Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

İstanbul’a yakın yerlerde bu sefer şirin mimarisi ve köklü geçmişiyle ünlü Göynük var. Bu şirin ilçe son zamanlarda da almış olduğu Sakin Şehir (Cittaslow) ünvanı ile adından söz ettiriyor. Şimdi Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir? yazısının hakkını verelim.

Göynük’e Ulaşım

Göynük; İstanbul, Bursa, Ankara ve Eskişehir gibi büyük şehirlere oldukça yakın ve günübirlik ziyaretler için bile tercih edilebilir. İstanbul’dan yola çıkıp 3 saat içinde Göynük’e temiz bir yol katederek ulaşabiliyorsunuz. Benim düşüncem çevre ilçelere de vakit ayırıp bunlardan birinde konaklamanız olacaktır.
Biz aracımız Peugeot 3008 ile keyifli bir yolculuğun ardından Göynük’e ulaştık.

Göynük’te Gezilecek Yerler

Yazının başında sakin şehir seçildiğinden bahsetmiştik ama bir diğer önemli kısım da Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in burada bulunuyor olması. Şimdi madde madde yazalım aynı zamanda da kısa bir Göynük turuna çıkalım..

Zafer Kulesi

İlçeye girer girmez sizi selamlayan yapılardan biri Zafer Kulesi. Yapı 1923 yılında Kaymakam Hurşit Bey tarafından yaptırılıyor. Zafer Kulesi, Cumhuriyet tarihinin ilk eserlerinden biri olarak gösteriliyor. İstiklal Savaşı’nın kazanılmasının ardından zaferi ebedileştirmek için yapılmış.
Kulenin yakınına tırmandıktan sonra manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Göynük Evleri

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Tarihe tanıklık etmiş ve hala dimdik ayakta duran Göynük Evleri de görülmesi gerekenler listesinde olmalı. Yıllarca taşımacılıkta büyük öneme sahip bu ilçedeki yolları adımlayıp fotoğraf çekmek çok keyifli.

Gürcüler Konağı Müzesi

200 yıllık yapı günümüzde müze olarak hizmet veriyor hatta ilk ziyaretçilerinden biri de bendim. Konak tam bir kültür evi diyebiliriz. Osmanlı zamanına ait kullanılan araç gereçler, o zamanlardaki giyim kuşam, toplumsal yaşam ve yapılan meslekler mankenler aracılığıyla anlatılıyor ziyaretçilere.
Gürcüler Konağı, Göynük’te mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Manzarası da bonusu olsun..

Göynük Konakları

Göynük planlarınıza muhakkak konakları da ekleyin derim. Mimarisi, yaşam tarzına uygun şekilde dizayn edilmiş yapısıyla sizi etkileyeceğine eminim.
Yemek servisinden, kapı menteşe detaylarına kadar neler varmış neler düşünülmüş diyeceksiniz. Benim en hoşuma giden konak; Akşemsettinoğlu oldu. Mimarisi, konumu ve aslına uygun şekilde restore edilmesi de etkileyici yanlarından biri.

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Bunun yanında; Müderrisler Konağı ve Atatürk’ün annesinin konakladığı Postacılar Konağı da görülmesi gereken yerlerden.

Akşemseddin Hazretleri Türbesi

Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin Hz. Türbesi Fatih Sultan Mehmed tarafından 1464 yılında yaptırılıyor.

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Rivayete göre Akşamsettin Göynük taraflarından geçerken buraları çok beğeniyor ve yaşanacak, yaşlanacak yer olduğunu söylüyor. Bunun üzerine burada bir süre yaşadıktan sonra son nefesini de Göynük’te veriyor. Türbe gerçekten çok sade ve içerisinde Akşemsettin’in iki oğlu da bulunuyor.
İstanbul Fethi kutlamalarından bir hafta önce de ilçede Akşemseddin Hazretlerini Anma Etkinlikleri düzenleniyor.

Bıçakçı Ömer Dede Türbesi

Bıçakçı Ömer Dede, Akşemseddin zamanında yaşamış. Mahlasından da anlaşılacağı üzere bıçakçılıkla geçimini sağlarmış ve ermiş olduğu söyleniyor.

Gazi Süleyman Paşa Cami ve Hamamı

Yapı 1331-1335 yılları arasında inşa edilmiş. Öncesinde sadece cami inşaatı yapılırken şöyle bir olay gerçekleşiyor; inşaata katılan işçilerden biri taşı caminin alanına kadar getirip sonra geri götürüyormuş. Taşı caminin inşaatına koymadan dönen işçiye sorulunca; pis olduğunu ve bu halde cami inşaatına katılmak istemediğini söylemiş.
Bunun üzerine Süleyman Paşa hemen emir vererek yapının yan tarafına hamam inşa edilmeye başlar. Gazi Süleyman Paşa Cami ve Hamamı, Göynük’ün en eski yapılarından biri.

Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Akşam yemeği için Paşazade Göynük Sofrası’nı tercih ettik. Lokal yemekleri bulabileceğiniz ve sıcak bir mekan. Yöreye ait oklava tatlısını da burada deneyimledim ve çok sevdim.

Göynük’te Nerede Konaklamalı?

Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir?

Mudurnu‘yu gezdikten sonra Göynük’te bir gece kaldık ve Sular Butik Hotel’de konakladık. Manzarası ve sabah kahvaltı yapılan terasıyla gayet güzel. Uyanır uyanmaz kısa bir yürüyüş yaparak Zafer Kulesi’ne de gidebilirsiniz.
Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir? yazısının bir de youtube versiyonu var. İzleyip kanala abone olabilirsiniz.

Özet ve Teşekkür

Büyükşehirlere yakınlığı, kültürü ve doğasıyla gezilip görülmesi gereken yerlerden Göynük ve çevresi. Tarihin ve kültürel zenginliğin yanında doğasıyla da oldukça etkileyici. Göynük’te Gezilecek Yerler, Göynük’te Nerede Ne Yenir? yazısının sonunda; Göynük seyahatim boyunca yardımlarını esirgemeyen Belediye Başkanı Sn.Kemal KAZAN’a ve belediye çalışanlarına, katkılarından dolayı Concord Tur‘a sonsuz teşekkürler. Ayrıca bu seyahatimi zevkli hale getiren Keşfetsene Taflan, Dijital Seyahatname Gizem, Çok Gezen Adam Osman’a sonsuz teşekkürler

Share

Comments

  1. Cihangir Korkmaz : Haziran 12, 2017 at 5:42 pm

    Haftasonu oradayız kısmetse çok sağolun

  2. Muhammed Köse : Haziran 12, 2017 at 5:49 pm

    Mudurnu ve Göynük gezisine gittim muazzamdı.Yollar biraz kötü ve Göynük’te çalışmalar yapılıyor halen o yüzden 1 ay sonra gitmek daha iyi olabilir

    • Muhammed Bey,
      Sanırım iki yol var yani biz giderken öyle söylemişlerdi. Biri düzgün diğeri de eski yol. Cittacity seçilme durumu olunca özellikle Göynük’te inşaat çalışmalarına hız verilmiş. Bir iki aya biter demişlerdi bize de ama gerçekten kültürel ve yeme içme konusunda güzel seçenekler var.
      Paylaşımınız için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir