederek konaklayacak yer bulabilirsiniz.

Mostar İçin Bir Gün Yeterli mi?

Mostar Gezi Rehberi
Evet benim de aklımda olan soru buydu ve Mostar Gezi Rehberi yazısında paylaşmak istedim. Şöyle ki; benim rotam sonrasında Karadağ olduğu için orada kalıp sabah devam etmekti ama siz Saraybosna’ya dönecekseniz kalmanıza gerek yok. Hem ufak hem de çok görülmesi gereken yerleri olmadığı için yarım günde bitirilebilir ama ben keyif yapayım kafelerde oturayım ve sabah erken saatlerde de göreyim derseniz o zaman ayrı.

Share

Comments

  1. Yerel halk ile kalma güzel fikir aslında dediğiniz gibi şehrin atmosferini tadarak gezebilirsiniz.Eğer bu yaz bir kaçamak yapabilirsem kesinlikle bunu deneyeceğim 🙂 Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz.Artması dileğiyle. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir