Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad Gezi Rehberi

Eminim dost ortamlarında Belgrad muhabbeti açılınca; “Ne güzel şehir yahu” diyenleri çok duymuşsunuzdur ya da “Bu benim 9. gidişim” diyenleri. Belgrad Gezi Rehberi yazısı da bu muhabbetlerden etkilenip; “Haydi düşelim yola” diyenlerin imdadına yetişecek türden.
Hala bilet almadım ya da kaç gün ayırsam acaba diyenlere bir de önerim var. Belgrad’a otobüsle 1,5 saatte gidilebilen şehir Novi Sad Gezi Rehberi yazısını da okumanız. Ufak çaplı bir rota çıkardığımıza ve bilet işini hallettiğimize göre devam edebiliriz.
Sonda söylenecek şeyi baştan söyleyeyim madem. Belgrad; gece hayatı, yemekleri, arkadaş canlısı insanları ve güzel kızlarıyla gidilip görülesi yerlerden. Tabi bu toprakların Nikola Tesla gibi büyük bir bilim insanını da yetiştirdiğini hatırlatıp müzelerin de ihtiyacı karşılayacak güzellikte olduğunu belirteyim.

Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na geldiniz ve otele gidip yerleşmek istiyorsunuz. Şehir merkezine gitmek için birkaç yol var. Havalimanının merkeze uzaklığı yaklaşık 20 km yani taksi tutabilirsiniz. Taksi tutanlara ufak bir tüyo ileteyim. Ön ödemeli taksileri kullanmanızda büyük fayda var yani siz parayı ödeyip nereye gideceğinizi söylüyorsunuz. Adam parayı alıyor ve sizi adrese teslim ediyor. Aman adresi bilmiyordum, pardon yanlış yerden girdik muhabbeti yok. Özetle bu yöntemle kazıklanma diye bir şey yok.
Diğer bir yol da otobüsle gitmek. Havalimanından kalkan shuttle ile merkeze rahatlıkla gidebilirsiniz. Tabi bu yöntem taksiye göre daha uygun fiyatlı.

Arkadaş Canlısı Sırplar

Çok sorulanlardan biri de Sırpların Türklere karşı tutumu. Neden böyle bir algı var ya da bana mı rast gelmedi bilmiyorum ama gayet arkadaş canlısı insanlarla karşılaştım.

Belgrad Gezi Rehberi

Hatta şöyle bir anımı paylaşayım; Yolda yürüyüp güzel bir bar ararken, yanımdan geçen bir gruba etrafta bulabileceğim güzel bir bar sordum. Grup kendi arasında konuştuktan sonra beni aralarına davet etti. Onlar da bara gidiyormuş ve eşlik edebileceğimi söylediler. Her akşam bu grupla gezip eğlendim. Bununla da kalmadı; son gece benim için başka bir mekan ayarlamışlar ve bu mekanda da arkadaşları sahne alıyormuş. Öyle eğlendim öyle güzel anılar biriktirdim ki anlatamam. Yaşamaksa yaşadım hem de en lokalinden.
Bunun haricinde de tanıştığım kişiler oldu ve onlar da bu şekilde sıcak kanlı davrandılar. Bana Türkçe; “Efendi Efendi” diye hitap edenler bile oldu.

Belgrad’da Gezilecek Yerler

Yine en sevdiğim sisteme geldik. Madde madde yazıp ufak ufak açıkladıktan sonra size gezdiğiniz yerlerin üstünü çizmek düşecek. Şahsen öyle yapıyorum ve hayli kolay oluyor.
Maddelere başlamadan bir konudan bahsedeyim size. Aslında bu konuya detaylı olarak Yurtdışı Seyahatlerini Ucuza Getirme Yolları yazımda anlatmıştım ama tek maddesini burada da açayım.

Belgrad Gezi Rehberi

Ücretsiz Şehir Turu yani orada göreceğiniz adıyla Free Walking Tour. Nedir bu turlar ve nasıl işler? Genelde üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen yürüyüş turları oluyor kendileri. Sabah 10:30 gibi belirtilen bir noktada buluşup, bu güzel arkadaşların rehberliğinde şehri adım adım geziyorsunuz. Belgrad yürüyüş konusunda korkutmasın sizi çünkü şehir çok büyük değil yani görülecek yerler çok geniş bir alanda değil. Tur ile ilgili detaylar için tıklayın.
Neyse ben size madde madde yine vereyim ama bu turlara da katılmanızı şiddetle öneririm. Gelelim Belgrad Gezi Rehberi yazısında Belgrad’da Gezilecek Yerler listesine.

Kalemegdan

Kalemegdan gibi Türkçe kelimeleri bu şehirde ve ülkede çok kez duyacaksınız. Mesela Bayraklı Camii ya da çeşme. Haliyle Osmanlı Devleti zamanında uzun yıllar boyunca burada kalmış ve kültürümüzü de taşımışız.

Belgrad Gezi Rehberi

Kalemegdan yani Kale Meydan, bünyesinde bir çok şey barındırdığı gibi aynı zamanda da güzel bir manzaraya sahip. Özellikle gün batımında buradaki surlara oturup Tuna ve Sava Nehirlerini izleyebilirsiniz. Belgrad’ın en güzel manzaraya sahip alanı burası desem abartmış olmam sanırım.
Kalemegdan’da gezebilir, hediyelik eşya alabilir ya da parklarda vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca alan içinde Doğa Tarihi Müzesi de bulunuyor.

Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad, Osmanlı döneminde nüfusu 100.000’i aşan iki şehir arasında yer aldığı için sancak haline getirilmiş. Diğer Avrupa şehri de İstanbul.

Zafer Anıtı / Çıplak Adam

Belgrad Gezi Rehberi

Ülkenin zafer anıtı ya da diğer adıyla çıplak adam. 1928 yılında yapılan eser, 14 metre yüksekliğinde ve şehrin sembolü olarak gösteriliyor. Kazanılan zaferlerden sonra yapılıp, Kalemegdan içinde görebilirsiniz. Heykelin sol elinde bir şahin, sağ elinde de bir kılıç bulunuyor ve Ivan Meštrović tarafından yapılmış.
Kalemegdan’da gezip bu sembolü görmeden dönmeyin diye özellikle yazma gereği duydum.

Knez Mihailova Caddesi

Günü Kale Megdan’da geçirdiniz ve merkeze doğru yürüyeyim dediğinizde en kalabalık cadde Knez Mihailova karşılayacak sizi. Burası şehrin en kalabalık ve en yoğun caddesi. Aynı zamanda da alışveriş bölgesi olarak biliniyor. Her ne kadar şimdiki hali içler acısı olsa da bir nevi İstiklal Caddesi’ne benziyor burası. Geniş bir cadde ve sağlı sollu binalarda yer alan alışveriş dükkanları. Tabi aynı şekilde burada da eski yapılar ve çeşmeler mevcut.
Günün her saati, özellikle de akşam saatinde daha hareketli bir yer. Ara sokaklarda barlar, eğlence mekanları ve kafeler çok sayıda mevcut.

Nikola Tesla Müzesi

Belgrad Gezi Rehberi yazısının olmazsa olmazı. Sırpların övünmekte haklı oldukları bir değerleri var o da Nikola Tesla. Zamanın ilerisinde olan bu bilim insanının müzesine gitmeden bu şehirden dönmeyin derim.

Belgrad Gezi Rehberi

Müzede; 160.000 civarında belge ve binlerce kişisel eşya sergileniyor. Nikola Tesla’nın buluşlarından tutun da yazışmalarına kadar pek çok şey var.
Size tavsiyem, müzeye gitmeden Nikola Tesla‘nın hayatını da okumanız. Günümüzde de dünyanın en büyük bilim insanlarından biri olarak gösterilen Tesla; ufak yaşta abisini kaybettikten sonra bir sürü takıntı sahibi olup şizofrenik belirtiler göstermiş. 1943 yılında da Amerika’da vefat etmiş.
Annesinin halk arasındaki lakabı da; pratik ev aletleri mucidiymiş. Onca şey söyledim ilginizi çeksin diye gerisi size kalmış.
Müze ile ilgili bilgileri tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Müze Çalışma Saatleri: 10:00 – 20:00
Müze Çalışma Günleri: Pazartesi hariç diğer günler açık.
Giriş Ücreti: 500 RSD (İngilizce rehberli tur dahil)

Sırbistan Ulusal Müzesi

Belgrad Gezi Rehberi

Burası, Eski Yugoslavya’nın ve günümüz Sırbistan’ının en büyük ve en eski müzesi olma özelliğini taşıyor. 1844 yılında kurulan müze, Republic Square yani Cumhuriyet Meydanı’nda yer alıyor. Demin bahsettiğim Ücretsiz Şehir Turları’nın buluşma noktası da tam burası.
Müzede 400.000 den fazla eser sergileniyor. Picasso, Gauguin, Van Gogh ve Mondrian gibi bir çok ünlü ismin eserlerine de ev sahipliği yapıyor.
Öncesinde müzeyi ziyaret etme imkanım oldu ama günümüzde ne yazık ki tadilatta ve dışarıdan kare alabiliyorsunuz.

Skadarlija

Şehrin en turistik bölgesine hoş geldiniz. Burası Cumhuriyet Meydanı’nın hemen altında yer alıyor. Yan yana dizilmiş restoranları ve barlarıyla keşfedilesi yerlerden. Akşam saat 20:00’dan sonra da canlı müzik sesleri yankılanıyor. Şimdi diyeceksiniz ki yine mi İstanbul ama burayı da Çiçek Pasajı’na benzetmiştim bir an 🙂
Skadarska Caddesi turistik ama gecenin ilerleyen saatlerinde gençler burada oturup içki içiyor ve sosyalleşmek için güzel bir ortam olduğunu bilgisini de iliştireyim.

Bayraklı Cami ve Çevresi

Belgrad Gezi Rehberi

Yürüyüş turlarında da bu bölgeye gidiyorsunuz ve çevre Osmanlı bölgesi olarak adlandırılıyor. Hatta Bayraklı Cami için lokasyon bırakayım. Bu cami 1575 yılında yapılıyor ve günümüzde Belgrad’da ibadete açık tek cami olma özelliğini taşıyor. Zaman içerisinde hasar gören cami 1867 yılında Sırbistan tarafından Müslüman cemaate tahsis ediliyor.
Etrafta, Osmanlı mimarisine dair örnekleri görebilir, çevrede yer alan kafelerde de bu mimariye sadık kalınarak yapılmış dekorasyonlara göz atabilirsiniz. Etrafta Türk yemekleri bulabileceğiniz restoranlar da mevcut.

Aziz Mark Kilisesi

Belgrad Gezi Rehberi

Şehirde mimari olarak beğendiğim kilise olma özelliğini taşıyor Aziz Mark Kilisesi. Bu yüzden Belgrad Gezi Rehberi yazısında sadece bu kiliseye yer veriyorum ancak bunun haricinde çok sayıda kilise mevcut.
Aziz Mark Kilisesi 1940 yılında tamamlanıyor ve Bizans mimarisinden esinlenilerek tasarlanıyor. Şehrin merkezinde yer alması sebebiyle de her an görebilmeniz olası bu yapıyı.

Zemun

Belgrad Gezi Rehberi

Yeni şehir de diyebilirsiniz buraya. Yeni restoranlar, kafeler, barlar ve şu yüzen gece kulüpleri burada yer alıyor.
Zamanında bu bölgede, hava kuvvetleri karargahları bulunuyormuş ve Nato müdahalesi ile yerle bir edilmiş.
Bakmayın yeni şehir dediğime, Zemun’da Roma İmparatorluğu dönemine ait lahitler dahi bulunuyor. Siz de eski şehir diye adlandırılan klasik rotayı gezdikten sonra Zemun’da vakit geçirebilir, nehir kenarında yürüyebilirsiniz.

Belgrad’da Yeme-İçme Önerileri

Yemekler o denli benzer ki isimler bile aynı burada. Sarma, musakka, kaymak ya da kajmak bunlardan bazıları.
Musakka’yı biraz farklı yapıyorlar. yani börek gibi ama patlıcanlı şekilde servis ediliyor.
Eğer kışın giderseniz burada Pasulj yemenizi öneririm. Bu isim de tanıdık geldi değil mi? Evet bu da bizim kurufasulyemiz. Hatta konserve olarak bile satılıyor ve dilerseniz alıp mikrodalga fırında ısıtabilirsiniz.
Bečka šnicla yani şinitzel ve hepimizin az çok bildiği Ćevapi de tadılması gereken yemeklerden. Bu yemekleri rahatlıkla bulabilirsiniz ama ben bir iki restoran önerisinde de bulunayım size. Dva Jelena, Bella Vista, Pire Slow Food bu restoranların en ünlülerinden.
Ayrıca ballı rakı da ülkenin milli içkisi. Hemen her yerde servis ediliyor.

Belgrad Gezi Rehberi

Karede de gördüğünüz gibi, kahvaltıda şöyle bir börek yemeyi ihmal etmeyin. Sırplar da burek diyor ve üzerine yoğurt döküp yiyorlar.
Tabi bu listeler zamanla değişip, restoranlar kapanabiliyor. Siz yine de çeşitli uygulamaları kullanarak popüler ve bütçenize uygun mekanların listesini çıkarın.

Son olarak

Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad Gezi Rehberi yazısında bol bol anlattık ama kısaca özet geçelim düşüncelerimizi;
– İnsanlar son derece sıcakkanlıydı. Bu konuda asla çekinmeyin derim.
– Alışveriş konusunda beklentiyi yükseltmeyin. Çok bir şey yok ama ballı rakı kapıp gelin derim.
– Yaz mevsiminde çok daha hareketli olduğunu ve festivallerin yapıldığını unutmayın. Kışın da sağlam soğuk yaptığını ekleyeyim.
– Vizesiz seyahat edebileceğiniz. Maddi olarak sizi yormayacak ülkelerden biri Sırbistan ve gezilip görülmeyi hak ediyor.
Bu yüzden Belgrad Gezi Rehberi yazısı dallanıp budaklanarak çeşit çeşit konulara da girecek 🙂

Share

Comments

  1. Kenan YILDIRIM : Aralık 16, 2014 at 1:46 pm

    Teşekkür ederim beğenmenize sevindim

  2. Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık, tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir