Manyas Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti Nedir?

Manyas Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti Nedir?
Son günlerde adı kuraklık ve yok olma tehlikesi ile gündemde olan yerlerimizden Manyas Kuş Cenneti. Eminim Balıkesir ya da Çanakkale’ye gidiyoruz ama; Manyas Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti Nedir? konuları hakkında pek bilgimiz olmadığı için atlıyoruz bu doğa harikasını. Doğrusu ben hep öyle yapardım ta ki haberlerde görüp, durumu hakkında bilgi sahibi oluncaya kadar.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Şöyle Bahsediyor
“İlyaspınardan doğan Türkmenler buraya Manyas derler. O kadar derin değil suyu ab-ı hayata benzer. İçinde alabalık, turna balığı çeşit çeşit nefis balık avlanır. Devlete vergi ödeyen avcıları vardır. Öyle herkes zevk için balık avlayamaz. Kışın bu göl; kaz, kuğu, karabatak, yeşilbaş, martı kuşu ve diğer güzel kuşlarla dolar. Her gece kaz ve kuğu sesinden kanat şakırtısından Manyas sahası titrer. Saka kuşu ve diğer güzel kuşlarla dolar. Bu kuşların avcıları da devlete vergi verirler. Bir de bu gölde bir çeşit pamuğa benzer kav biter ki; su içinden çıkarıp çakmak taşı üzerine koyarak çakmak ile vursan, derhal ateş alır ve her şeyde kullanılır. Adı geçen kavın kurutup da çaksan yanmaz. Her tarafta meşhur bir kavdır. Bu Manyas gölünün kenarların da yüksek sazlar yetişir. Bu göl etrafındaki halk o sazları; mevsiminde koparıp, terbiye ettikten sonra renk renk hasır seccadeler, minderler ve döşemeler dokurlar ki insan hayran olur.”
Öyle güzel bahsetmiş ki seyahate çıkmadan bu yazıyı okuyunca daha da bir gitme isteğim uyanmıştı Manyas Kuş Cenneti’ne.
Manyas Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir?
Ulaşımı oldukça kolay aslında ve yol hayli güzel. Bandırma – Balıkesir karayolunun 15. km sinde yer alıyor. Tabelayı takip edip sapaktan 3 km sonra giriş kapısına ulaşıyorsunuz.
Toplu taşıma ile ulaşmak için; Otobüsle otogara geldiğinizi düşünüyorum ya da feribotla Bandırma’ya gelip sonrasında otogara geçmelisiniz. Bandırma Lezzet Durakları yazısını da şöyle bırakayım da ne olur ne olmaz.
Otogardan Manyas Gölü dolmuşlarına binerek göl yakınında iniyorsunuz. Manyas Kuş Cenneti’ne ulaşmak için aşağı yukarı 2 km yürümeniz gerekiyor. Ben yine de lokasyon bırakayım.
Manyas Kuş Cenneti Giriş Ücreti Nedir?
Giriş ücreti tam 5 TL, öğrenci 2,5 TL olarak fiyatlandırılmış. Günün her saati 09:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet veriyor ve tatil günü yok. Lisanslı sporcuysanız ücretsiz girebiliyorsunuz bilginiz olsun.
İçeri girerken size bir de dürbün veriyorlar gözlemlemeniz için ve bunun için haricen para ödemenize gerek yok. Ben dürbünümü evden getiririm derseniz o da olur tabi.
En Uygun Mevsim ve Müze
Nisan ve Mayıs aylarının en ideal aylar olduğu söyleniyor ama diğer zamanlarda da kuşları gözlemleyebilirsiniz. Bu aylarda kuş çeşitliliğinin en çok olduğu aylarmış.
Ödemeyi yapıp biraz içeriye doğru yürüdükten sonra müzeye giriyorsunuz. Müzede; dondurulmuş kuşlar, gölde bulunan kuş türleri v.b gibi bir çok bilgi mevcut.
Müzede geziniz bittikten sonra gözetleme kulesine çıkıp dürbünle etrafı izleyebilirsiniz. Kulenin yüksekliği aşağı yukarı 20 metre civarında ve merdivenlerden yürüyerek çıkmanız gerekiyor. Çok keyifli ve güzel bir manzaranın sizi beklediğinden emin olabilirsiniz.
Manyas Kuş Cenneti’nin Aldığı Ödüller
Manyas Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti Nedir? yazısının en önemli kısmına geldik. 1975, 1981, 1986 ve 1996 yıllarında Avrupa Diploması almaya hak kazanmış. Bu diploma, büyük önem taşıyan doğal alanlara veriliyormuş. Asya’dan Avrupa’ya uzanan bu yoldan binlerce kuşun geçtiğini düşününce ne denli önemli olduğunu da anlıyorsunuz.
Umarım doğanın bize hediyesi olan bu güzellik yok olmadan gelecek nesillere ulaşır ve göçmen kuşlara her daim ev sahipliği yapar.
Recommended Posts

Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020

Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019
Dürbünle bakmak biraz sıkıcı geldi bana. Gözümle görebildiğimle yetindim. Bir de fotoğraf makinesinin zoomu daha iyi gösteriyordu sanki. 🙂
İşte benim çektiğim fotoğraflar.
http://renklerle-yolculuk.blogspot.com/2013/12/balkesir-kus-cenneti.html
Yol yorgunu olduğum için müze içerisinde fotoğraf çekmek pek aklıma gelmedi.Teşekkür ederim
Bu yorum yazar tarafından silindi.