Bandırma Lezzet Durakları

Bandırma Lezzet Durakları

Bandırma Lezzet Durakları

Şöyle bir Ege turunu bitirdiniz ve dönüşü Bandırma’dan feribotla yapacaksınız. Haliyle kalan zamanda nereye gitsem ne yesem dediniz. Bandırma Lezzet Durakları nereler? sorusunun yanıtı kısa ama öz bir şekilde bu yazıda olacak.
Ege Bölgesinin En İyi Kamp Alanları yazısı için tıklayın.

Öztaylan Süt Evi

Biraz araştırma yapınca, Türkiye’nin en eski pastanelerinden olduğunu öğrendim. Mekan 1930 yılında Ali Efendi tarafından kurulmuş. Bandırma Meydan’da bulunuyor ve kime sorsanız gösterir. O denli biliniyor.

Bandırma Lezzet Durakları

Süt evi deyince haliyle süt tatlıları öne çıkıyor ama ben dolaptaki kavanozlara dikkat edince; içindekilerin boza olduğunu öğrendim. Sağolsun bana yardımcı olan arkadaş denememi ve pişman olmayacağımı söyledi.
Sunumun fincanda olması bana göre eksi ama onun haricinde lezzeti nefisti. Çocukluğumda turşucularda ve mermer küplerin içinde satılırdı böylesi. Şimdilerde o turşuculardan eser yok tabi. Bir boza sever olarak kesinlikle denemelisiniz diyorum. Mekanın dekorasyonu da bir hayli güzel ve dokusu bozulmamış bir mekan havası veriyor. Ahşap eskitme sandalyeler, aynalar, çeşitli tablolar, çiniler ve mermer masalar tam uyum bir içinde.

Hasan Çavuş Helvacısı

Tesadüfi bir şekilde uğradım bu şirin yere daha doğrusu etrafa sorunca; buraya da gitmelisin dediler.
1920 yılında Hasan Çavuş tarafından kurulmuş ve mekan Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alıyor. Ufacık bir dükkan aslına bakarsanız. Önceleri daha büyükmüş ama kardeşler arasında çıkan sıkıntıdan dolayı satılmış ve bu yer kalmış. Şöyle diyeyim; içeride iki insan yan yana yürüyemez o derece.

Bandırma Lezzet Durakları

Bunun yanında müşterisi de hiç eksik olmuyor ve bana kalırsa Bandırma’nın simgelerinden biri. Tahin,pekmez ve çeşitli helvalar satılıyor tezgahta ama ben sade helvayı tercih ettim.
Mermer vitrinin üzerine yüklenen helvalar, büyükçe pala ile kesilip satılıyor. Yabancı olduğumu anlayan mekan sahibi hemen tatma için ikramda bulundu.
Tadına gelince, sizi bilemem ama ben böyle helva yememiştim. Bilinen markaları falan unutursunuz bunu yedikten sonra. Ağızda bıraktığı tat harika sanki özünde sakız var gibi. Eve aldım birlikte yeriz diye birkaç gün sonra poşetini bile bulamadım 🙂
Üretim yeri biraz uzaktaymış ve orada ambalajlanıp dükkana getiriliyormuş helvalar. Önceleri sıcak sıcak mermere dökülüp servis edilen helva; yeterli yerin olmaması ve satışların hızı yüzünden bu şekilde paketlenip satılmaya başlanmış.
Bu arada çavuş sözü de boşa değil. Madalyalı bir çavuşmuş Hasan Usta. Dükkan içinde sergileniyor madalyası ve o zamanlarda aldığı bir belge.

İnegöl Izgara

Izgara diyorum ama burada ev yemekleri de mevcut. Mekan 1972 yılında kurulmuş ve günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Ben burada genelde köfte yiyorum ya da mevsime uygun bir zeytinyağlı da iyi gidiyor. Tabi bunun yanında et, tavuk gibi alternatifler de var ama benim tercihim bu yönde. Bitişi de sütlü kadayıfla yapıyorum ki mekanın öne çıkan lezzetlerinden biri. Yemek yemeseniz de bu kadayıfı yiyebilirsiniz. Bir de mevsim yazsa, soğuk soğuk iyi gider.

Sıralama biraz ters sanki

Evet haklısınız Bandırma Lezzet Durakları yazısı biraz ters gibi.. Başlangıcı süt tatlısı ve boza ile yapıp, sonrasında helvayla devam etmek biraz garip. bir de sona köfte ve ev yemekleri eklemek. Yolculuğa çıkarken bence siz de böyle yapacaksınız çünkü yol uzun ve feribotta tost var 🙂

Share

Comments

  1. Kenan YILDIRIM : Şubat 27, 2014 at 8:51 am

    Gidip görmek gerek..Bende kitap güzel gidiyor bakalım ilerleyen konular nasıl şu sıralar 110. sayfadayım

  2. Merak ettim ben de şimdi Bandırma'yı,bu arada aynı kitabı okuyoruz aynı zamanda.

  3. İnegöl Izgara’yı çıkarıp yerine Divan İskender’i (iki iskenderciden karşınıza aldığınızda soldaki, Ziraat bankasının tam karşısı) koymak gerek 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir