Endonezya’nın Kültür Başkenti Yogyakarta Gezi Rehberi
Endonezya’nın Kültür Başkenti Yogyakarta Gezi Rehberi
Endonezya‘yı gezip gördükten sonra bu ülkeye haksızlık yapıldığını net bir şekilde anladım. Pek çoğumuz Bali için gitsek de ülke çok zengin içeriğe sahip. Bu içeriklerden biri de kültür ve Yogyakarta Gezi Rehberi yazısı da bu kültüre değindiğimiz kısımlardan olacak.
Yerel halk Cogca diyor Yogyakarta‘ya yani duyarsanız şaşırmayın. Klasik benzetmelerimden biriyle burayı Eskişehir olarak adlandırdım ben. Öğrenci şehri Yogyakarta ve diğer şehirlere göre de ucuz. Bali ile ülkenin genelini bile kıyaslayamazsınız öyle diyeyim size.
Bu pahalılık şuradan geliyormuş; Avustralyalı ve Amerikalı turistler Bali’ye geliyor ve gönüllerince eğleniyorlar. Ülke ucuz ve Endonezya halkı için büyük paralar, ABD Doları karşısında hayli cılız kalıyor. Bir de Amerikalı ve Avustralyalı turistlerin pazarlık yapmayışı olunca fiyatlar tutturabildiğine gidiyor Bali’de. Yani bana anlatılan böyleydi yerel halk tarafından.
Ben bu ülkedeki sevdiğim şehir olan Yogyakarta’dan bahsetmeye başlayayım ufak ufak. Karşınızda Yogyakarta Gezi Rehberi yazısı..
Yogyakarta Hakkında Kısa Bilgiler
Yogyakarta, ülkenin Orta Cava bölgesinde yer alıyor. Havadan ulaşım olduğu gibi karadan ulaşım da mümkün yani ben gibi adım adım Endonezya’yı gezeyim derseniz Jakarta’dan Bali’ye kadar tren kullanabilirsiniz.
Şehir Cava kültürünün merkezi konumunda yer alıyor. Bununla birlikte; batik, bale, tiyatro ve kukla gösterilerinin de merkezi kabul ediliyor. Şehrin bir diğer özelliği de 1945 – 1949 yılları arasında gerçekleşen Endonezya Ulusal Devrimi’nin başkenti olması.
Yogyakarta, Bali’den sonraki en turistik şehir ve nüfusunun neredeyse tamamı müslüman.
Yogyakarta’ya Nasıl Gidilir?
Demin bahsettiğim gibi karadan gidebilirsiniz ve en sağlıklı yollarından biri de tren. Tiket isimli web sitesinden ya da marketlerden tren bileti alabiliyorsunuz. Evet ufak marketlerde de tren bileti satılıyor ve erken davranmanız elzem. Aman diyeyim tiket web sitesine e-posta adresini verdiniz mi yandınız. Ne listeden çıkabiliyorsunuz ne de kurtulabiliyorsunuz. Bir de aşağı yukarı haftada 3-4 kere e-posta gönderme alışkanlıkları var. Tabi rahat ve online işlem yapabileceğiniz bir site orası ayrı.
Kardeş bizi uğraştırma diyenleri duyar gibiyim o yüzden ikinci yol da uçakla gitmek. Adisucipto Uluslararası Havalimanı‘na bilet almanız gerekiyor. Havalimanlarına normal saatinden hayli erken gitmeye çalışın. Ben deneyimleyen biri olarak şok olmuştum çünkü öyle bir kalabalık var ki inanamazsınız. Sıra v.s gibi bir durum da yok yani Allah ne verdiyse ittire kaktıra giriyorsunuz.
Not:Olur da ben gibi trenle giderseniz bir önerim olacak. Kulak tıkacı ve boyun yastığı alın. Şöyle söyleyeyim; bu ülkede gördüğüm kadar bebeği başka yerde görmemiştim. Ve hep birlikte ne kadar kuvvetli bir ses çıkardıklarına şahit olacaksınız.
Yogyakarta’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Klasik Güneydoğu Asya ülkesi olduğu için; Yogyakarta Gezi Rehberi yazısında da mevsimin önemini vurgulamalı. Haliyle burada iki mevsim var ve biri kurak diğeri de muson yağışlarının hakim olduğu yağışlı sezon. Tabi bunun şansla da ilgili olduğunu söylemeliyim hatta kimilerinin dediğine göre yani tıpkı bizdeki gibi mevsimler de şaşırmış. Yağışlar eskisi gibi çok olmuyormuş ama ben yine de uygun zamanı yazıya ekleyeyim seçim sizin.
En ideal aylar; Haziran – Ekim ve bunun haricindeki aylarda yağışa yakalanmanız olası. Tabi şehrin yıllık ortalama sıcaklık değerlerinin 29 – 30 olduğunu da eklemekte fayda var. Demin de söylediğim gibi biraz şans işi bu yağışlar. Mesela ben gittiğimde çok rahat gezdim ve sezon düşük olduğu için pek çok şey de ucuzdu ama sonraki yıllarda güçlü sağanak yağışlar oldu. Tabi sezonda gittiğinizde biraz daha masraflı olacağını unutmayın.
Yogyakarta’da Gezilecek Yerler
Yogyakarta Gezi Rehberi yazısında gerek Endonezya’yı gerekse Yogyakarta’yı hayli övdük. O zaman biraz da gezilecek yerlerinden bahsedip ne denli haklı olduğumuzu gösterelim.
Taman Sari / Su Kalesi
Şehrin merkezinden gezmeye başladığınızı düşünerek girdim konuya. Taman Sari, Unesco Miras Listesinde bulunan bir yapı ve 18. yüzyılda inşa edilmiş. Burası tam anlamıyla küçük şehir kıvamında yapılmış. İlk girdiğinizde havuz karşınıza çıkıyor. Sonrasında da çeşitli alanları ziyaret ediyorsunuz. Havuzlardan biri hükümdarın 35 cariyesi içinmiş yani bunu düşününce bile garip geliyor insana. Neyse konuya dönecek olursak günümüzde de çeşitli sanat dallarına ev sahipliği yapıyor bu kale.
Taman Sari’ye girerken genç arkadaşlar rehber isteyip istemediğinizi soruyor ve hiç yapışkan bir tavır sergilemiyorlar. Türkiye’den geldiğinizi öğrenince de hayli gülümsüyor buradaki insanlar.
İç kısımlara ilerledikten sonra çeşitli çalışmaların olduğunu da göreceksiniz. Dilerseniz fotoğraf çekip bu çalışmalara da dahil olabiliyorsunuz. Deri işleme, boyama, örgü gibi çalışmalar mevcut.
Ben arkadaşım Rarraw ile gezince bir hayli rahattım. O hem anlattı hem de kültür hakkında bilgiler verdi. Taman Sari, Yogyakarta gezinizin gidilecekler listesinde olsun muhakkak.
Keraton / Yogyakarta Sarayı
1790 yılında inşaatı biten sarayda Cava mimarisi ve kültürü adına çok şey bulabilirsiniz. Yogyakarta Sarayı aynı zamanda da birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmasıyla meşhur. Kukla gösterilerinden tutun da geleneksel olan ne varsa burada yaşatılmaya çalışılıyor. Taman Sari’nin hemen yakınında bulunan bu yapı da gezip görülecekler listenizde olmalı. AŞağı yukarı her sabah gösteriler yapılan Yogyakarta Sarayı cuma günleri ziyaretçilere kapalı. Planınızı buna göre yapmanızda fayda var.
Jalan Malioboro Caddesi
Nispeten yavaş bir programla günü sonlandırabilirsiniz. Sarayları gezip etrafı dolaştıktan sonra Jalan Malioboro Caddesi’ne de hatırı sayılır bir zaman ayırın derim.
Jalan Malioboro Caddesi Yogyakarta’nın en yoğun ve popüler caddesi. akşam saatlerinde pazar halini alıyor ve bence akşamüstü gibi çıkıp hem fotoğraf çekin hem de adım adım gezin burayı hem de öyle tek sefer de değil. Bu arada caddenin sonunda da tren istasyonu bulunuyor.
Sağlı sollu dükkanlar, herkesin ortak oturma alanını paylaştığı ve yemek yediği yerler. Minik alışveriş merkezi görünümündeki kapalı mekanlar yani her şey burada.
Bunun yanında sokak sanatçılarını da bulabilirsiniz bu cadde üzerinde. Mesela kocaman bir pitonu sırtında taşıyan arkadaş, para karşılığı boynunuza dolayabilir ve fotoğrafınızı çekebilir. Kılıktan kılığa girmiş arkadaşlar da size güzel kareler verecektir.
Işıklı ve Pedallı Arabalar İle Pokemon Go
Yogyakarta Gezi Rehberi yazısının en ilginci bu 🙂 Gerçekten neden halk bunları çok seviyor bilmiyorum ama etrafında ışıkları bulunan araba iskeletlerine pedal eklemişler. 3 ya da 4 arkadaş biniyorsunuz ve şehrin merkezini turluyorsunuz. Tabi bu sırada müzik de çalıyor. Doğrusu garip bir durumdu ama ben de dahil oldum. O zamanlar popüler olan Pokemon Go oynayalım diye çıktığımızda kendimizi bu araçların birinde bulduk. Evet Türkiye’yi bilmiyorum ama orada Pokemon Go oynamak insanı resmen sosyalleştiriyordu. Hatta hesabınızı merak ediyorlar sonra pokemonlar hakkında soru soruyorlardı. Garip ama sanki kültürlerine dahil olmuşsunuz izlenimini yakalamıştım orada.
Borobudur Tapınağı (Budist Tapınağı)
Bu yapı da UNESCO tarafından listeye alınmış ve muhakkak görülmesi gereken yerlerden. Dünyanın tek parça halinde ve en büyük Budist tapınağı olma özelliğine sahip. Tapınağın yapımı tam 75 yıl sürüyor ve sonrasında kendi kaderine terk ediliyor bu güzelim yapı. Sir Stamford Raffles tarafından 1814 yılında keşfedilen yapı için restorasyon çalışmaları yapılıyor ve gün yüzüne çıkarılıyor. UNESCO bu çalışmalar için tam 25 milyon dolar ayırıyor ve Hollandalılar tarafından gerçekleştiriliyor.
Yapımında her biri 40 kilo ağırlığında olan iki milyon blok taş kullanılmış. Bununla birlikte yüzlerce buda heykeline de ev sahipliği yapıyor.
Tapınak günümüzde müze olarak hizmet veriyor ve diğer yerler gibi kapanmanıza gerek yok. Şehir merkezinden otobüslerle gidebiliyorsunuz ve saatlerini kontrol etmenizde fayda var. Şehir içi ulaşım kısmında detaylı yazacağım ama motor kiralama ya da çeşitli uygulamalar kullanarak da buraya ulaşabilirsiniz. Diğer yapılara da giriş ücretli ama buraya giriş 20 USD.
Prambanan Tapınağı(Hindu Tapınağı)
Sizi bilmem ama bana Hindu tapınakları daha estetik geliyor. Bu tapınak da Endonezya’daki en büyük Hindu tapınağı ve aynı zamanda da UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Tipik Hint mimarisindeki ve tapınaklarındaki sivri yapıları bildiğinizi düşünerek şöyle bir tarifte bulunacağım; buradaki tapınakların merkezinin uzunluğu tam 47 metre. Burayı gezerken bir rehber grubuna dahil olmanızda fayda var çünkü bir sürü kabartma çeşitli önemli kişilere adanmış yapılar bulunuyor. Tapınağa giriş 20 USD.
Bu tapınağa ulaşım biraz daha zor onu da söylemeden geçmeyeyim. Şehir merkezinin 17 km dışında bulunuyor ve otobüsler biraz daha seyrek buraya. Lokal tur ya da motor kullanmanız yararınıza olacaktır.
Ratu Boko Tapınağı(Budist ve Hindu Tapınağı)
Bu tapınak hem Hindu hem de Budist izlerini taşıyor ama önemli kısım aslında bu değil. Tapınağı genelde gün batımı saatine denk getirip öyle geziyor turistler.
Anlatılana göre bu yapının adı Kral Boko ile özdeşleştirilmiş. O zamana kadar da tapınağın bir ismi yokmuş. Tapınağın da Mataram Krallığı bünyesinde bulunduğu ama zamanla izlerin kaybolmasıyla birlikte ondan ayrı gibi görüldüğü düşünülüyor. Etkileyici tapınaklar ve hoşunuza gidecek mimari yapılar bulunuyor Ratu Boko Tapınağında. Bir de kuzey kısma doğru gittiğinizde mağaraları da ziyaret edebilirsiniz. Erkek ve Kadın Mağarası ismi verilen bu yerleri de gezip görebilme imkanınız var.
Diyeceksiniz ki mağara ne amaçla yapılmış. Eğer merakınız varsa bu mağaralarda meditasyon da yapabiliyorsunuz ve söylenene göre zamanında burası meditasyon için kullanılmış.
Kral Boko Efsanesi
Bunu da Yogyakarta Gezi Rehberi yazısında ufaktan anlatalım. Ratu Boko Tapınağı’nın bir de Kral Boko Efsanesi var. Prens, Kral Boko’nun kızını seviyormuş ve onunla evlenmek istemiş ancak kan davası ve çeşitli sebeplerden dolayı evlilik isteği kabul edilmemiş. Çeşitli çareler arayan prense bir öneri sunulmuş. Sunulan öneri karşılığında evlilik onaylanacakmış ama hiç de kolay değilmiş bu söylenen şart. Bir gecede bin tane tapınak yapması istenmiş prensten.
Doğa üstü güçleri olan prens, meditasyona girerek bir sürü ruh çağırmış ve hızlıca tapınakları inşa etmeyi başarmış. Tabi 999 tapınak inşası bitip sonuncusuna başladığı sırada bunun mümkün olmadığı bilen kral, ses yaparak ruhların kaçırılmasını emretmiş. Çıkan seslerle birlikte horozlar uyanmış ve ruhlar kaçmış. Bu ruhlar da kaçarken kendilerine tuzak kurulduğunu düşünüp prensi taşa çevirmişler. Prensin taşa döndüğüne inanıldığı yapı Loro Jonggrang olarak adlandırılıyor.
Kalibiru Ulusal Parkı
“Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur” sözünün karşılığı niteliğinde bir yer burası. Yangın ve bakımsızlık yüzünden talan edilen bu arazi 5 yıl içerisinde yemyeşil bir hale kavuşmuş. Park içinde yürüyüp, popüler noktalarda fotoğraf çektirebilirsiniz ama benim gibi sabırsız biriyseniz hiç girmeyin derim çünkü sıra beklemek sinirlerinizi bozabilir. Doğa severim derseniz yanınızda bir şeyler getirip keyif bile yapabilirsiniz burada.
Kalibiru Ulusal Parkı da sosyal medyanın gücüyle turistler ve yerel halk arasında değer görmeye başlamış. Özellikle verilen pozlar için instagram aramalarına göz atmanız gerekebilir. Gerçekten hem güzel hem de zengin kareler alabileceğiniz bir lokasyon burası.
Nglinggo Çay Tarlaları (Samigaluh)
Yogyakarta Gezi Rehberi yazısının keyifli anlarından biri de burası. Çay benim yakıtım gibi ve bir ülkeye gittiğimde çay tarlaları da varsa kesin bir gezip göreyim istiyorum. Tabi bizim çaylar gibi olmadığını hepiniz biliyorsunuzdur ve buralarda tadım, eğitim gibi konulara da değinmek güzel olabiliyor. Size tavsiyem buraya bir gün ayırmanız. Çay tarlaları tepede ve doğa yürüyüşü yaparak çıkıp etrafı da gözlemlemek güzel olacaktır. Bu park ve çay tarlalarına girmek için bir miktar para ödemeniz gerekiyor ama çok ufak rakamlardan bahsediyorum. Mesela biz 5.000 IDR ödemiştik. Tepeden manzara harika ve çay tarlaları gezilip görülesi. Araç ya da motorsiklet için park olanağı da var.
Çay haricinde bu tepelerde çeşitli aktiviteler de yapılıyor. Mesela zipline gibi.
Not: Giriş yaparken fotoğraf makinenizi göstermeyin derim çünkü normal giriş 5.000 IDR ise bu rakam fotoğraf makinenizi gördükleri zaman 4 katına çıkabiliyor. Bir de profesyonel çekim için de ayrıca fiyat listeleri oluşturmuşlar. Tabi bunlar biraz turist soymak için yapılmış adımlar. Siz yine de dikkatli davranın ve sırt çantanıza koyarak girin zaten içeride kimsenin umurunda değil olup biten.
Yogyakarta Şehir İçi Ulaşım ve Motor Kiralama
Aslında bunu en başta yapmak lazımdı ama sona bırakmış olduk. Ulaşım konusunda otobüsleri kullanabileceğinizden bahsettik ancak bunun çeşitli alternatifleri de var. Mesela birisi turlar yani şehir içinde ve çeşitli tapınaklara turlar düzenleniyor. Bu turların avantajı şu; çevre ediniyorsunuz, bir de yağmur yağarsa motorla ulaşım zor. Otobüs de ne zaman gelir bilinmez o yüzden tur iyi bir yol olabilir tabi pahalı olduğunu unutmayın.
Motorsiklet Kullanımı
Çeşitli uygulamaları kullanarak ya da kişisel çabalarınızla tanıştığınız kişiler size yardımcı olabilir. Tıpkı benim arkadaşım gibi.. Dilerseniz motorsiklet kiralayabiliyorsunuz tabi bunun için fiyata ve şartlara dikkat edin. Pasaport vermemeye çalışın hatta kaldığınız otelden böyle bir şey rica ederseniz daha sağlıklı olabilir. Hali hazırda bavulunuz var ve güvenli kişi izlenimi veriyorsunuz ama ben pasaportumu hiç vermedim buralarda. Verene de şaşırıyorum çünkü en önemli şeylerden biri bu.
Bunun haricinde Go-Jek tarzı uygulamalar var. Motorsikletli geliyor ve size kaskınızı verip istediğiniz adrese götürüyor. Dönüşte de gelip sizi alabiliyor ya da başka bir motorcu bulup yolunuza devam edebiliyorsunuz. Fiyat mukayese etmek adına da hayli güzel bir uygulama bu. Fiyata ve mesafeye bakarak diğer ulaşım yolları arasında seçim yapabilirsiniz hatta turun bile bedelini neye göre belirleyeceğinize karar vermeniz böyle daha kolay. Yogyakarta Gezi Rehberi yazısının haricinde daha fazla değineceğimiz konulardan biri de bu olmalı aslında. Hayat kurtaran uygulamalar diye.
Otobüs Kullanımı ve Otostop
Sık olmasa da otobüsle ulaşım da söz konusu ve hayli ucuz ama dediğim gibi her zaman bulamayabilirsiniz. Bu yüzden saatleri iyi kontrol etmekte fayda var. Şu konuda da uyarmak isterim; burada otostop pek işlemiyor. Herkes para koparma derdinde ve bir kere denemem neticesinde başarısız oldum. Onlara göre turist zengin demek ve o parayı vereceksiniz.
Yogyakarta’da Ne Yenir?
Hava sıcak ve otantik yeme isteği her zaman içimde bir kurt gibi dolaşıyor. O zaman yine eksik olmasın Rarraw imdadıma yetişiyor.
Var Mı “Es” Gibisi
Es, İngilizce ice kelimesinden türemiş ve okunduğu gibi es demişler. Yani; es campur, es bla bla bla görürseniz bilin ki onun içinde buz var. Havanın sıcak olması ve tatlı yeme isteği gereği sanırım ben sürekli yerdim bunlardan. Buzlu ve içinde meyveler var. Bir de kondens süt ekleniyor. Tabi nispeten tatlı ama nerde o baklavalar derdim hep. Çeşitlerini görüp deneyin derim. Herkes bayıla bayıla yiyor.
Bakso
Bizdeki köfteye benziyor ama biraz sulusu bu hatta iri parçalı sulu köfte gibi. Çeşitleri var ve genelde bakso ayam satılıyor. Yani tavuklu bakso. Sokak satıcılarında bol bol bulabilirsiniz ama restoranlarda da var.
Sambal Soslu Yiyecekler
Halk bu sosu gerçekten seviyor. Sambal sosu biraz acı ve çeşitli baharatlarla yapılıyor. Ayrıca içine de yer fıstığı ilave ediliyor. Bir çok yemekte kullanılıyor bu sos ve ben beğendim.
Şirin Yogyakarta Kafeleri
Yogyakarta Gezi Rehberi yazısında çok değinemedik belki ama sırf yeme içme ile ilgili ayrı bir yazı yazmak farz oldu. Öğrenci şehri diye bahsetmiştik yazının girişinde; işte Yogyakarta’da çeşitli yiyecek ve içecekleri bulacağınız, öğrencilerin çoklukla bulunduğu güzel kafeler var. Halk gerçekten çok sıcak ve ilgili. Özellikle meyve suları hayli ucuz ve bardak bardak içilesi. Tabi size ilave şeker attırmamanızı tavsiye edeceğim. Şeker şurubu burada neredeyse her kokteyle giriyor ve ben pek sevmiyorum. Başlangıçta söylemezseniz hayli tatlı bir içecek deneyimleyebilirsiniz benden söylemesi.
Yogyakarta Gezi Rehberi yazısını ufak ufak notlarla paylaştık ama tabi zaman zaman güncellemeler de gelecektir. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa lütfen bildirin. Sonraki durağım Probbolingo olmuştu. Tabi amacım gün doğumunu Bromo Dağı’ndan izlemek.
Recommended Posts
Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023
Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020