Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya Gezilecek Yerler oldukça uzun bir liste. Bölge hem geniş hem de bir çok güzelliği bünyesinde barındırıyor. Çeşit çeşit yer altı şehirleri, açık hava müzeleri, mağara kiliseleri ve daha niceleri.
Haftasonu Kapadokya’ya gitseniz neler yapardınız diye ufak bir plan çıkarmış olalım. Bu arada, ben Kapadokya Gezi Rehberi’ni soğuk havalar için yazıyorum. Neden bilmiyorum ama soğuk özellikle karlı havalar çok daha çekici.
Kapadokya’ya Ulaşım
Uçak İle Ulaşım
En yaygın ve en kolay ulaşım şekli bu. Özellikle İstanbul’dan sıklıkla uçak bulmanız mümkün.
İstanbul’dan Kayseri Erkilet Havalimanı ya da Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na gelip buradan kullanılan servisle istediğiniz yere gidebilirsiniz. Hatta servislere bindiğinizde makul bir ücrete otelinizin önüne gitmeniz mümkün. Geri dönüşte de aynı şekilde servisle havalimanına gidebilirsiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bir yazı için; Kayseri Havalimanı’ndan Kapadokya’ya Nasıl Gidilir? yazısını buraya bırakalım.
Karayolu İle Ulaşım
Her ne kadar son zamanlarda daha az kullanılan yol olsa da; otobüs ile ulaşım da burası için geniş bir ağa sahip. Özellikle yakın şehirlerden geliyorsanız sıklıkla otobüsler Kapadokya’ya geliyor. Tabi özel aracınızla ya da havalimanından araç kiralayarak da gelebilirsiniz. İstanbul’dan Kapadokya’ya araçla giden biri olarak şöyle diyebilirim; yol gerçekten iyi ama kaç saat araç kullanacağınızı da göz önünde tutun derim.
Adım Adım Kapadokya Gezilecek Yerler
Elimizde iki günümüz var diye düşünelim ve cuma akşamı otelimize yerleştik. Cumartesi sabahtan kahvaltımızı yaptıktan sonra yola düşeceğiz. Şimdi de adım adım Kapadokya Gezilecek Yerler listesi
Uçhisar Kalesi
Kapadokya’nın en güzel manzaraya sahip noktası ve 1350 metre tepeden izleyebiliyorsunuz. Yüzyıllarca insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşamışlar ve son 50 yılda herhangi birileri tarafından kullanılmıyor. Kalenin şuan işletmesi belediyeye ait ve 4 TL kadar giriş ücreti ödüyorsunuz.
Gün batımında sıklıkla ziyaret ediliyor ama Uçhisar’da kaldığınızı düşünerek ilk durak burasıydı. Bol bol fotoğraf çekebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kale denilince aklınıza surları olan kaleler gelebilir ama bu onlardan değil bir çeşit kule karışımı kale gibi düşünebilirsiniz.
Seyir Terasları
Yolculuk esnasında bir çok seyir terası göreceksiniz ve bunlardan birinden vadiyi görmenizi şiddetle öneririm. Hem alabildiğine manzara hem de çok güzel bir an yaşamış olacaksınız.
Göreme Açık Hava Müzesi
Bir çok kilise ve doğa harikası bu açık hava müzesinde. Giriş için 30 TL ödüyorsunuz ya da müzekart kullanarak ücretsiz giriş hakkınız var. Bölge, M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar manastır hayatına ev sahipliği yaptığından bunun izlerini sıkça görüyorsunuz. Manastır eğitim sisteminin de bu vadide başladığı kabul ediliyor.
Görebileceğiniz kiliseler; Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise.
Kış saatlerinde 17:00 a kadar açıkken yazın 19:00 ‘a kadar hizmet veriyor.
Avanos : Kör de Bilir Avanos’un Yolunu
Şehre girişte bu yazıyı göreceksiniz; “Kör de bilir Avanos”un yolunu, çanak çömlek kırığından bellidir”
Avanos, toprağın sanata dönüştüğü yer. Göreme’ye 18 km uzaklıkta yer alıyor. Buraya gelmişken, çanak çömlek atölyelerine gidip kısa bir çömlek yapım deneyimi yaşamalısınız. Aleaddin Camii, Sarıhan Kervansarayı ve Dereyamanlı Kilisesi en önemli görülmesi gereken yerlerden.
Ürgüp
Bölgenin en turistik yeri burası ve hepimizin bildiği gibi peribacaları ile ünlü. Peribacaları, yamaçlara inen sel ve rüzgarın aşındırması sonucu oluşuyor. Altıkapı ve Temenni Tepesi bölgeleri peribacalarını en yoğun görebileceğiniz yer. Ayrıca Üç Güzeller de burada bulunuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Bölge o kadar zengin ki 200 e yakın yer altı şehri bulunuyor ve tabi bunlar bilinen, gün ışığına çıkartılan. Neden yeraltı şehri yapılmış sorusunun yanıtı da yine burada yaşayanlarda tabi.
Bölge, eğitim merkezi haline getirilince bir çok saldırıya da maruz kalıyor. Bunlardan korunmak için de yeraltı şehirleri yapılıp, yaşama burada devam ediliyor. Bölgedeki yeraltı şehirlerini kuran ilk Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirlerde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabilmişler.
Derinkuyu yeraltı şehrine giriş ücreti 25 TL ve müzerkart burada da geçiyor. (Şair burada müzekart almalısın diyor)
Yeraltı şehri, sekiz kattan oluşuyor ve büyük bir topluluğa ev sahipliği yapacak kapasiteye sahip.
Kapadokya Balon Turu
Ertesi günün en iyi aktivitesi kesinlikle balon turu. Buralara kadar gelip Kapadokya’ya göklerden bakmamak olmaz.
Sabah saat 05:00 sıralarında kaldığınız otelden araçlarla alınıp toplanma yerine götürülüyorsunuz. Burada biraz atıştırmalık ve sıcak içeceklerle kendinize geldikten sonra araçlara bindirilerek balonların kalktığı noktaya doğru gidiyorsunuz.
Belirli gruplar halinde balonlara binerek, bir anda yükselmeye başlayıp güneşin doğumuna şahit olmaya hazırlanıyorsunuz. Balonlar ortalama 10 – 12 kişilik oluyor ve şöyle bir durum var. Örneğin; Uçhisar’dan kalktı balon ve nerede ineceğini tam kestiremiyorsunuz. Dolayısıyla aşağıda bulunan tahmini inme yerinize gidiyor. Biraz heyecanlı gelebilir ama oldukça güvenli.
En güzel kısım güneşin doğuşu. Erciyes Dağı tüm ihtişamıyla karşınızda duruyor ve sayısız fotoğraf çekebilirsiniz. Vadi boyunca gezdirilip sonra uygun bir yere indirilip ufak bir içki ile kutlama yapıyorsunuz. Balon turu bu şekilde gelişiyor.
Balon turu ile ilgili önerim
Özellikle hareketsiz kalacağınız için ayakkabınızın sağlam bir bot olması ve sıcak tutması. Şöyle düşünün; hava çok soğuk ve siz hareket etmeden ayakta bekliyorsunuz. Bir nevi askerdeki nöbet gibi ve yüksektesiniz. Kulaklarınız ve elleriniz üşüyorsa bu durum için de önlem almanızda fayda var.
Gün Batımı : Kızılçukur Vadisi
Büyüleyici coğrafya değil mi? O zaman bitişi de buna yakışır yapmalısınız. Kızılçukur Vadisine gidip, şarabınızı da yanınızda götürüp, günü uğurlayabilirsiniz mesela. Tabi enfes manzara eşliğinde.
Kapadokya’da Nerede Konaklamalı
Yazının detayına geçmeden önce Balayı İçin En Romantik Kapadokya Otelleri listesini de paylaşayım sizinle. Lokasyon ve istediğiniz özellikteki otelleri bu yazıdan daha rahat seçebilirsiniz.
Millstone Cave Suites
Ben Kapadokya seyahatimde Millstone Cave Suites’i tercih ettim. Kuşbakışı manzarasıyla; Göreme, Kızıl vadi ve Güvercinlik Vadisini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Her sabah yükselen balonları izleyip, kahvaltınızı bu manzara ile yapabilirsiniz. Uçhisar’da yer alan otel, geniş odalarıyla oldukça ferah. Beni en çok etkileyen kısımlardan biri de, tam bir keyif oteli olması kısmı sanırım. Şöyle ki; ev yapımı şarap, likör hatta pastırma burada ve lezzetler harika. Sabah kahvaltısında pastırmalı yumurta favori lezzetlerim arasında.
Bünyesinde aynı zamanda restoran da bulunduran otelin yemekleri de aklımda kalan notlardan. Sabah kahvaltıdan sonra hemen yürüme mesafesindeki vadiye inip, yarı spor yarı manzara seyretme etkinliğini gerçekleştirebilirsiniz. Diğer alternatif; yukarıya doğru çıkıp Güvercinlik Vadisi’nde güvercinleri beslemek olabilir mesela. Türk hamamı bulunan odalarını da söylemeden edemem çünkü demin bahsettiğim keyif oteli konseptinin hakkını veren türden. Hamamın haricinde, her odada küvet bulunuyor.
Sayfasını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız diye düşünüyorum.
Kapadokya’da Nerede Ne Yenir
Millocal Restaurant
Adından da anlaşılacağı gibi Millstone Cave Suites’in restoran bölümü. Demin bahsettim biraz ama yine değinmemde fayda var. Kahvaltısının haricinde Süryani şaraplarını içip, menüdeki çeşitli tatları deneyebileceğiniz; açık alan ve kapalı alan alternatiflerini bünyesinde barındıran mekan. İlk gittiğim gün dışarıda, manzaraya karşı kahvaltı yapmıştım. Ertesi gün aynı masa silme karla kaplıydı ve bu sefer içeride bulunan yere geçip bir şeyler atıştırdım. Konaklamanın yanında, yeme – içme konusunda da oldukça başarılı.
Seyyah Han Restoran
Mekan Çavuşin’de ve sırf burası için Çavuşin’e gidilir. Yemekleri, mezeleri ve servisiyle beğeninizi kazanacağından eminim. Alt katta yarı açık alanın yanında, üst katta şömineli ve kapalı alan da mevcut. Şömine başı muhabbet edip rakınızı yudumlayabilirsiniz.
Lil’a Restaurant
Lil’a Restaurant, konakladığım otele yürüme mesafesinde ve Museum Otel’in bünyesinde yer alıyor. Şık dekorasyonu, manzarası ve yemekleriyle hoşunuza gideceğine inandığım yerlerden. Menüde ağırlıkla Anadolu ve bölge mutfağı var. Sunumlar ve servis başarılı. Akşam yemeklerinde tercih edilebilir. Şefin, rakılı – kavunlu dondurması en sevdiğim tatlı niyetine bitişlerden.
Turasan Şarapçılık
Kapadokya Gezilecek Yerler listesine bölge şaraplarını da eklemeden olmaz. Ben de Ürgüp’te bulunan Turasan Şarapçılık’ın yerine uğrayıp, tadıma katıldım. Tadımlar ücretsiz yapılıyor ve fotoğraftaki gibi çeşit çeşit şarapları deneyimleyebiliyorsunuz. Fabrikanın uygunluk durumuna göre de imalat kısmını gezebilirsiniz. Dilerseniz sevdiklerinize hediye şarap alıp valizinizde ya da kargoyla adrese gönderebiliyorsunuz.
Turasan Şarapçılık’ın yılda 2 milyon litre şarap imalat kapasitesinin olduğunu ve bölgede 500 dönüm bağlarının bulunduğunu da aktarmakta fayda var.
Özetle
Dolu dolu geçirebileceğiniz ve büyük keyif alacağınız bir haftasonu programı için Kapadokya Gezilecek Yerler yazısı tam size göre. Ben mevsimi bahane etmeyenlerdenim ve en kötü ihtimal balon turu yapamayacağınızı düşünün. Onun haricinde bir çok yere gidip, haftasonunuzu eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Güvercinlik Vadisi
Kısa bir video ile yazıyı sonlandıralım. Ben Kapadokya’nın karlı zamanlarını sevdiğimi söylemiş miydim size? İşte öyle bir günden.
Recommended Posts

A Personal Culinary Expedition: Navigating the Rich Tapestry of Indian Restaurants in Eindhoven
Şubat 18, 2024

Culinaire Verkenning: Beste Sushi Restaurants in Eindhoven
Aralık 30, 2023

The Most Delicious Sushi Restaurants in Eindhoven
Aralık 30, 2023
Sitenize hayran kaldım,herşey çok özenli,sağlıklı gezmeler dilerim
Güzel yorumunuz için teşekkürler Buket Hanım. Umarım yardımcı olmuştur yazılar.
Sevgiler
Sıkı bir takipçiniz olarak herşey en ince ayrıntısına kadar yazılmış daha cok yer görmek ve gidilecek yerler listeme yenilerini katmak için gezmelerdeyim ??? özellikle evleri boyayan Nuran ablaya ayrı bir hayranlık duyuyorum ?
Çok teşekkür ederim. Aslına bakarsanız bu yazıya daha eklemeler de yapacağım. Nisan ayında kısmet olursa tekrar gitme gibi bir planım var.