Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke

Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke

Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke

Seyahatler güzel yerlerin yanında emsalsiz kültürleri de gösteriyor insana. Yaşam biçimleri alışık olduğumuz yaşamlara o denli farklı oluyor ki; “vay be böyle hayatlar da varmış” diyorsunuz her seferinde. Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke yazısı da buna benzer ülkelerden.

Gerek yönetim şekli gerekse günlük yaşantısında hissedeceğiniz şeyler eminim size de zaman zaman garip gelecektir.
Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke listesine giriş yapmadan Komünizm nedir az biraz buna değinelim. Bu arada komünizmin hem siyasi hem de ekonomik bir sistem olduğunu da belirtmekte fayda var.

Komünizm nedir?

Öncelikle kelime anlamı şu şekilde; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen denebilir aslında. Amaçlanan şey de bu düzenin kurulması. Aslına bakarsanız; “günümüzde hangi ülkeler komünizmi tanımına uyacak gibi yaşıyor” sorusu biraz karışık sanırım.
Aslında mülkiyet kavramı gelmeden önce Antik Yunan ve Kolomb öncesi Amerika’da da uygulandığı belirtiliyor komünizmin. Neyse bizim konumuz; Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke.

Vietnam

En son ziyaret ettiğim ülkelerden biri de Vietnam. Hatta Vietnam Gezi Rehberi yazısını da şöyle bırakayım konuya girmeden 🙂
Vietnam 1954 yılında bölünüyor ve ülkenin bir kısmı komünizmi benimsiyor. Ülkenin bir kısmı Amerika tarafından desteklenirken, diğer kısmı da Sovyetler Birliği tarafından desteklenmiş. Savaş ve çeşitli olayların ardından 1976 yılında ülke birleşmiş.
Tabi günümüzde Vietnam, çeşitli ekonomik ve siyasi faaliyetlerle kapitalizme yönelip faaliyetlerini farklılaştırmış.
Ülkede her sabah dükkanlara bayraklar asılıyor ve bu bayrakları asan askerler tarafından kaldırılıp ertesi gün için saklanıyor. Bir de devlet binalarından yüksek seslerle akşam saatlerinde çeşitli yayınlar yapılıyor. Hem marş hem de propaganda gibi. Tabi halkın dinlediği pek söylenemez 🙂 Benim favori ülkelerimden olduğunu da söylemeliyim. Gerçekten; doğası, yemekleri ve kültürüyle çok hoşuma gitmişti.

Çin

Mao Zedong’un 1949 yılında ülkeyi ele geçirmesiyle Çin Halk Cumhuriyeti de doğmuş oldu ve komünizm yönetim şekli haline geldi.
Tabi büyüyen ekonomisi hatta dünyanın en büyük ekonomisi listesinin zirvesine de oturunca işler değişiyor burada. 2004 yılında ülke anayasasına, özel mülkiyet giriyor. Haliyle hepimiz Çinli milyarderleri de az çok biliyoruz. Tüm bunların yanında Çin, dünyanın en büyük komünist ülkesi olma ünvanını da elinde bulunduruyor.

Kuzey Kore

Bir diğer bölünen ülke de Kore. İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya tarafından işgal edilen Kore; kuzey ve güney olarak ikiye bölünüyor. Bu bölünmenin kısa süreceği düşünülse de günümüze kadar süren bir ayrılık söz konusu. Sovyetlerin de desteğiyle Kuzey Kore bağımsızlığını ilan edip komünizmi benimsiyor.
Sanırım günümüzde en çok bahsi geçen ülkelerden biri Kuzey Kore ve onun popüler lideri.

Küba

Geldik Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke listesinin en havalı olanına. Özellikle son zamanlarda Küba da adından sıkça söz ettiriyor. Türk turizminin gözdesi desem abartıyor olmam sanırım.
Küba da 1959 yılında Fidel Castro önderliğindeki hükümet komünizmi benimsiyor. Bunun üzerine Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler kuran Küba ile Amerika arasında da ticaret yasaklanıyor.
Barack Obama zamanında çeşitli kolaylıklar geldi derken bu ülkeyle ilişkiler Donald Trump’ın gelmesiyle eski donuk haline dönüyor.

Laos

Bir diğer ülke de Laos. Komşusu Vietnam ve Sovyetler Birliği tarafından desteklenerek komünizmi benimseyen yönetimlerden. Monarşi ile yönetilen bir ülkeyken 1975 yılında komünist bir ülke olmuş. Tabi zamana yenik düşerek özel mülkiyet ile ilgili kanunlar çıkartılmış. En sonunda da 2013’te Dünya Ticaret Örgütü‘ne katılmış.
Ülke, doğal güzellikleriyle çevrede adından söz ettiriyor. Tabi bununla birlikte uyuşturucu ticareti ile de hayli meşhur daha doğrusu turistler arasında namı yürüyor.
Dünyada Varlığını Sürdüren 5 Komünist Ülke listesi bu kadar. Tabi bu ülkeler son 5 ülke olma özelliği taşıyor. Bunu da hatırlatayım.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir