Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi

Bali, sandığımız kadar ufak bir ada ya da destinasyon değil bu yüzden Bali Gezi Rehberi yazısı gitmek isteyenlere yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Öncesinde Endonezya Gezi Rehberi yazısını paylaşırken ufak ufak notlar vermiştim ama şimdi Bali Gezi Rehberi ile daha belirgin hatlarıyla ele alacağım Bali’yi. Ada, Endonezya’nın diğer yerlerinden farklı ve nüfusun %95 gibi bir oranı Hindu. Haliyle kültür, yapılar, yemek ve günlük yaşam buna göre şekilleniyor.
Julia Roberts’ın 2010 yılında vizyona giren ve hatırı sayılır bölümlerinin Bali Ubud’da çekildiği filmi Eat Pray Love (Ye Dua Et Sev) de bölgeyi popüler kılmış. Haliyle herkesin balayı dediğinde de aklına gelen ilk üç destinasyon listesine de rahat girer Bali. Tüm bunlar birleşince popüler olmuş, diğer yerlere göre pahalı olmuş ve bence dokusu hızla bozulmuş / bozuluyor. Bu bozulan dokuda hemen yakında bulunan Avustralyalı turistlerin de katkısı büyük. Paraları, Endonezya parasına göre daha değerli ve öyle tahmin ediyorum ki kültürlerinde pazarlık yok.
Satıcı 100 RP diyorsa, turist arkadaş direkt parayı veriyor çünkü ona göre çok ucuz çünkü o bir hafta eğlenmeye gelip, bir nevi bizdeki sahil tatilcisinin yaptığını yapıp her şey dahile hazırlamış kendini.

Kuta Seminyak Denpasar

Bali’ye ulaştığınızda havalimanı Depasar’da ve dolayısıyla şu yanılgıya düşebilirsiniz; Bali buradan ibaret ve ben de bu çevrede kalabilirim.
Bana göre Kuta, Seminyak ve Denpasar tarafları en son görülmesi gereken yerlerden. Şunu derseniz; “Ben otelimi ayarladım. Sevgilimle ya da eşimle otelde vakit geçirip, havuza gireceğim. O zaman peki derim.
“Ben doğayı göreyim. Bali’ye gelmişken pirinç tarlalarını da görüp dokuyu hissedeyim” diyecekseniz o zaman burası yanlış adres. Benoa Bay taraflarının denizi güzeldi ve geneli oteller tarafından kullanılıyor. Onun haricinde, buraya gelen zengin turistler sistemi değiştirmiş.

Bali Gezi Rehberi

Plaja girerken pet su sokamıyorsunuz, çantanız x-ray cihazlarından geçiriliyor ve bunun gibi bir çok istenmeyen şeyle karşılaşabilirsiniz. Güvenli mi evet ama buna değen bir deniz mi var ? Hayır.
Demin bahsettiğim turist profili bölgede elbette güzel gelişmeler olmasını sağlamış ama kime göre neye göre güzel tartışılır. Mesela lüks kafeler, restoranlar, gece kulüpleri de burada öne çıkan özelliklerden. Bu işletmelerin fiyatları da ülke ve bölgeye kıyasla çok daha fazla. Kafe ve restoran sahiplerinin büyük çoğunluğu yabancılardan oluşuyor.

Ubud

Hani şu filmin çekildiği yer Ubud. Hala o dokuyu koruyor ve gelen kitle de bence güzel. Pirinç tarlaları, organik tarım yapan işletmeler ve dahası. Burası daha çok sırt çantalı gezginlere, kafamı dinleyeyim ben diyenlere hitap ediyor. Etrafta gezilip görülecek bir çok yer var. Tabi baştan söyleyeyim burada deniz yok. Akşamları serin serin esen rüzgarı var ve diğer yerler gibi sizi bunaltmıyor. Benim kaldığım yer öyleydi diyerek biraz daha yumuşatayım durumu çünkü merkezde bulunursanız bu ağaçları pek göremeyebilirsiniz ve haliyle çok daha fazla sıcağı hissedersiniz.
Ubud ve çevresinde; Ubud Market, Monkey Forest, Ubud Palace, Rice Terraces, Elephant Cave ve Titra Empul Tapınağı görülmesi gereken yerlerden.
Ubud için ayrıca bir yazı yazmam gerekecek çünkü oldukça geniş ve yaklaşık olarak 10 gün burada kaldım.

Gili Adaları

Bali Gezi Rehberi

“Bali’ye geldik ama denize girecek yer yok mu?” dediğinizi duyar gibiyim. Biraz uzak olabilir hatta Bali’nın dışında bulunan Gili Adaları deniziyle tam puan alacak bir lokasyon. Gili Adaları takım halinde bulunuyor ve hepsinin farklı özellikleri var. Gili Trawangan, parti adası diye geçiyor ve tekne yaklaşmadan sesleri duyabiliyorsunuz. Burada 24 saat boyunca parti var ve her türlü ortam yapabilirsiniz.
Gili Meno, dalış için en güzel yerlerden biri olduğu söyleniyor. Dalış deneyimim olmadığı için bu konuda size bir şey söyleyemeyeceğim ama kaynaklarım sağlam 🙂
Gili Air, denizin ve plajın en güzel olduğu yer burası. Turistler birkaç günlüğüne geliyorlar buraya ve gerçekten o yolu çektiğinize değiyor. Gili Air, Bali’ye çok yakın fakat adanın nüfusu müslümanlardan oluşuyor. Bu saydığım adalarda polis yok. Güvenliği, oranın ileri gelen aileleri sağlıyormuş.

Konaklama

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi’nin en önemli konusu konaklama. Bali’nin genelinde ve Gili Adaları’nda konaklama için çeşitli alternatifler var. Bu saydığım lokasyonlarda hostel, otel ya da çeşitli yollarla evlerini kiralayan insanlarla irtibata geçip konaklama yapabilirsiniz.
Fiyat konusu tabi size kalmış. Size en önemli tavsiyem; kullandığınız aplikasyonların alternatiflerini de deneyin.
Örneğin; Gili Adaları’nda Booking’e bakınca hostel görünmüyor ama Agoda kullanarak hostel olduğunu görebiliyorsunuz. Bu gibi şeyler işinizi kolaylaştıracaktır.

Alışveriş ve Yeme İçme

Alışveriş ve yeme içme konusunda alternatifler fazla. Şöyle ki; sokak yemeği de bulabiliyorsunuz, lüks ve vegan / vejeteryan ürünleri de. Haliyle fiyatlar arasında oldukça fark var. Ubud, diğer yerlere göre nispeten daha ucuz. Özellikle Ubud Market gibi pazarlar sizin de pazarlık gücünüzle daha da ucuz olabilir. Mesela size 100 RP dediler benim görüşüm onun bedeli 20 RP ve sırf bu yüzden bir ürünü almadan birkaç yerde sormanızda fayda var derim.
Ayrıca şöyle bir durum söz konusu genel olarak Endonezya’da. Yerel bir arkadaşınızla gittiğinizde ufak restoran ya da sokak lezzetlerinin satıldığı bir yerde; tek gittiğinizden daha ucuz oluyor. Genel olarak Endonezya’da couchsurfing gibi sistemler kullanıp lokal arkadaşlar edindim ve fark cidden belirgin. Şöyle örnek veyim 20.000 RP ye yediğim bir yemek 10.000 RP edebiliyor ya da 13.000 RP. Anlayacağınız turiste fiyat farklı.
Bu da Bali Gezi Rehberi yazısının ufak bir tüyosu olsun 🙂

Özetlersek

Bali Gezi Rehberi yazısında ayrı ayrı yer vermeye çalıştım ama ben Bali’nin özellikle Ubud haricindeki bölümlerini pek beğendiğimi söyleyemem daha doğrusu bana hitap etmiyor. Etrafta bir çok alternatif varken burayı tercih edilecekler listesine almak biraz anlamsız.
Bunun yanında oteller lüks, hizmet gerçekten iyi. İnsanlar konusunda zaten bir şey demiyorum çünkü hem sıcak hem de yardımseverler.
Aslında olayın özü şu; buraya endüstri ve zengin turist girmiş. Hal böyle olunca herkes ayaklı atm gibi bakıyor karşısındakine. Kişinin bir ayda çalıştığı parayı zengin bir turist tek gecede ödeyince dengeler değişiyor tabi.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir