Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey

Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey
Forumlarda ve çeşitli topluluklarda bir Ermenistan seyahatidir gidiyor. Herkes Ermenistan vizesi nasıl alınır? Ermenistan Gezi Rehberi v.b gibi bir sürü soru yöneltiyor. Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey yazısı da; bu soruların bir kısmına karşılık verecek nitelikte ama daha fazlası zaten önceki yazdığım yazılarda mevcut.
Ön yargı olmadan giderseniz seveceğiniz bir ülke burası. Yemekleri bizimle çok benzer hatta aynı, insanları da öyle ve tarihi gerçekten çok zengin. Günümüze kadar ulaşmış Pagan inancına ait eserler, Hristiyanlık için önemli olan bir çok yapı da burada bulunuyor.
Şimdi gelelim Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey listesine.
1- Ermenistan’ın Tarihi Kiliseleri
Söylenene göre Ermenistan, devlet dini olarak Hristiyanlığı kabul eden ilk devletmiş. Haliyle bir çok kilise de yapılmış ve bu kiliselerin çoğu da gizli saklı denecek bir şekilde inşa edilmiş. Mesela Geghard Manastırı benim en sevdiğim yerlerden olmuştu. Hem tarihi açıdan hem de mimari açıdan kesinlikle görülmesi gereken yerlerden burası. Aynı zamanda da antik bir mağara olma özelliğini taşıyor. Anlatılana göre Paganlardan kaçan halk böyle yerler yaparak canını ve dinini korumayı amaç edinmiş. Bununla ilgili de bir yazı hazırlayacağım ama siz; Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey listesini hazırlarken, ülkenin en eski kiliseleri listesine de bakın derim.
2- Ermenistan Mimarisi ve Tarihi
Pembe şehir diye de adlandırılan Erivan’ı gezerken ne demek istendiğini anlayacaksınız. Volkanik kayalarla inşa edilen bu şehirde pembe renk hakim; hatta Ermeni mimarisi bu renk üzerine kurulmuş demek daha da doğru olur. Etrafta gezilecek yer hayli var ve Ermenistan Gezi Rehberi yazısında da belirtildi ancak bir önerim; Ermenistan Ulusal Müzesi’ni de gezerek seyahatinize hem renk hem de bilgi katın.
3- Paganların Günümüze Kalan Son Eseri: Garni Tapınağı
Dünyanın kanunu bu tabi. Paganlar büyük kıyımlar yapmışlar ama sonrasında da Ermeniler üstün gelince tüm Pagan tapınaklarını yıkmış hatta bazılarını da kiliseye çevirmişler. Son kalan tapınak olan Garni‘ye de kıyamamışlar. Öyle heybetli ve güzelmiş ki yıkmayıp koruma kararı almışlar. Tabi güçlerini göstermek adına Garni Tapınağı’nın hemen yanına bir kilise inşa etmişler. Bu kilisenin Garni Tapınağı’ndan büyük olmasına da hayli özen göstermişler yaparken.
Garni Tapınağı’nda zaman zaman da Pagan inancını sembolik olarak yaşatan ayinler yapılıyormuş. Paganlar tarafından giyilen kıyafetler ve kullanılan semboller gösteriliyormuş bu ayin esnasında.
4- Ermeni Brendisi ve Meyveli Şarapları
Bir bilgi daha paylaşayım sizlerle. Dünyanın en eski şarap üreten ülkelerinden biri Ermenistan imiş. Anlatılana göre de Ağrı Dağı yamacındaki vadilerin kutsallığından dolayı şaraplar bu denli lezzetliymiş. Kırmızı, beyaz şarapların yanında meyve şaraplarını da tadabilirsiniz hatta şarap turuna da katılıp daha fazla bilgi alma imkanınız var.
Bir diğer ünlü lezzeti de Ermeni Brendisi. Her şeyde olduğu gibi bunun da adı Ararat Brendi diye geçiyor. 1887 yılından beri faaliyette bulunan bir fabrika düşünün ve orası işte Ararat Brandy Company. Web sitesini de şöyle bırakayım. Meraklıları bakıp inceleyebilir.
En önemli özelliklerinden biri; günümüzde de geleneksel yöntemleri kullanarak brendi imalatının yapılması. Tabi Ermenistan bölgesinde yetiştirilen üzümler kullanılıyor imalat aşamasında. Fabrikayı gezmek için hem bir bedel ödemeli hem de rezervasyon yaptırmalısınız. Belirli saatlerde düzenlenen turlarda İngilizce dil desteği de veriliyor. Rehber; fabrika tarihini, brendinin özelliklerini, tadımını ve imalat sürecini de katılımcılarla paylaşıyor.
5- Ermenistan Yemeklerini Deneyimleyin
En şaşıracağınız ve seveceğiniz kısım bu olacaktır diye düşünüyorum. Neredeyse mutfaklarımız aynı, yemek yeme özelliklerimiz de. Tandırda pişirilen yufkalar, servis şekilleri. Lavaş ekmeğinin kullanılması. Milli yemeklerinin bizim yaprak sarmamız, onların da tolması. Tabi biz de dolma diyoruz ama dolma sanki biber dolmasına daha çok söylenir. Neyse ağzım sulandı ama şöyle bir şey de paylaşayım. Sizi bilmem ancak ben ekmeksiz sofraya oturmam daha doğrusu yanımda duracak o ekmek. Halk olarak da ekmeği severiz ya. İşte Ermenistan’da konuk olduğum sofrada bana dediler ki; biz pilav da yesek ekmek olacak 🙂
Haa bu arada aynı dediysem pas geçmeyin. Nasıl ki bizde de farklı yemekler var. Onlarda da yöreye özgü yiyecekleri bulmak mümkün. Ülke ekonomisi ve yapısını düşününce; burada et ve et ürünleri gerçekten çok lezzetli. Şehirleşmemiş ve dünyayla çok bağlantısı olan bir yer değil genel olarak Erivan çevresi. Şehrin birkaç kilometre ötesine gittiğinizde yolların bile bozuk olduğunu göreceksiniz ama yol kenarında lavaş dürüm yapanlar hep var 🙂
6- Ermenistan’da Kahve ve Kahve Falı
“Bu da mı yahu” diyebilirsiniz ama evet bu da. Ermenistan kahvesi içelim diyerek mekana gittik. Kahve ile ilgili bilgi alırken; “Ama bu Türk kahvesi deyivermiş oldum :)” Kahvenin özelliğinin de cezveden olduğunu söylediler. Tabi usul aslında aynı cezve ile masada servis ediyorlar. Hatta Ermenliler jazzve diyorlar bizim cezveye.
Tabi kahve aynı bizdeki gibi yapılıyor. Telvesi bol isteniyor özellikle. Ve arkadaş yine patlatıyor mevzuyu; dibini çok içme fal baktırırsın 🙂 Aynı bizdeki gibi fal da baktırılıyor burada ama erkekler değil de daha çok kadınlar baktırırmış. Erkeklerin baktırması pek hoş olmazmış.
Demem o ki bu da oldukça benzer ama Erivan merkezde oturup etrafı izlemek, kahveyi yudumlamak hayli zevkli. Benim hoşuma gitmişti. İnsanlar sohbet ediyor, gülüp eğleniyor daha ne olsun.
7- Sevan Gölü ve Göl Balıkları
Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey listesinin son maddesine geldik. Ben baharda Ermenistan’a gittim ve Sevan Gölü için pek uygun zaman değildi. Hava hayli soğuktu ve öyle olunca da göl kenarına gitmek pek anlamsız geldi.
Ben yine milletin kafasını şişirdim tabi ve Sevan Gölü‘nü anlattırdım. “Se” kelime olarak siyah anlamına geliyormuş. “Van” da göl demekmiş ve Sevan da siyah göl anlamına geliyormuş. Göl öyle büyük ki Ermenistan topraklarının %5 gibi bir bölümünü kaplıyormuş. Ermeniler, sıcak yaz günlerinde Sevan’a gidermiş. Bir nevi sıcaktan kaçışın adresiymiş Sevan Gölü. Tabi baharda giderseniz buz gibidir, anlamı da olmaz dediler.
Tabi bu gölden çıkan balıklar da lezzetli olurmuş. Şansıma misafir olduğum evde bu balığı da yeme fırsatım oldu. Sağolsun ev sahibi Aram Amca ve eşi beni çok iyi ağırladı. Buradan onu da söylemeden edemedim.
Bonus: Erivan Gece Hayatı
Ermenistan Seyahatinde Yapılması Gereken 7 Önemli Şey listesinin bir de bonusu olmalı değil mi? Öncesinde Ermenistan Gece Hayatı yazısında belirttim ama gece hayatını ve eğlence yerlerini görerek çok daha iyi izlenime sahip olabilirsiniz. Göl kenarlarında bulunan yemekli eğlenceler, gençlerin oyunları ve daha bir çok şeyi bu eğlencelerde görebilirsiniz. Şahsen gece hayatına dahil olmadan bir şehri tanıdım diyemem 🙂
Recommended Posts

Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023

Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020