Kışın Türkiye’de Gezilecek Yerler
Kışın Türkiye’de Gezilecek Yerler
Havalar ısındığında güneye doğru bir yolculuk hali başlıyor hatta Ege. Bir de bunun kış turizmi var tabi. Bu yazıda da Kışın Türkiye’de Gezilecek Yerler konusunu ele alalım dedik. Havalar soğuduğunda nereye gidilir? Kış tatili için neresi güzeldir sorularına kısa kısa cevaplar verelim.
Baştan söylemekte fayda var; kayak tatili hepimizin ilk aklına gelen ama bu yazı biraz kayak tatilinin dışında olacak. Şehir gezisi, aktiviteler gibi konuları düşününce nispeten daha renkli geçeceği kesin. Malum kayak tatiline gidince sınırlı alanda eğlenmek durumunda kalıp, sınırlı şeyleri yiyip içebiliyorsunuz.
Uzatmadan gelelim Kışın Türkiye’de Gezilecek Yerler listesine.
Kartepe / Uludağ
Listenin başına kayak merkezlerini eklemiş gibi olduk ama başlangıcı böyle yapıp ardından başka şehirlere doğru yola çıkacağız. Öncelikle şunu söylemekte fayda var; Kartepe ya da Uludağ kayak tatili sadece kayak tatili değil. Kartepe’ye gidenler Maşukiye’de güzel bir mola verebilir ya da
Uludağ’a çıkanlar şirin Osmanlı köyü Cumalıkızık‘ta kahvaltı yapabilirler. Sadece kahvaltı da değil; doğa yürüyüşü, alabalık tesisleri v.b gibi yapılası pek çok şey var bu iki alternatifte de.
İstanbul ve diğer büyük şehirlere ulaşım kolaylığı da not edilecek diğer önemli hususlardan.
Yaklaşık 3 sene önce Kartepe’ye gidip; şömine başında bir şeyler içtikten sonra yemek yiyip tıngır mıngır döndüğümüzü hatırlıyorum. Gerçekten hem keyif aldığım hem de doya doya zaman geçirdiğim bir yolculuktu.
Abant Bolu
Kışın Türkiye’de Gezilecek Yerler listesinde ilk sıralara oynayacak yerlerden Abant ve etrafı. Bir kısmı donmuş göl ve etrafında kahvaltı yapıp sıcak bir şeyler içebileceğiniz tesislerle; güzel vakit geçireceğiniz noktalardan. Rotanıza ve verdiğiniz süreye bağlı olmak üzere; Göynük ile Mudurnu da görülesi, gezilip lezzetleri tadılası yerlerden. Hem tarihi açıdan hem de kültürel anlamda zengin olan bu şirin ilçeleri de olası rotanıza eklemenizde fayda var. Emin olun pişman etmeyecek aksine aklınızda kalacak yerlerden.
Kapadokya
Bu sefer rotayı Kapadokya’ya yani Orta Anadolu’ya çevirdik. Kışın belki de en güzel yerlerden Kapadokya. Farklı konseptlere uygun otelleri, şömineli eğlenceleri ve çeşitli aktiviteleri ile Güzel Atlar Diyarı tam sizlik.
Karayolu ulaşımı kolay ancak Kayseri üzerinden alacağınız uçak bileti ile de rahatlıkla Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz. Mağara konseptli oteller, Ihlara Vadisi ve çevresinde yapacağınız yürüyüş bir de lezzetli yemek ve keyfi bir araya koyunca en gidilesi yerler listesinde zirveye oynar.
Yazıyı yazarken bile; “Acaba Kapadokya planı yapmalı mıyım?” diye aklımdan geçirdiğimi itiraf etmeliyim. Özellikle kar düşünce çok daha keyifli oluyor.
Çevrenizde kışın Kapadokya’nın pek uygun olmayacağını söyleyenler olacaktır ama ben tam tersini düşünüyorum. Evet açık hava müzelerine gereken zamanı veremeyebilirsiniz. Malum hava soğuk ve gün erkek kararıyor ama onun haricinde keyif için en ideal yerlerden.
Kars
Gelelim kışın en popüler destinasyonu olan Kars’a hatta Doğu Ekspresi ile seyahate. Bildiğiniz gibi pek çok kişinin kar yağınca hayali doğu ekspresi. Kars seyahati bir kenara, Doğu Ekspresi ile seyahat edip ardından şehre dönmek pek çok kişinin planlarında var. Size tavsiyem; evet Doğu Ekspresi ile Ankara Kars arasında bir sefer yapın ama ardından şehrin merkezini, Çıldır Gölü’nü ve Ani Harabeleri’ni de gezin.
Tüm bu gezi için 1-2 gününüzü vermeniz yeterli. Şehir içi ulaşım da zor değil. Özellikle donmuş Çıldır Gölü nefis görsel zenginlikler sunuyor. Göle özgü balıklar yiyip ardından sıcak bir mekanda içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.
Safranbolu
Abant rotasından bahsederken Göynük ve Mudurnu’dan bahsetmiştim ama Safranbolu da rotayı başlı başına oluşturacağınız yerlerden. Safranbolu sonrasında Göynük, Taraklı ve Mudurnu taraflarını gezip; hem lezzetli yemeklerin tadına bakıp hem de tarihi ve kültürel zenginliklerin karelerini yakalayabilirsiniz.
Rotayı daha farklı bir alana çevirip Amasra’ya da giderek hem deniz kokusu hem de birbirinden lezzetli balıklarla ziyafet çekip doyasıya tatilin tadını çıkarabilirsiniz.
Afyon
Sucuğu, lokumu, kaymağı ve kaplıcaları düşünün. Bence oldu gibi çünkü cezbedecek pek çok şey bu cümlenin içinde vardı. Afyon hatta rotaya Kütahya ile Uşak da konarak güzel bir rota oluşturulabilir. Hava durumuna göre; Frig Vadisi gezisi yapabilir, sonrasında kaplıcalarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Uşak taraflarına gidip hem Uşak Halısı atölyelerini ziyaret eder; hem de Karun Hazineleri’nin sergilendiği müzeyi ziyaret edersiniz.
İlginizi çiniler çekiyorsa o zaman Kütahya taraflarına gider sonrasında tekrar Afyon’a dönebilirsiniz.
Belirtmekte fayda var; karayolu haricinde uçak ile ulaşım düşünüyorsanız Zafer Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. Zafer Havalimanı; Kütahya Merkeze 45 km, Afyon Merkeze 50 km ve Uşak Merkeze 120 km mesafede bulunuyor. Rotanızı oluştururken bunu da dikkate almanızda fayda var.
Dahası var..
Yeter ki siz gitmek isteyin. Her yer her mevsim güzel ama ben burada sadece öne çıkanları, bizzat gidip beğendiğim yerleri yazma gereği duydum. Tabi bir de klasik kayak rotaları yerine böyle şeyler de olsun istedim.
Yoksa; İzmir, Antalya, Adana da bu listeye eklenebilir ya da bambaşka yerler. Hem bu yazı da diğerleri gibi güncellenecek. Kim bilir belki başka bir şehri keşfedip yazıya taşıyıp sizlerle buluştururum.
Detaylar instagram hesabımda.
Sağlıklı ve bol keyifli geziler..
Recommended Posts
Hong Kong’da Üniversite Okumak ve İş Bulmak
Şubat 12, 2022
Hollanda Uçuşlarında İstenen Testler
Mayıs 10, 2021
Jetcost ve Opodo Ödeme Yöntemleri
Şubat 21, 2019