İznik Gezi Rehberi: İznik’te Gezilecek Görülecek Yerler
İznik’te Gezilecek Yerler
Hafta sonu ya da İstanbul’a yakın günübirlik seyahatler için en güzel noktalardan İznik. İznik’te Gezilecek Yerler de hayli fazla ve İstanbul’a yakınlığı, tarihi ve kültürel zenginliğiyle seveceğiniz yerlerden. Bir de doğası var tabi.
Osmanlı Devleti’nin önemli yerleşim alanlarından olması, çeşitli dinlere ev sahipliği yapıp onların kültürlerini ve mimari yapılarını da barındırması cabası.
İznik Nerede ve İznik Hakkında Tarihi Bilgiler
İznik, Bursa ilinin bir ilçesi ve şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunuyor. Aslında İznik, Bursa’dan ziyade Yalova merkeze daha yakın. Yalova Merkez ile İznik arası 58 km civarında.
İlk yerleşimin MÖ 2500’lü yıllara dayandığı düşünülüyor. Şehrin ilk adı Antigoneia imiş. Savaş sonrasında Yunanlılar tarafından alınan şehrin adı Nikea olarak değiştirilmiş.
Bir süre de Bitinya Krallığı’nın başkenti olan Nikea daha sonra Roma’nın önemli bir yerleşim yeri olarak anılmaya başlanmış. Zamanında bölgede çok önemli isimler doğup, yaşamışlar. Ayrıca; 325 yılında Hristiyanlık için büyük öneme sahip olan Birinci İznik Konsili burada toplanmış. Şehir, Anadolu Selçuklu gibi devletlere de başkentlik yapmış ama belirli aralıklarla da Bizans tarafından alınıp; en son Osmanlı Devleti’ne karşı kaybedilmiş. Osmanlı döneminin ilk camisi, medresesi ve imareti burada inşa edilmiş.
Son olarak şehrin adının önüne; sur içinde anlamına gelen “is” eklenmiş. İsnikea olan isim günümüzde İznik olarak anılmaya başlanmış.
İznik’e Nasıl Gidilir?
İznik yolu hep gördüğüm güzergahlar arasındaydı tabi askerliğimi Yalova’da yaptığımı düşünürseniz gayet normal.
Deniz Yoluyla İznik’e Nasıl Gidilir?
Deniz yoluyla Yalova’ya giderek sonrasında İznik’e geçebilirsiniz ya da direkt otogardan otobüse binerek; Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanıp hızlıca geçme ihtimaliniz de var. Yenikapı Yalova hattı 1 saat 15 dakika sürüyor. Pendik Yalova hattını kullanıyorsanız bu süre 45 dakikaya düşüyor. Tabi sonrasında araç ile hareket ettiğinizi düşünüyorum.
Kara Yoluyla İznik’e Nasıl Gidilir?
“Benim aracım yok. Yalova’dan sonra İznik’e otobüsle gitmek istiyorum.” diyenlere de çözüm var tabi. Yalova merkezden otogara giden araçlara binerek; sonrasında İznik otobüslerini kullanabilirsiniz. Yalova – İznik otobüsleri her yarım saatte bir var ama aklınızda olması açısından belirteyim; gitmeden otogarı arayıp bilgi alın sonra araç bulamadım demeyin. Özellikle Balıkesir Uludağ Turizm ve Yalova Koop. bölgenin en çok sefer yapan firması. Bir diğer ihtimal de hangi şehirde olursanız olun direkt İznik otobüslerine binip rahat rahat yolculuk etmek. Tabi burada şunu belirteyim; araçla buraya gelmeniz daha uygun olacaktır. Çevrede gezilip görülmesi gereken çok yer var. Aracınız olduğu zaman bunları daha kolay yapacağınızı hatırlatayım.
Bisiklet Kiralama
“Etraftaki köylere gitmeyeceğim ya da orası da uzak mı yahu” diyenlere bir de bisiklet önerim var. İznik’e otobüs ile geldiğinizi düşünerek sonrasında buradan bisiklet kiralayıp devam edebilirsiniz. Hem etrafı göre göre gezmiş, hem de sportif bir seyahat yapmış olursunuz. Bisiklet kiralamak için birkaç yer var ve merkezde rahatlıkla ulaşabileceğiniz yerler. Örneğin; etrafta bulunan Dikilitaş, meyve bahçeleri gibi yerlere bisikletinizle gidip sonrasında gider dönebilirsiniz.
İznik’te Görülmesi Gereken Yerler
Merkezden başlayarak; İznik’te Gezilecek Yerler hakkında notları paylaşalım şimdi. Evet ilçenin dışında da görülecek yerler var ama ben ilk önce merkezden başlayayım. Aracınız varsa tabi ki çevreyi de rahatlıkla gezebilirsiniz.
Dikilitaş (Obelisk)
İznik’in 5 kilometre kuzeyinde Elbeyli’de bulunuyor. Aslında bir anıt mezar ve bahçeler arasından ilerleyerek ulaşabiliyorsunuz. Yapının kitabesine ve bölge geçmişine bakılınca; eski Roma yolu üzerinde olduğu düşünülüyor. Ayrıca kitabesinde yer alan bilgiye göre 5 değil 6 taş olması gerekiyormuş ve tepesinde de bronz bir heykel olması gerektiği düşünülüyor. Anıt üzerinde bulunan kitabede; “C.Cassius Philiscus, C.Cassius Asklepiodotus´un oğlu, 83 yıl yaşadı” yazılıymış. Ne yazık ki bu yapı da define avcıları tarafından kaçak şekilde kazılarak zarara uğratılmış. Günümüzde korunuyor ancak taşların altında bir mezar yok daha doğrusu çalındığı düşünülüyor.
1.Murat Hamamı
İznik Merkeze geldik ve sıra geldi adım adım gezmeye. İlk durak 1.Murat Hamamı ve bence ilk görmeniz gereken yerlerden. İçeride İznik çinileri ve İznik minyatürü var yani ilçede ne nerede gibi sorulara cevap verecek bir bölüm burası. Hem gezeceğiniz yerleri işaretleyebilir hem de tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hamamın ne zaman yapıldığı bilinmiyor ama tahminler 14. yüzyılı işaret ediyor. Hamamın içinde; minyatürler, çini atölyeleri ve çiniler, kazılar neticesinde gün ışığına çıkarılmış Roma Yolu kalıntıları da var.
Ayasofya Cami
Cami Hristiyanlar için önemli bir yere sahip. 4.yüzyılda bazilika olarak inşa edilen yapıda 7.konsül 787 yılında burada toplanmış. Bu toplantı sonunda da Hz.İsa’nın mesih olduğu kabul edilmiş. Yapı bir zaman müze olarak kullanılmış ama sonrasında tekrar camiye çevrilmiş.
Camiye çevrildikten sonra yabancı ziyaretçiler tarafından pek tercih edilmemeye başlandığı da bölge halkı tarafından dile getirilen konularda.
Bu toplantılarda ayrıca; kiliselerin yapıları ve görevleri, resim tasvirlerin, dini resimlerin serbest bırakıldığı kararlar alınmış. Aslına bakarsanız hayli önemli ve Hristiyan dünyası adına ciddi kararlar burada alınmış.
Ayasofya’nın Geçmişi
Tabi bunun yanına Müslümanlar için de önemli bir yapı burası. Orhangazi, İznik’i aldıktan hemen sonra Ayasofya’yı camiye çevirmiş ve adını Orhan Cami koymuş. Yaklaşık 200 yıl sonra meydana gelen depremde hasar gören yapıya, Mimar Sinan minare ve mihrap ekleyerek onarmış. İstiklal Savaşı sırasında da yapı harabe halde kalıyor ve yarısı yıkılıyor.
