Bir Zamanlar Askerdim

           


          Deseler ki ; “O kadar gezdin ve gördün en çok neresi seni etkiledi?” Yurt dışında bir ülke ya da yurt içinde el değmemiş bir doğa değil;cevabım net olarak “askeriye” olurdu.
          Uzun dönem askerlerin deyişiyle “kısa devre” bana göre kısa dönem olarak yaptım askerliğimi..Evime çok yakın olan Yalova’da ve jandarma olarak bu yüzden kendimi şanslı saydım.
          Derler ki ; asker tezkereyi alıp gelince çok yanına yaklaşmayın çünkü anılarıyla başınızı şişirebilir.Ben olayları kısa kısa geçeceğim 🙂
          Öyle bir tarihte teslim oldum ki birliğime 12.12.2012
          İlk gün içtima yani toparlanma yapıldıktan sonra koğuşa yönlendirildik.Biz gitmeden adımız her yerde yazıyordu ve yatacağım yeri bulmakta zorlanmadım.
          Koğuşa çıkılan yerde sesleri duymaya başladım ve nereye geldim ben böyle diyerek ilerledim.Herkes bağırıyor ; Tokatlı var mı ? Muşlu var mı ? Adanalı var mı ? Anladım ki askeriye de memleket çok önemli bir husus. Öyle ki yan ranzamdaki çocuk Tokatlı diye ayrıcalıklı oldu bir anda.
          İlk gün nasıl uyudum bende bilmiyorum sanırım arada gözlerim kapandı o kadar.Yatak ve yastık pislik içinde ve kim bilir üzerinden kimler geldi kimler geçti.
          Sabah,işlerin yoğun olduğu ve üst devre askerlerin bizi hizmetçi olarak kullandığı bir gündü.Tuvalet temizliği,kömür taşıma,tuğla taşıma,yerleri yıkama silme,kazan dairesinde kül temizliği,koğuşları süpürme ve paspaslama..Ömrümde bu kadar çok kömür taşıdığımı hatırlamıyorum.Kamyonları yükle yükle bitiremedik..
          Bu işleri yaparken egolarını tatmin etmeye çalışan bir komutan elindeki cep telefonu ile vidyolarımızı çekip bizi konuşturuyordu.Sivilde nerede çalışıyorsun ve mesleğin ne gibi..

          Tespitler

          Kısa Dönem Askerlerden Nasıl Faydalanılır :

          – Jeoloji Mühendisi kim var dediklerinde atlayan arkadaşımı;kazan dairesine kömür atmaya gönderirler.Kömürü senden iyi kimse tanıyamaz diyerek iş buyururlar.
          – Aranılan bir tane bilgisayar mühendisidir ya da bilgisayardan anlayan kişi fakat fazla kişi çağırılarak diğerlerine tuvalet temizlettirilir.
          – Karadenizli var mı sorusuna el kaldıran arkadaşım akşama kadar balık temizler.
          – Herhangi bir ders ile ilgili bilginiz varsa yandınız.Komutanlar çocuklarını alay binasına getirerek hafta sonları özel ders aldırırlar.Çoğu zaman ödevlerini yaptırırlar.
          – Diğer askerlere verilmeyen nöbetler kısa dönem askerlere verilir.Sebep şu ; o adamlar kısa dönem ve gidecekler.Anlayacağınız devletin hak olarak verdiği bir durumdan burada gayri resmi yargılanırsınız. 
          – RDM(çoğu sözüm ona psikolojik sorunlu) adı altında birçok uzun dönem askere silah ve nöbet yazılmaz.Nedense terhis olmamıza günler kala bu askerler silaha kavuşur ve yerimize nöbet tutarlar.  
          
          Hijyen ve Askeri Kurallar  :

          – Askeriyede hijyen çok önemlidir fakat denetleme olmadan hemen önce,aşçılar bone takar eldiven,maske ve önlük kullanır.Öncesinde bunlar yoktur.
          – Pisuvarlara koku giderici ancak denetleme öncesinde atılır.Öncesinde kokudan işeyemezsiniz.
          – Yaklaşık (6) altı aylık askerlik süremin bitmesine 5 (beş) gün kala yeni nevresimler verilir.Öncesinde İstanbul’dan sipariş ettiğim nevresimlerimi kullanırdım.
          – Çatal kaşık ve tabldotlara bakarak önceki öğün hangi yemek var kolayca öğrenebilirsiniz.  
          – Komutan askeriyeye ait araç ile oğlunu çarşıdan ya da herhangi bir noktadan aldırarak ücretsiz olarak saç traşını yaptırır.Sonrasında aynı servis aracıyla adrese bıraktırılır.Burada giden devlet parasının önemi yoktur amaç cepten para çıkmasın ve asker çalışsın.
          – Askeriyeye giren araçların altı ayna ile aranır ve bu zorunludur.Aracın içine bakılmaz.Yıl 2013 ve ayna ile bomba arama zorunludur.
          – Yazın en sıcak günlerinde bile menüde çorba vardır.Koca kazan çöpe de dökülse yapılmaya devam edilir.
          – Alo Mehmetçik hattı ile askerin sorunlarına “çözüm” bulunmaya çalışılır.Hattın başındaki de rütbesiz bir askerdir.Şikayet eden asker birliğinden memnun da olsa genelde başka bir birliğe gönderilir.Sorunu çözmeye çalışan kişi tarafsız değil muhtemelen şikayet edilen komutandır ve kafaya sizi taktığı an tehditlerin ardı arkası kesilmez.
          – Her gün saç-sakal kontrolü yapılır(nasıl bir saç ise her gün kontrol edilir)
          – Hırsızlıklara göz yumulur ve meşru bir durum gibi bahsedilir.Sende çal o zaman diye tembih verilir.

            Devrecilik : Belki de askeriyede en büyük sorunlardan biridir.Anlam veremezsiniz sırf aynı gün teslim oldular diye neden bu denli sıkı bağ vardır askerler arasında.
            Komutanların desteği ile yeni devre ezilmeye mahkum edilir.Tüm işler yeni gelene yaptırılır.
          Sonuç olarak ; boşa geçen onca zaman ve hayata verilen hatırı sayılır bir ara.Asla mola değil ara..
          Parola : Sabır kurtuluşun anahtarıdır.

Share

Comments

  1. ugurhan dogan : Kasım 24, 2013 at 6:56 pm

    Tümünü okudum kenancım. Bu yazıdan anladığım şu ki, iyi ki askerlik yapmamışım ve yapmayı da düşünmüyorum 🙂 Kalemine sağlık, güzel bir çalışma olmuş.

  2. Kenan YILDIRIM : Kasım 24, 2013 at 7:00 pm

    Teşekkürler Uğurhan..Beğenmene sevindim.Oradayken sorduğum soru hep şu oldu : "Neden buradayım" sonradan anladım ki rütbeliler için orada bekliyorum ve onlarda bundan para alıyor.

  3. Ben şimdi okuyabildim ve güzel tespitlerin var,mantıksızlık dizboyu ve sabır gerektiriyordu 🙂 Yalnız bizim askeriyede (Adana Jandarma) cidden hiyjen vardı. Çarşaflar 15 günde bir değişirdi, tabldot tabakları hep temizdi, tuvalet ise bir AVM'deki kadar iddialıydı.

  4. Kenan YILDIRIM : Mayıs 26, 2014 at 10:07 am

    Abi sen şanslıymışsın.Kusura bakma ancak cevap verebildim.Bizim birlik dökülüyordu.

  5. Resmen duygularıma tercüman olmuşsun, dahasını eklemek isterdim ama gerek yok ne de olsa anlatılmaz yaşanır.Sözün özü olsa olumlu olumsuz yaşadığımız her şey bir tecrübe oldu.Götürdüklerinin yanı sıra getirdikleri de var illaki.Mesela senin gibi güzel arkadaşlar kazandırması gibi. 🙂 (Yan ranzadaki Tokat’lı arkadaş)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir