Endonezya Gezi Rehberi
Endonezya Gezi Rehberi
Güneydoğu Asya’nın en etkileyici ülkelerinden biri Endonezya. Hal böyle olunca kapsamlı bir Endonezya Gezi Rehberi yazısı yazmalı. Endonezya; büyüklüğü, kültür çeşitliliği, yemekleri, emsalsiz plajları, doğası ve güler yüzlü insanlarıyla gezilecek yerler listenizde ilk sırayı alması gereken ülkelerden biri.
Bu ülkeyi ziyaret etmeden önce arkadaşlarım uyarılarda bulunmuştu. Tehlikeli ve sorunlarla karşılaşabilirsin diye. Ben bir aydan fazla kaldım bu ülkede ve her günüm ayrı güzel geçti. Size tavsiyem ön yargılı olmadan her yanını gezmeniz. Endonezya Gezi Rehberi yazısına başlamadan, biraz ülke hakkında bilgiler verelim.
Endonezya
Endonezya 17.508 adadan oluşuyor. Başkenti Jakarta. 250 milyon civarındaki nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesi. 250 ye yakın dil konuşuluyor ve resmi dil “Bahasa” olarak kabul görmüş. Özellikle Hollanda, bu ülkenin yakasını bırakmamış ve sömürgeciliği yıllarca sürdürmüş. Buradan da anlaşılacağı gibi, çok çeşitli ve zengin doğal kaynaklara sahip.
Şimdi gelelim benim Endonezya seyahati rotama; başlangıcı Batam’dan yaptım ve sıralama aşağıdaki gibi.
Endonezya’da Ulaşım
Endonezya, adalardan oluşan bir ülke olduğunundan dolayı uçakla ulaşım yaygın. Bununla birlikte ana kara diyeceğimiz bölümde trenle seyahat etmeyi tercih ettim. Tren fiyatları oldukça ucuz. Biletleri, internet ya da zincir marketlerden alabiliyorsunuz.
Jakarta, Yogyakarta, Probolinggo ve Banyuwangi arasındaki ulaşımı trenle yaptım. Banyuwangi ve Bali arasında otobüs yolculuğunu tercih ettim çünkü bu hatta karadan ulaşımda sadece otobüs var. Bunun haricindeki lokasyonlarda uçak yolculuğunu tercih ettim. Trenler güvenli ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ekonomi sınıfında da normal sınıfta da seyahat ettim. Halk yoğun bir şekilde treni kullanıyor ve oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Endonezya Rotası
Singapur’dan sonra durağım Endonezya idi. Ben de yolculuğu feribot ile yapıp iç hat uçuşu ile Jakarta’ya gitmeye karar verdim. Genelde son dakika uçuş bileti aldığım için Sinagpur’dan Jakarta pahalıydı. Size de önerim iç hat uçuşlarına yönelip seyahatinizi ucuza getirmenizdir. Ucuz uçak bileti bulmak iç hat uçuşlarında, tıpkı ülkemizde olduğu gibi mümkün.
Rotam : Batam, Jakarta, Yogyakarta, Probolinggo, Banyuwangi, Bali, Ubud ve Gili Adaları
Batam
Endonezya ile Singapur’un komşu olduğu adalardan biri. Singapur’dan aldığınız feribot biletiyle ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Pek gezilecek bir yeri yok ama Endonezya’ya geldiğinizi hemen hissettirecek yerlerden. Belki de Singapur’dan sonra bana öyle gelmiştir.
Jakarta
Endonezya’nın başkenti ve tam bir kalabalık şehir. Ülkenin de en büyük şehri ünvanına sahip. Demiştim bu ülkenin insanları bizleri de çok seviyor diye. İstanbul, Jakarta’nın kardeş şehri.
Jakarta, beş bölgeden oluşuyor ve halk arasında da bu şekilde isimlendiriliyor. Güney, kuzey, doğu, batı ve merkez olmak üzere. En lüks yeri Güney Jakarta diyebilirim. Otelleri araştırırken lüks otellerin bu bölgede olduğunu göreceksiniz. Gezilecek Yerlere gelince, eski bölge ya da old town denilen kısım müzeler ve eski yapıların olduğu alan. Pazarlar ve gezilecek yerler de genelde burada yer alıyor. Diğer kısımlar genelde alışveriş merkezlerinin olduğu alanlardan ibaret desem abartmış olmam sanırım.
Yogyakarta
Endonezya Gezi Rehberi denilince bence ilk sıraya konması gereken şehirlerden. Yogyakarta, hem kültür hem de öğrenci şehri ve Bali’ye kıyasla da oldukça ucuz. Lokasyon olarak orta kısımlarda bulunuyor ve turistlerin tapınaklar için geldiği şehir. Şöyle ki; bünyesinde dünyanın en büyük budist tapınağını barındırıyor. Borobudur ve Prambanan en popüler ziyaret noktaları arasında ama bunun haricinde şehir merkezinde de gezilip görülecek yerler var.
