Ucuza Seyahat Etmenin Yolları – Nasıl Ucuza Gezilir?
Ucuza Seyahat Etmenin Yolları
Son zamanlarda en ihtiyacımız olan şeyden bahsedeceğim; Ucuza Seyahat Etmenin Yolları.
Artan döviz kurları, hayat pahalılığı, yeni yerleri keşfetme arzusu derken bir de bakmışsınız kaynaklar yetersiz gelmeye başlıyor. Bir zamanlar yakında bulunan vizesiz ülkeleri gezmek isteyen ben; günümüzde daha uzak yerleri ya da görmediğim farklı coğrafyaları adımlamak istiyorum. Gelelim yazımıza yani Ucuza Seyahat Etmenin Yolları başlıklı yazıda; hem yurt içi ucuz seyahate hem de yurt dışı ucuz seyahate ufak bir yardımda bulunmak için maddeler halinde listeleyeceğim.
Her ne kadar para biriminden şanslı gibi görünsek de yurt içi seyahatte de tasarruflu olmak gerekiyor. Özellikle son zamanlarda mevsimlik seyahatlere ev sahipliği yapan şehirlerdeki oteller el yakıyor.
Gelelim Ucuza Seyahat Etmenin Yolları listesine
1- Ucuz Uçak Bileti
Hiç şüphesiz almış olduğunuz ucuz uçak bileti seyahatinizin maddi giderlerini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Deneyimlerime dayanarak şunu söylemeliyim ki; erken bilet almak, salı – perşembe günü bakmak, ayın ilk çarşambasını kovalamak v.s pek sökmüyor bu işte. Taktik şu; paranızı cebinizde ve aklınızı da gideceğiniz yere sabitleyeceksiniz. Çeşitli arama motorlarını kullanıp değişik lokasyonlardan bakarak bilet arayacaksınız. Türkiye’de ucuz uçak bileti almak için Enuygun’u kullanabilirsiniz. Farklı hava yollarının tüm seferlerini listelediği için hava yollarının sitelerine tek tek bakmakla uğraşmadan bütçenize uygun bileti bulabilirsiniz.
Bu işin VPN boyutu falan var ki o da ayrı. Gelişen teknoloji ile arama motorları da tercihlerinizi kaydedip ona göre ikinci gelişinizde sizi bir miktar daha yüksek fiyatla karşılıyor mesela.
Ben biraz daha kestirme bir yoldan bahsedeyim size. Kurucusu olduğum ve tamamen seyahat deneyimlerinin, ucuz uçak biletlerinin paylaşıldığı Facebook Grubu Travel Hacks Türkiye grubuna üye olup uygun biletleri ve taktikleri takip edebilirsiniz.
2- Ucuz Ülkelere Öncelik Tanıyın
Geçen sene gittiğim San Francisco seyahatini düşünüyorum da; gerçekten gideceğiniz ülkeyi ve şehri iyi seçmek önemli. Mesela bir suya 2,5 USD ödeyip diğer harcamalarda da çok kez düşünüyorsanız; ucuz ülkelerden başlamak daha iyi olacaktır. Tabi bu ufak bir öneri ve sizin hayalinizde dünyanın en pahalı şehirlerinden biri de olabilir. O halde daha ucuza seyahatin kapılarını aralayacağız.
Siz yine de dediklerimi düşünün. Günlük harcama bütçesi, ulaşım ve imkanları da göz önüne alıp seyahatinizi planlamak akıllıca olacaktır.
3- Ucuz / Ücretsiz Konaklama
Teknolojinin hayata entegre olması ve bu bağlamda da çeşitli grupların ve platformların oluşması biz seyahat severlere de yaradı tabi. Ucuz otel ve oda arama siteleri (booking, airbnb vs), gönüllülük esasına dayalı kanepe ve ev paylaşım platformları (couchsurfing vs ) gibi pek çok site de bu amaca hizmet ediyor. Siz de bu ağları ve siteleri kullanarak; ucuz ya da ücretsiz konaklama imkanını yakalayabilirsiniz.
Bunların yanında hostel, pansiyon gibi konaklama seçeneklerini de kullanarak hem ucuz hem de arkadaş canlısı ortamlara girebilirsiniz. Hostelde tanıştığım arkadaşlarla koca bir ülkeyi gezmişliğim ve devam eden dostluklarla dolu anılarım var.
4- Harcarken Kazanmak
Kulağa sanki böyle bir şey olmaz gibi geliyor ama; bu yöntem oldukça basit ve harcamalarınızda size geri dönen ödemeler şeklinde çalışıyor. Artıway sisteminde; seçtiğiniz bir mağazada %5 oranında para iadesi bulunduğunu düşünün. Yaptığınız harcamanın yüzdesi size banka havalesi ya da TransferWise ile geri dönüyor. Seyahat, eğlence, yeme-içme gibi pek çok seçenek mevcut yani günlük yaşantınızda da kullanabilirsiniz. Artıway web sitesinde detaylar mevcut.
5- Hem Çalışmak Hem Gezmek Mümkün
Tercih size kalmış ama para vererek ulaşamayacağınız deneyimlere sahip olup; bir de yemek, konaklama karşılığında bir şehri gezebilirsiniz.
Evet söyleyince biraz farklı geliyor kulağa ama şöyle oluyor; platforma üye olup yapılacak işlere bakıyorsunuz. Bir kahve tarlasında çalışmak ya da eğlence mekanında etrafı düzenlemek gibi. Anlaşmanızı yapıp arta kalan zamanda şehri gezip yeni bir deneyime sahip olabilirsiniz. Bu platformlar nedir? diye soranlar; Yurtdışında Hem Çalışıp Hem de Gezebileceğiniz Sistemler isimli yazıya buyurun.
6- Sokak Yemeği Severiz
Her ne sebeple gidersem gideyim o şehrin sokak yemeklerini yemeden dönmem. O denli seviyorum sokak yemeklerini. Tabi bu bazen sindirim sistemime zarar verse de yine de vazgeçmediğim bir tercih. Sokak yemeği aynı zamanda uygun fiyatlarıyla da seyahatinize destek olan bir yöntem. Ülkenin yaşam biçimini, insanların diyaloğunu vs anlamak için de en etkili yollardan.
7- Toplu Taşıma Kullanın
Yediniz lezzetli sokak yemeklerini şimdi de biraz kalabalığa karışma zamanı. Toplu taşıma da tıpkı sokak yemeğinde olduğu gibi toplumu tanıma, örf ve adetleri görme adına çok iyi bir yol. Örneğin; otobüste insanların tutumu, ödeme yöntemi, kadın erkek arasındaki farklar vb gibi daha pek çok şey sayabilirim.
En önemli kısım da konumuzla ilgili olan ucuzluğu tabi. Bazen haftalık ulaşım kartları bazen de çeşitli indirimler ile alabileceğiniz kartlar bu yolculuklarınızı daha da ucuza getirmenize yardımcı olacaktır.
8- Turist Danışma Noktalarına Uğrayın
Her ne kadar şehir ile ilgili bilgiye sahip olsanız da bence turizm ofislerine mutlaka uğrayın ve şehir rehberlerine göz atın. Bilmediğiniz bir etkinliğe ya da turistlere özel yapılan bir partiye davet edilebilirsiniz. Hadi canım demeyin çünkü bizzat yaşadım bunları. Novi Sad Turizm Ofisi’nde bulunan arkadaşların yönlendirmesi ile gittiğim festival ya da Malezya’da turistler için düzenlenen özel bir dans saati benim için çok güzel deneyimlerdendi. Hem kültürü öğrendim hem yeni arkadaşlar edindim hem de çeşit çeşit yemekleri tatmıştım.
9- Sosyalleşin
Ucuza Seyahat Etmenin Yolları listesinin en sevdiğim maddesi. Şehri en güzel tanıma, kültürü en iyi öğrenme yolu sosyalleşmek. Belki bir sosyal ağ ya da tanışma kanalı kullanabilirsiniz veya bir barda ve restoranda tanışabilirsiniz. Tercihiniz her ne olursa olsun sosyalleşmek en güzel yol.
10- Ücretsiz Turlar
Her ne kadar ücretsiz dense de siz bahşiş vermeyi unutmayın. Şehirde yaşayan öğrenciler ve gönüllülerin belirli günlerde ve saatlerde yaptığı turlara katılabilirsiniz. Hem çok faydalı hem de çok bilgi verici oluyor. Tabi bir de dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle birlikte olduğunuzu düşünün. Bunun için gideceğiniz şehrin adını yazın ve ardına “Free Walking Tour” ekleyin. Hemen hemen her ülkede var bu turlar.
Budapeşte şehir turuna katılmıştım. Üniversite öğrencisi arkadaş hem şehri anlatmış hem de yanında getirdiği milli içkileri olan palinkayı ikram etmişti katılımcılara. Şehirde yaşayıp öğrenci olduğu için de pek çok yeri biliyor ve ucuz lokasyonları tek tek söylüyordu.
11- Ücretsiz Günlerde Müze ve Bahçeler
Evet çok müze gezmeyi sevmiyoruz ama bazı müzeler var ki; mutlaka gidilesi yerler hatta emsali bulunmayan eserlerle dolu oluyor. Bu eserlerden kastım sadece tarihi eserler değil. Doğa tarihi ile ilgili bilgiler, botanik bahçe ya da bir kelebek odası. Geçen yıllarda gittiğim Washington Smithsonian National Museum of Natural History de oldukça renkli ve güzel bir kelebek odası bulunuyordu. Bu odaya belirli saat dilimlerinde giriş kabul ediliyor ve bilet almak için de para ödeniyordu. Tabi web sitesinden incelediğimde; salı günü belirli saatler arasında ücretsiz olduğunu, kapıdan biletimi alarak sıraya girebileceğimi öğrendim. Hiçbir fark olmaksızın aynı şekilde kelebeklerin bulunduğu alanı gezerek müzeyi dolaştım. Siz de şehre dair yaptığınız programlarda bu ve bunun benzeri olanakları kullanabilirsiniz.
Tabi dahası var
Listeyi sınırlamak ya da şu bu demek biraz güç ama ülkeye göre çözümler ve seyahat şeklinize göre çeşitli yollar bulabilirsiniz. Şimdilik bu kadar ama maddeler daha da zenginleşip, yeni eklemeler de gelecek..
Recommended Posts
Skyscanner Benzeri Uygulamalar
Nisan 05, 2022
COVID-19 Aşıları Ne Kadar Etkili?
Ocak 12, 2021
Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
Eylül 24, 2020
Çok güzel liste olmuş, tebrik ederim. Bence de en önemli kalem uçak bileti. Ayrıca düşük sezonda seyahat etmek de maliyeti oldukça düşüren bir etken.
Sevgiyle, yolda kalalım.
Kesinlikle bence de öyle. Teşekkürler 🙂
Çok güzel liste olmuş.Emeğinize sağlık.