Ucuz Seyahat Rehberi
Ucuz Seyahat Rehberi
Ucuz seyahat Rehberi bir çoğumuzun istediği fakat “acaba nasıl ucuza seyahat edebilirim” sorusunun hep kafalarda olduğu konudur.
Örneğin; ben bir ülkeyi normalden düşük bir bütçe ile gezersem, ilerleyen günlerdeki planlarıma ulaşmam bir o kadar kolay olur ve bu hepimiz için geçerli.
Özellikle Güneydoğu Asya seyahatim ile ilgili o kadar çok soru mesajları aldım ki bu yazıyı soran herkesle tek tek paylaşmayı düşünüyorum.
Şimdi seyahatimi örneklendirerek yaklaşık 5 ayda ne kadar harcadığımı ve bu bütçeyi nasıl ayarladığımı paylaşacağım..
Uçak Bileti
Seyahatin en büyük gider kalemlerindendir. İyice araştırmak gerekir ve erken almak demek ucuz olacağı anlamına gelmez. Öyle anlar oluyor ki; son dakika biletleri çok ucuza alınabiliyor ya da aktarma kullanarak çok daha uyguna bilet alınabiliyor.
Örneğin bu seyahatle ilgili Tayland Ucuz Uçak Bileti yazısını paylaştım. Eminim bir çoğunuzun işini görecektir.
Konaklama
Uçak biletini hallettiniz şimdi sıra ikinci büyük gider olan konaklamaya geldi. Genellikle hostellerde kalmayı ve bazen de couchsurfing kullanmayı tercih ediyorum. Her ne kadar eski kullanıcı kitlesi olmasa da couchsurfing hala iyi bir alternatif ve gönüllülük esasına göre misafir olabiliyorsunuz.
Hostellere gelince; bence en güzel sosyalleşme ortamlarından. Örneğin; 4 ranzalı bir yatakhanedesiniz ve sizin haricinizde 7 kişi ile aynı odayı paylaşıyorsunuz. O kadar güzel sohbetler oluyor ve o kadar farklı insanlarla arkadaş oluyorsunuz ki; bir anda kendinize seyahat arkadaşı ya da rota tarif eden bir rehber bulabiliyorsunuz. Çok kez akşam yemeklerime buradaki arkadaşlarımla çıktım.
Vietnam seyahatimi hostelde tanıştığım bir çiftle gerçekleştirdim. Restorana gittiğimizde üç farklı yemek söyleyip paylaştık ve tattık. Hastalandığımda yanı başımda oldular ve ben Singapur’a gittiğimde beni gezdirdiler hatta Fransa’daki çiftliklerine bekliyorlar. Kısacası arkadaşlıkların en güzeli yol arkadaşlığı..
Yeme-İçme
Demin biraz değinmiştim ama birkaç kişiyle seyahat etmek ya da orada tanıştığınız kişilerle yemek yemek kesinlikle çok avantajlı. Normal şartlarda sadece bir porsiyon söyleyeceğiniz lokal yemeği bu sefer üç farklı porsiyon söyleyip aranızda bölüşebiliyorsunuz. Belki birini sevmeyip diğerini çok seviyorsunuz.
Doğrusu seyahat ettiğim Güneydoğu Asya ülkelerinde genelde hijyen ön planda değil ve çoğunlukla sokak yemekleri ile karnımı doyurdum.
Sokak yemeklerinin hijyenik mi ? Pek hijyenik diyemem ama şundan emin olabiliyorsunuz taze yani beklememiş.
Şöyle bir örnekle anlatayım; ben bu süre zarfında hiç zehirlenmedim yemekten hatta midem bile bozulmadı ama arkadaşlarla gittiğim bir restoranda yemek fena halde rahatsız etti beni, bol sıvı alarak bunun üstesinden geldim ama istediğimiz siparişlerin anında masamıza geldiğinden ufakta olsa işkillenmiştim. Sokakta yediğiniz hiçbir yemek anında önünüze gelmiyor. Belki 15-20 dk bekliyorsunuz ama gözünüzün önünde yapılıyor ve taze.
Yerel Telefon Hattı
“Telefonla işim yok, tatilde de sosyal medyayla uğraşamam” diyenleri duyar gibiyim. Olay sosyal medya değil. Kullandığınız bir aplikasyon ya da çeşitli tur yazıları size hem zaman hem de para tasarrufu sağlar.
Şöyle ki; mesela taksiye binip bir yere gideceksiniz ya da alternatif bir yolla konaklayacağınız yere ulaşma derdindesiniz. Ben çeşitli aplikasyonları kullanarak toplu taşımadan çok daha ucuza ve daha hızlı bir şekilde seyahat ettim. Örneğin; Endonezya’da kullanılan lokal bir uygulama olan gojek ile motorsiklet taksileri kullanarak çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde ulaşım sağladım.
Turlar
couchsurfing kullanmanın en büyük faydasını burada gördüm. Arkadaş olduğum kişi beni tren istasyonundan alıp evinde misafir etti. Orada bulunan volkanik dağa gitmek istediğimi söyleyince de birlikte gidebileceğimizi aktardı. Öyle iyi biriydi ki; akrabalarını aldı ve gece saat 01:00 de dört kişi dağ yolunu kullanarak meşhur Bromo Dağı’na gün doğumu izlemeye gittik. Normal şartlarda turistik 4×4 turları kullanarak dünya paralar harcardım ama lokal biriyle sadece bir depo benzin parası ödeyerek bu hayalime kavuştum. Bu arada bir depo benzin yaklaşık 5 TL.
Ulaşım
Ülkedeki fiyatları kontrol ederek ulaşım kanallarını belirledim mesela Vietnam’da garip bir şekilde otobüs biletleri tren biletlerinden ucuzdu ve otobüs ile seyahat ederken; Endonezya’da tam tersi bir şekilde trenle seyahat ettim. Bazen otobüs biletleri tıpkı ülkemizdeki gibi uçak biletlerinden pahalı olabiliyor bu durumda da uçağı tercih etmeniz yararınıza yani ön yargılı olmadan hepsini incelemek gerekiyor.
Güleryüz
Bunun için birşey ödemenize gerek yok ve dünyanın en kolay şeyi gülümsemek. Yolda gördüğünüz birine gülerek selam vermek, onunla kısa bir sohbete hatta rotanızı değiştirmeye kadar birçok şeyi beraberinde getirir mesela bu seyahatte gördüğüm en güzel yeri; Tayland’da, Finlandiyalı bir kişiye gülümseyip sohbet ederek öğrendim. Adını hatırlamıyorum ama yolun açık olsun..
Yolculuğumda Ne Kadar Harcadım ?
İşte onca laftan sonra asıl merak edilen soru. İstanbul – Bangkok ve Bangkok – İstanbul uçuşları hariç bu tutara.
Bunun haricindeki her şey dahil yani; vize bedelleri, yeme içme, eğlence hayatı, konaklama, ülkeler arası seyahat ve kullanılan tren, otobüs v.s hatta Bali – Bangkok ve Vietnam – Bangkok uçuşları da dahil günlük 55 TL harcadım.
Yukarıda bahsettiğim gibi bazen couchsurfing kullanmam bu giderleri azaltsa da bir şeyden kısmadım yani yemeğimi yiyerek, çevrede gidilecek turlara gittim. Müzeleri gezip ören yerlerini ziyaret ettim.
O kadar anlattım size düşen yola çıkmak 🙂
Recommended Posts
Places to Visit in Athens
Aralık 31, 2023
Kaybolan Pasaporttaki Schengen Vizesi
Mart 10, 2020