Eminönü’nde Bulunan Tarihi Hanlar

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar

Eminönü’nde Bulunan Tarihi Hanlar

İstanbul’a gelip bu şehri gezmek isteyenlerin ilk durağı Eminönü ve Tarihi Yarımada. Meydanların, çarşıların ve köprülerin yanı sıra; Eminönü’nde Bulunan Tarihi Hanlar da bir o kadar önemli ve tarihi değere sahip.
Gelin bu kültür mirası hanlarımızı Adım Adım İstanbul yazılarında, tıpkı başlıktaki gibi adım adım gezelim.

Zindan Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Dışarıdan bakınca han gibi olmadığını göreceksiniz. Zaten günümüzde de handan ziyade mücevher dükkanı olarak kullanılıyor. Teras katında da restoran var. 19.yüzyılda yapılmış ve o zamanki sahibi yıkılmaması için onarımdan geçirmiş. İsmi, zamanında burada var olan zindandan geliyormuş. Belki de Eminönü bölgesinde varlığını sürdüren en görkemli ve turistik hanlardan biri. İçeri girmeniz pek kolay değil çünkü ziyaretçilere açık bir yapı olarak hizmet vermiyor. Belki restoranı görme bahanesiyle girip içeriyi gezebilirsiniz.
Yapının arka tarafında Cafer Baba Türbesi var.

Kızıl Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Adımlarımızı ufak ufak Eminönü’ne doğru atıyoruz ve ilk durağımız Kızıl Han. Adını verdiği, Kızıl Han Sokak’ta bulunuyor ve Rüstem Paşa Külliyesi’nden önce yapıldığı düşünülüyor. İçeride genelde ambalaj ürünleri satılıyor. Tabi durumu pek iç açıcı değil. Onarılmaya ve yenilen güzelleştirilmeye ihtiyacı var.

Burmalı Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Rüstempaşa Külliyesi ile bağlantılı bir şekilde bulunuyor. Rüstem Paşa tarafından 1556 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış. Başlarda mahkeme yapısıyken, sonrasında han olarak kullanılmaya başlanmış.
U biçimi planlı bir avlu olma özelliğini taşıyor.

Büyük Çukur Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Burası da Mimar Sinan’ın eserlerinden. Genelde Rüstem Paşa Hanı olarak biliniyor. Küçük Çukur Han ve Büyük Çukur Han karşı karşıya. Mimar Sinan tarafından 1561 yılında yapılmış. Cadde tarafında bulunan baharatçının içerisinden, yapının bodrum katına ulaşılıyor.

Balkapanı Hanı

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Gezdiğim hanlar içerisinde, en büyüğüydü diyebilirim. Yeni Cami’yle Küçük Pazar arasında yer alıyor.
Bu hanın diğer ve önemli bir özelliği de şu; İstanbul’daki hanlar düşünülünce, Bizans yapı tekniğini gösteren tek örnek olma özelliğine sahip. Yapımı ve tarihi bilinmeyen hanın, tahminen 16. yüzyılda yapıldığı düşünülmekte. Eminönü’nde Bulunan Tarihi Hanlar rotasındaki mutlaka görmeniz gereken yerlerden olmalı.

Sabuncu & Leblebici Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Bakmayın tabelalarda bulunan yazılı tarihlere. Evet orada 1431 – 1446 yazıyor ama asıllarını yitirmiş hanlar. Sadece isimleri ve tarihleri kalmış ne yazık ki.
Leblebici Han’ın Hürrem Sultan’ın vakfiyelerinden biri olduğu yazılıymış. Günümüzde ne yazık ki semt pazarları tadında mekanlar.

Büyük Valide Han

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Çakmakçılar Yokuşu’nda bulunan han, IV. Murat’ın annesi Kösem Sultan tarafından 1623 – 1640 tarihlerinde yaptırılmış. O zamanlar İranlı tüccarlar tarafından sıklıkla kullanıyormuş. Han içerisinde bir Şii camisi var ve yılın belli gününde Hz.Ali’nin oğulları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin için anma törenleri yapılıyormuş. Günümüzde han içerisinde genelde nargile parçaları ve süs eşyaları üretiliyor.

Çuhacı Hanı

Eminönü'nde Bulunan Tarihi Hanlar
Nurosmaniye Camii yakınlarında bulunan han, 1730 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. 1755’te tamamen yanan han tekrar onarılmış. Günümüzde hayli işlek bir konumda ve kuyumculara ev sahipliği yapıyor.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir