Taksim Gezi Parkı Tarihi

Taksim Gezi Parkı Tarihi

Taksim Gezi Parkı Tarihi

Özellikle son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz; hatta duymayan kimsenin kalmadığını düşündüğüm yerin, Taksim Gezi Parkı Tarihi hakkında bir yazı geliyor bu sefer.
Beyoğlu ve çevresinde çocukluğu geçmiş biri olarak söylemeliyim ki burası son yıllara kadar pek de önemli değildi. Daha doğrusu, gece girilmesi tehlikeli yerlerin başında gelirdi. Bir çok kirli işler döndüğüne gençlik yıllarımda şahit olmuştum.
Şimdilerde herkesin gezip eğlendiği, çocuğuyla zaman geçirdiği ve etraftaki yegane yeşil alan olarak yaşamını sürdürüyor Taksim Gezi Parkı. Adım Adım İstanbul başlığında, İstanbul’da gezilecek yerler alternatiflerini görebilirsiniz.

Dünden Bugüne Taksim Gezi Parkı

Taksim Gezi Parkı Tarihi

Geçmiş yıllarda büyük bir boşluk olarak duran Taksim Meydanı’na bir maksem inşa edilmiş. Bu kelime de Taksim ismini doğurmuş ve Taksim Meydanı olarak anılmaya başlanmış alan.
Maksem nedir diye ufak bir detay vereyim; suyun diğer çeşme ve yapılara dağıtıldığı yer anlamına geliyor özetle.
Asıl olay III. Selim zamanında buraya Topçu Kışlası yapılmasıyla başlıyor tabi. Günümüzde de yapılmak istenen yapı bu Topçu Kışlası. Hatta askerlerin talim yaptıkları yerin adı da bugün Talimhane dediğimiz alan. Neyse 1920 yıllarında Topçu Kışlası boşalıyor ve avlusu futbol sahası olarak kullanılmaya başlıyor. Sonrasında da Topçu Kışlası da yıkılıyor. Ancak öncesinde bu alan cumhuriyetin bir çok ilklerine de şahitlik ediyor.
İlk futbol turnuvaları, Gençlik ve spor Bayramı gibi bir çok organizasyonda kullanılıyor. Harabe halde olan kışla da yıkılarak etraf yeşillendiriliyor. Demin bahsettiğimiz ev sahipliği ve Cumhuriyetin ilkleri söz konusu olunca da İstanbul’un simgesi haline geliyor.

Zamanla Eklenen Yapılar

Yıllar içerisinde çeşitli kurumlara ayrıcalıklı imar hakkı tanınarak yapılar oluşturuldu. Taksim Reisedence, Hyatt Regency Oteli ve Intercontinental Oteli bunların bazıları. Hatta bugün Intercontinental olarak hizmet veren yapının bulunduğu yerin adı Taksim Bahçesi’ymiş. Alan bölge halkının gezip eğlenmesi için tahsis edilerek yapılmış ve bakımı için de kişiler görevlendirilmiş. Aslına bakarsanız yıllar içerisinde hep eklemeler ve çeşitli imarlarla yapıların inşası gerçeklemiş. Parklar otellere ve büyük binalara yerini bırakmış.

Ender Yeşil Alanlardan Biri Gezi Parkı

Az çok etrafta dolaşanlar, buranın ender yeşil alanlar arasında olduğunu bilirler. Zaten geçmişte de yapılma ve halka açılma sebebi tamamen buymuş.
Sizi bilmem ama şehrin en büyük sorunlarından biri yeşil alan sıkıntısı. Gezi Parkı ile değil genel olarak böyle bir sorunumuz var.

World Cities Culture Forum’un verilerine göre İstanbul’da kamuya açık yeşil alan oranı %2,20. Bu oran; Moskova %54, Berlin’de %15, Brüksel’de %18,80, Londra’da %33 ve New York’ta %27.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir