Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Gezmeyi seviyorum diyenlerin olmazsa olmazı pasaporttur sanırım. Vizesiz ve ucuz ülkelere gitmenin de anahtarı aynı zamanda. Pasaport uluslararası bir kimlik aslında ve dünyanın her yerinde geçiyor. Böyle olunca da; Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? konusuna bir göz atalım dedik.
Önemli: Başlamadan söylemekte fayda var; Pasaport Nasıl Alınır? 2019 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? yazısı için tıklayın. Hem güncel bilgiler hem de güncel bedeller yazıda mevcut.
Evet pasaportun gerek kalmadığı ülkeler de var ama Bordo Pasaportu kullanarak 100 ün üzerinde ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Yeşil Pasaport haliyle çok daha kabul görüyor diğer ülkeler tarafından.
Hemen Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? yazısının girişine; Vizesiz Seyahat Edilebilen Ülkeler yazısını da ekleyelim.
Kaç Çeşit Pasaport Var?
Tabi pasaportlar da kendi içlerinde çeşitleniyor ve sizler de buna göre bir pasaport çıkartmak durumdasınız. Genelde çıkartılan pasaport ve çoğumuzun da kullandığı bordo pasaport. Nam-ı diğer Umuma Mahsus Pasaport. Bunun haricinde de; yeşil, gri ve siyah pasaportlar var.
Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? yazısında Bordo Pasaport Nasıl Alınır? konusuna değineceğiz öncelikle.
Bordo Pasaport Nasıl Çıkarılır?
Şimdi en ince detayına kadar pasaport çıkarma işlemine gelelim ve adım adım pasaport almayı anlatalım.
Hangi Pasaportu Almalıyım?
Evrak toplamadan önce bence karar verilmesi gereken kısım bu. Minimum 6 ay, maksimum da 10 sene geçerli olacak şekilde bordo pasaport alabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken şu; fiyatlar aya bölünmüyor ya da doğru orantıyla artmıyor. Bazı ülkeler de vize verirken en az 6 ay geçerliliğin olmasını ön şart olarak koşuyor. Yani siz pasaportu aldınız hadi 3 ay sonra bir yere gideyim derseniz o zaman riskli bir durum ortaya çıkabilir.
Yani özetle söyleyeyim bence alın 10 yıllık ve bu işten kurtulmuş olun. Hem vize konusunda rahat edin hem de zamanın ne getireceği belli olmaz köşede dursun derim.
Pasaport Çıkarma İşlemleri
En önemli konulardan biri ve eksiksiz hazırlanması lazım. Bu nedenle listeyi birkaç kere gözden geçirip öyle devam edin. Hatta ben olsam onay listesi yaparım (çabuk unuttuğum için).
Pasaport Harç ve Defter Bedeli
Övünmek gibi olmasın ama dünyanın en pahalı pasaportu bizde. Aşağıda belirtilen bedelleri ödemeniz gerekiyor. Bu arada söylemekte fayda var. Defter ve harç bedeli ayrı ayrı görünüyor ödemelerde. Yani siz her ihtimale karşı dikkat edin ve ikisinin de ödenmiş olduğundan emin olun.
2018 Pasaport Ücretleri Nelerdir?
Pasaport Nasıl Alınır? 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? yazısının ana kalemlerinden biri harçlar.
2018 Pasaport Harç Ücretleri şöyle:
6 ay için 137,4 TL
1 yıl için 200,8 TL
2 yıl için 327,8 TL
3 yıl için 465,5 TL
4 – 10 yıl için 656 TL
Defter Bedeli: 108 TL (hepsi için aynı bedel ödenir)
Yazının başında bahsettiğimiz mesele şimdi daha da net anlaşılıyor aslında. 6 aylık pasaport harç ücreti 137,40 TL iken; 10 yıllık 656,00 TL yani siz paraya kıyıp 10 yıllık alın geçin.
Ödemeler anlaşmalı bankalara yapılabiliyor ve harç bedelinin değiştirilemediğini de söylemekte fayda var. Ben 1 yıllık ödedim ama vazgeçtim 10 yıllık istiyorum derseniz; öyle bir dünya yok cevabını almanız olası.
Not: Aşağıdaki açıklamayı da dikkate almakta fayda var. Memurlar da hata yapabiliyor bazen yani yaşamış biri olarak uyarayım dedim.
“Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız önem arz etmektedir. Yatırılacak harç ve defter bedelleri dekontlarına “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması, 1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
Yani diyor ki; sen yine de kontrol et, ihmal etme.
Randevu Alın
Evrakları hallettikten ve paraları yatırdıktan sonra sıra geldi randevu almaya. Randevunuzu size en yakın nüfus müdürlüklerinden alabilirsiniz. Yapmanız gereken şey https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine tıkayıp uygun saatlerden birine randevu almak.
Not: Randevuyu ikamet ettiğiniz bölgeden almak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yer olabilir yeter ki size yakın olsun.
Teslimat
Başvuru işlemi de bittikten sonra adresinize gelecek kurye veya kargoyu bekliyorsunuz. Bana kargo ile gelmişti ve size tavsiyem zaman konusunda esnek davranın. Bir aralar geç gelme durumları v.s sıkça yaşanıyordu. Yurtdışına çıkış anahtarınızın bu defter olduğunu düşünürsek ciddiye almak şart değil mi? Teslimatlar 7 iş gününe kadar ulaştırılıyor size.
Pasaport Çıkarma İçin İstenen Evraklar
Demin bahsettiğimiz elzem evraklar bunlar.
Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
Hemen her fotoğrafçı çekiyor ve siz pasaport için olduğunu mutlaka belirtin. Fotoğrafın özelliği; beyaz fon önünde olması, dişlerinizin gözükmemesi yani gülmemeniz özetle ifadesiz sade bir fotoğraf isteniyor sizden. 2 Adet biyometrik fotoğraf istendiği için fazladan çektirmenize gerek yok.
Ben pasaport için kullandığım biyometrik fotoğrafı Amerika vizesi için kullanmaya çalıştım ama olmadı. Tekrar çektirmek durumunda kaldım.
Nüfus Cüzdanı Aslı
Ehliyet v.s düşünmeden nüfus cüzdanınızın aslını ve her ihtimale karşı bir de fotokopisini yanınızda götürün.
Dekontlar
Hani 2018 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? dedik ya; işte o ödemeyi yaptıktan sonra dekont bulundurmanız gerekmiyor eskisi gibi. Zaten sistemde de istenen bu; daha az evrak ve daha az iş yükü.
Eski Pasaportunuz
Eğer varsa eski pasaportunuzu da vermelisiniz.
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Adım adım Pasaport Randevusu Nasıl Alınır? kısmını inceleyelim. Hayli kolay ve uğraştırmayan işlemler var.
“Randevu Al” kısmını tıkladıktan sonra çeşitli sorular sorulacak sizlere; kimliğimde T.C kimlik numaram var v.s gibi. Bunları dikkatlice okuyup işaretledikten sonra randevu detaylarınız çıkacak. İşlemler bu kadar ve oldukça kolay. Site içerisindeki yönlendirmeler de hem basit hem de açıkça yazılmış.
Randevu esnasında da; biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve varsa eski pasaport isteniyor. Eskisi gibi evraklarla gitmenize gerek yok yani. Bir de parmak iziniz alınacak tabi ve parmak izi elektronik, elinize boya falan sürülmüyor. Maksimum 10 dakika sürecek bir işlem.
E-Devlet Önemli
Evet 2018 Nisan ayı itibariyle hayata geçen sistemin asıl amacı iş yükünü azaltmak. Sabıka kaydı, banka dekontu v.s gibi şeyler artık sizden istenmeyecek. Biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve varsa eski pasaport ile tüm işlemleri halledebiliyorsunuz. Olur ya aktif etmemiş olanlar vardır. Her ihtimale karşı, ki bunu bence normal şartlarda da yapmanız gerek; e-devlet şifrenizi alıp sisteme giriş yapın. Bir çok konu hakkında oradan bilgileri alıp iletebiliyorsunuz. İkametgah bilgisinden tutun da nüfus ile ilgili çok konuda online hizmet almak bir tık kadar kolay.
Pasaport Randevusu Nasıl Değiştirilir?
İşlerinizi hallettiniz ve tarihe de karar verdiniz ama bir sorun çıktı ne yapacaksınız?
Sitede bulunan “Randevu Durumunu Görüntüle” kısmına bilgilerinizi yazıp ardından referans numaranızı girmeniz gerekiyor. Bu referans numarası e-posta adresinize iletilen bir numara.
Bu işlemleri yaptıktan sonra randevu tarihinizi ve saatinizi değiştirebilirsiniz. Yapmazsınız ama 30 günlük zamanda 3 kereden fazla iptal etme şansınız yok.
Acil Pasaport Çıkarmak İçin Ne Yapmalı?
Son dakikaları sevdiğimiz için bu da başa gelebilir. Başta belirtilen konuda esneklik göstererek işinizi erkenden halledebilirsiniz. Mesela Beyoğlu yoğun ama Beşiktaş daha sakinse oraya gidip işlemleri halledebilmeniz mümkün.
Bunun haricinde; direkt karakola gidip hallettirdiklerini söyleyenler de var ya da tanıdık yoluyla v.s ama ben böyle bir yol denemedim ve riske atmak anlamsız olur.
bir diğer konu da Acil Pasaport Hattı. Bu hattı kullanarak direkt pasaport randevusu alabiliyorsunuz. Hat mesai saatleri içinde hizmet veriyor ve internette verilen günlerden daha önceye verdiği de söylenenler arasında.
O zaman yola çıkma zamanı..
Ufak Bir Hatırlatma
Yazı bilgi amaçlı yazılmıştır ve resmi kurumlarla ilgisi yoktur. Pasaport işlerinizi buradan değil direkt kurumla irtibata geçerek halledebilirsiniz.
Bilgi amaçlı bir paylaşım olduğu için detaylardan da haberdar olmadığımızı bildirmekte fayda var.
İyi seyahatler.
Recommended Posts
Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023
Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020
Ne kadar faydalı olmuş yazı teşekkürler
İlginiz için ben teşekkür ederim. Sevgiler
kurtulan yoksa umutda yok bence çöp
Her ne kadar yorumu anlamasam da peki diyeyim 🙂
Merhaba haftaya yeşil pasaport için randevu aldım da yanımda götürmem gereken bir şey var mı yazıdan anladığım kadarıyla sadece kimliğimle ve 2 biyometrik fotoğrafımla gitsem yeterli olur değil mi ?
Merhaba, evet sadece onlar yeterli oluyor ama aksi bir durum varsa ve buradan yazarsanız çok mutlu edersiniz. Kolaylıklar dilerim.
Ben Muğladayım öğrenciyim yeşil pasaportu babam sayesinde alabiliyorum o farklı şehirde sorun çıkar mı
Soruyu anlamadım ama bulunduğunuz nüfus müdürlüğünü arayın derim.
Nüfusa gidip konuştum halletti teşşekkür ederim yazınız ve yardımınız için.
İlginiz ve geri dönüşünüz için ben teşekkür ederim. Hayırlı olsun..
merhabalar umut bey yesıl pasaport aldınız mı ne ıstedıler tsk
Randevüden önce harç ve defter ücreti yatırılıyor bide öğrencilerden 25 yaşına kadar olanlardan harç alınmıyormuş ben sadece bankaya defter parasını yatırdıktan sonramı randevü alıcam ?
Evet diğer yazıda o da belirtiliyor. Hatta şöyle bırakayım; https://www.gezmelerdeyim.com/harcsiz-pasaport-nasil-alinir/
İlginiz için teşekkürler
Merhaba
Acil pasaport çıkartmam gerek bunun için acil pasaport hattının numarasını söylebilir misiniz araştırdım ama bulamadım.
Teşekkürler
Bu konuyla ilgili bilgim ve deneyimim yok. Kusura bakmayın.
babam devlet memuru, ben 24 yaşında hem sigortalı çalışmakta hemde öğrenci(açıköğretim) yim.
Benim için aile yakını olarak yeşil pasaport çıkartaılabilirmi. acil yardım.
Konuyla ilgili bilgi sahibi merci burası değil ancak çıkartılmıyor diye biliyorum. Siz yine de bilgi alma hakkınızı kullanıp sorunuzu yazılı olarak iletin.
Merhaba ilk başvuru için randevu aldım temmuza verildi daha erken halketmem için me yapmam gerekir
Sistem yoğunluğundan dolayı böyle oluyor. Sanırım bunun bir çaresi yok.
Eskik pasaportum yanımda değilse ne olacak
Bunu ancak sorarak öğrenebilirsiniz. Deneyimlediğim bir konu değil.
http://www.pasaport.pol.tr/Sayfalar/basvuru-belgeleri-umumi.aspx
Resmi site de onaylı öğrenci belgesi istiyor, direkt olarak e-devlet onaylı alsam sıkıntı çıkar mı ?
İlginize, Teşekkürler.
konuyla ilgili bir bilgim yok çünkü öğrenci belgesiyle bir işlem yapmadım ama deneyiminizi paylaşırsanız harika olur.
Randevu aldım 6 eylül e fakat henüz para yatırmadım bu önemli bir husus mu yoksa randevudan önce herhangi bir gün yatırsam da oluyor mu ? (Farkındayım saçma bir soru fakat burası Türkiye herşey mümkün)
Randevudan önce yatırmanız gerek bedeli. Sizden ibrazı isteniyor.
Bu acil pasaport işlemi için ne yapabilirim
Öncesinde ihtiyaç duymadım ve yapan nasıl yapıyor bilmiyorum.
Ben öğrencıyım ve azerbayvanı kazandım hemen çıkartmam lazım pasaportu nasıl olacak? Teşekkürler
Bunun için ilgili kurumu aramalısınız. Buradan ne desek boş olur.
Benim acil gitmem lazım 1aya kadar Moldova ya ve vize ve pasaport için ankaraya gitmeme gerek varmı yada olfugum yere mi gelecek
Adresinize geliyor yani ankara’ya gitmek söz konusu değil.
Merhaba, ben türk ve avusturya vatandaşıyım türkiyede yaşıyorum, eşim kamu sektöründe kadrolu isçi yeşil pasaport çıkarma imkanı olurmu
Merhaba, inanın bilgim yok sormak gerek. Yazılı bir yolla sormanızda fayda var.
Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.
İlginiz için ben teşekkür ederim. Selamlar
pasaport işlemleri hakkında çok yararlı bir yazı olmuş. anlatım için teşekkür ederim.
İlginiz için ben teşekkür ederim. Sevgiler
Bizi bu konuda aydınlattığınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.