Ayasofya; 850 yıl kilise, aşağı yukarı 600 yıl da cami olarak kullanılıyor. Tabi yukarıda saydığım gibi Hristiyanlar için normal bir kiliseden fazla bir değere sahip. Hatta turistlerin hac vazifesi için geldiği de söyleniliyor.
Tarihi Çini Fırınları ve Atölyeleri
Burası da şehir merkezinde bulunan ve günümüzde de kazı çalışmalarının devam ettiği yerlerden. Çini atölyelerini uzaktan da olsa görebilirsiniz. Nasıl yapılıyor ve eski zamanlarda çini atölyelerinin görünümü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
İznik Çini Atölyeleri
Adres veriyorum: Çini Atölyeleri Sokağı.
Doğrusu ben şehirde çinileri her adımda görmek isterdim ama pek öyle bir beklentiye girmeyin. Neyse ki çini atölyeleri imdadınıza yetişecek. Eşref Eroğlu Sanat Atölyesi, Adil Can Nursan Sanat Atölyesi ve bunlar gibi ünlü atölyeler var. Bu atölyelere gidip, hem çini yapım ve boyama kursu alıp hem de kendi çininizi yapabiliyorsunuz.
Benden söylemesi hiç kolay bir iş değil çini boyama ve yapma. Siz yine de deneyim sahibi olun tabi ama elinizin değmesi bile güzel.
İstanbul Kapı ve Lefke Kapı
İznik surlarının en önemli kapılarından İstanbul ve Lefke Kapı. Kapının girişinde şu yazı yazıyormuş; “Uğurlu olsun, eyaletin başşehri Nikaia Gaius teşekkür eder” Lefke Kapı‘nın lokasyonunu şöyle bırakayım.
İstanbul Kapı‘nın da konumunu bıraktıktan sonra aralarında ortalama 1,5 km mesafe olduğunu da söylememde fayda var. Yürüyüş yolunuzu ona göre ayarlayıp güzelce etrafı gezebilirsiniz.
Süleyman Paşa Medresesi
İznik’te Gezilecek Yerler yazısına kısa bir kahve molası vererek burada duralım.
Selçuklu mimarisi etkisinde kalmadan yapılmış ilk Osmanlı medreselerinden. 19.yüzyılda onarım görmüş fakat ne zaman yapıldığına ait kesin bir bilgi yok. İçeride birçok çini dükkanı ve atölyesi var. Hava da güzelse avluda oturup çay kahve içebilirsiniz. Hem çini yapanları izleyip hem de sohbetlere dahil olabileceğiniz bir mekan.
İznik Gölü’nde Kano
Deneyiminiz varsa kano kiralayıp İznik Gölü’nde gezintiye çıkabilirsiniz. Ziyarete ne zaman açılır bilinmez ama İznik Gölü’nde de kazı çalışmaları yapılıyor hatta bir çok eser de ortaya çıkarılmış. Balıkçıların söylediğine göre gölün içinde bir çok eser varmış hatta oltalar ve ağlar bu yapılar yüzünden kopup hasar görürmüş.
Kona yaparken kazı alanlarını göremeyeceğinizi de söylemeliyim tabi hatta üzerinden geçmeniz de yasak.
İznik Gölü’nde Gün Batımı
Kano, çimler ya da başka bir yer ama turunuzun sonunda İznik Gölü’nde gün batımına muhakkak şahit olun. Çok keyifli ve içinizi huzurla dolduran anlar yaşayacağınıza bahse varım.
Orhangazi Sölöz Kasabası
İznik’te Gezilecek Yerler listesi yaparken yakınları da dikkate alın hatta rotanıza Sölöz Kasabası’nı da ekleyin derim. Orhangazi ilçesine bağlı belde burası ve İznik Gölü güney kısmına 1.5 km mesafede. İlçe merkezine de 16 km mesafede yer alıyor. Yani bisikletle geldiğinizi düşünürsek yine ziyaret edebilirsiniz.
Sölöz’e gider gitmez bir kahvehaneye oturdum ve ben daha bir şey demeden hemen çay söylediler. Tabi selam vermiştim öncesinde öyle pat diye oturmak pek huyum değil 🙂
Tabi çayı görünce başladık muhabbete; önceden buralarda ipek böceği yetiştiriciliği yapılırmış. Şimdilerde “gençler ipek böceğini bile tanımaz” diyorlar. Halkın geçim kaynağı zeytincilik olmuş. Yukarı köyde daha doğrusu eski Ermeni köyünde kilise varmış fakat o da yıkılmış. Şimdilerde orada az da olsa hayvancılık yapılıyormuş.
Sölöz ve İpek Böceği Yetiştiriciliği
Kahvehaneden çıkıp biraz yürümeye başlayınca; girişte bulunan ev dikkatimi çekti. Pencere üstündeki havalandırmaları sordum. Bu havalandırmalar kapatılmış ama varlığını hala sürdürüyor. Meraklı olduğumu anlayan mal sahibi üşenmeden aşağı indi ve başladı anlatmaya.
100 yılı aşkındır ayakta kalan bir yapıymış bu “bina”. İpek böceği yetiştirmek için yapılmış. Dışarıdan görünen bacalar da bu yüzden bulunuyormuş. Yunanlılar bölgeyi işgal ettiğinde bina hastane olarak kullanılmış ve bölgede tek yıkılmayan yapı olmuş. Ev sahibi; çok konforlu olduğunu ve kendini bildi bileli aynı vaziyette kaldığını söylüyor yapının. Beni epey bilgilendirdi. Özellikle uzakdoğulu turistler çok geliyormuş bu evi görmek için. “Sölöz’de yayın balığı ye tadı damağında kalır” diyorlar ama yemek kısmet olmadı tabi.
İznik’te Nerede Ne Yenir?
İznik’te Gezilecek Yerler bitti ama buranın meşhur lezzetlerini de saymadan olmaz; yayın balığı, balık çorbası, kerevit ve tabi ki zeytin.
Sölöz’e giderseniz güzel mekanlar ve keyif alacağınız talar var ama ben İznik’teyim diyenlere de alternatifler oldukça fazla.
Rahmi Baba, Orhangazi’de ve bölgenin en iyi balıkçılarından biri. YAyın, kerevit gibi saydığım lezzetleri burada deneyebilirsiniz.
Köfteci Yusuf, şimdilerde şehirlere de geldi ama öncesinde bölgenin en meşhur restoranıydı. İznik’te de bir şubesi var ve köftesi, etleri, ekmek kadayıfıyla hoşunuza gidecek yerlerden. Ben buradaki ekmek kadayıfını pek severim mesela. Servis hızı ve çalışanların ilgisi kalabalığın yanında sizi şaşırtacak.
Dönüş Vakti
İznik’te Gezilecek Yerler yazısına bakıp aldanmayın. Bir günde de gezersiniz ama iki günde başka gezersiniz buraları. Doğrusu ben günübirlik gittim hep hatta zamanınız varsa ya da Bursa’da kalayım sonrasında da Cumalıkızık Köyü’ne geçerim diyebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Hadi bir de şuradan kahvaltı mekanı önereyim size. Sıcak sıcak sobada kızartmış ekmek eşliğinde.
Recommended Posts
Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020
Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019
İstanbul’da bulunanlar için dediğiniz gibi günü birlik gezilebilecek doğa olarak ve tarihsel olarak güzellikleri içinde barındıran nadir yerlerden biri hele bir de benim gibi çiniciliğe meraklıysanız sizin için vazgeçilmez olur. 🙂 Bu güzel İznik anlatımınız için teşekkür ederiz 🙂
İlginiz ve güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim 🙂
Günü birlik gelmeyi düşünüyoruz fakat arabamız yok gezilecek yerlere otobus vs gezmemiz mümkün mü
Pek çok yeri yürüyerek gezebilirsiniz onun haricinde minibüsler var onları da kullanmanız mümkün.