Özellikle akşamları şehir çok hareketli. Sokak sanatçıları, eğlenen insanlar ve sokak yemekleri buranın olmazsa olmazlarından.
Probolinggo
Yavaş yavaş Bali’ye doğru ilerliyorum ve Probolinggo da görülmesi gereken yerlerden. Bu şehre geldiğimde couchsurfing den görüştüğüm arkadaşım ile gezdim. Şehrin en önemli görülmesi gereken yerlerinden biri Bromo Dağı.
Bromo Dağına gün doğumu için gidiliyor ve dağ, bölgenin en aktif yanardağı. Hatta ben oradayken girişler yasaktı. Normalde yanardağın çıkış kısmına kadar yürüyerek gidebiliyorsunuz.
Bromo Dağı ve gün doğumu ile ilgili detaylı bilgi vereceğim çünkü şehir merkezine yakın bir yer değil. Gece yarısı yola çıkmanız gerekiyor. Bunun için iki alternatifiniz var hatta üç. İlki tur, ikincisi dağın yamacında konaklama sağlamak ve gece uyanıp yürüyerek izleme kısmına çıkmak. En son seçenek benim uyguladığım, motorla yamaca kadar gidip sonrasında yürümek.
Şehir merkezinde pek bir şey yok ama kafelerde oturup, yöresel yemekleri tadabileceğiniz alternatifler var. Java kahvesini de burada deneyimleyebilirsiniz.
Banyuwangi
Banyuwangi’den sonrası Bali. Burası da meşhur Ijen Dağı ile biliniyor. Aynı zamanda sahiliyle de ünlü ve Bali’ye gitmek isteyenlerin uğrak noktalarından.
Buradan turlarla ya da kendi imkanlarınızla İjen Dağı’na çıkıp mavi alevi görebiliyorsunuz. Biraz kondisyon şart yani araçla belirli noktaya gidip sonrasında yürümeniz, gaz maskesi kullanmanız şart.
Zaten tur firmaları size gaz maskesi sağlıyor ama öncesinde sağlam pazarlık yapın derim.
Şehir merkezinde pek bir şey yok. Ufak bir alışveriş merkezi var ve yeme içme kısmı için ideal. Sahile gidip, irili ufaklı kafelerde zaman geçirebilirsiniz.
Bali öncesi ucuz alternatifler bulacağınız yerlerden.
Bali
Beklentinizi yükseltmeden gitmeniz gereken yerlerin ilk sırasını alır Bali. Hele söylenen Kuta, Seminyak falan bana göre hayal kırıklığı. Hadi gittiniz diyelim o zaman Ubud’a gidin sonrasında deniz için Gili’ye gidin derim.
Kuta ve Seminyak kısmında güzel oteller var ve denize gidemeyeceğinizi varsayarak bu otellerde vakit geçirmenizi öneririm. Deniz hem oldukça dalgalı hem de pek temiz değil. Otellerde bir çok seçenek var ve havuz partileri her daim oluyor.
Ubud, şu meşhur Julia Roberts’ın filminin çekildiği yer ve pirinç tarlaları ile meşhur. Bali’nin diğer yerlerine göre kitle daha iyi. Denize kıyısı yok ama dediğim gibi Gili Adaları’na gidip denizin tadını oralarda çıkarabilirsiniz.
Bali’nin nüfus yoğunluğunu budist halk oluşturuyor. Dolayısıyla kültür, yemekler ve bir çok şey farklılık gösteriyor. Tapınakları ziyaret etmenizde fayda var.
Şöyle bir bilgi verebilirim; Bali’yi Endonezya’nın diğer bölgeleri ile karşılaştırmayın. Fiyatlar, özellikle Avusturalyalı ve Amerikalı turistlerin yüzünden yükselmiş durumda.
Gili Adaları
Parti, deniz ve güneş hepsi bu adaları anlatıyor. Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air’den oluşan takım adaların hepsinin ayrı güzelliği var. Gili Air, güzel deniziyle ve sahilleriyle meşhur. Gili Trawangan, parti adası olarak geçiyor ve 7/24 parti var bu adada. Gerisini siz düşünün. Gili Meno, dalış ile ünlü ve çeşitli balıkları görebiliyorsunuz. Ne denli doğru bilmiyorum ama Afacan Balık Nemo’nun adının buradan alındığı söyleniyor.
Ubud ya da Bali’den minibüslerle limana gidip sonrasında botla geçiyorsunuz. Gittiğinize değecek emin olun.
Endonezya Gezi Rehberi yazısı bununla sınırlı değil tabi. Detaylı yazılar parça parça gelecek. Özellikle Bali ve Yogyakarta kısımlarında detaylı paylaşımlar yapacağım.
Recommended Posts
Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023
Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020